Feyenoord blijft op titelkoers via 4-0 zege op NEC

29 januari 2017
-
-

Feyenoord heeft zich goed gerevancheerd voor de uitschakeling in de beker. Waar concurrenten hoopten op puntenverlies na de uitschakeling van donderdag, blijft Feyenoord nadrukkelijk op titelkoers na een 4-0 zege op NEC.

De eerste kans was voor tegenstander NEC. Jones redde op een inzet van Rayhi. Vervolgens nam Feyenoord het heft in handen en was het veel te sterk voor de Nijmegenaren. NEC was gekomen om met een hecht collectief proberen de gelederen gesloten te houden. Feyenoord bleef echter geduldig spelen en wist nog voor rust op 2-0 te komen via twee uitstekende aanvallen. Eerst was het Eljero Elia die Steven Berghuis in staat stelde de 1-0 binnen te schieten. Op slag van rust was het Elia zelf die na een mooie aanval voor de 2-0 zorgde. Het zou zijn laatste wapenfeit zijn. De buitenspeler werd vanwege hamstringklachten in de rust gewisseld.

In de tweede helft kwam Feyenoord geen moment in de problemen. Hoewel de spanning wel van het duel af was waren er bij tijd en wijle nog kansen te noteren. Zo trof Jens Toornstra de lat. In de slotfase kreeg Feyenoord meer ruimte. Daar maakte het via Nicolai Jorgensen dankbaar gebruik van. Eerst schoot hij de 3-0 binnen uit een assist van Nieuwkoop. Vervolgens was het Basacikoglu die na een counter de keeper passeerde. Vlak voor de doellijn gaf Jorgensen nog een tikje om daarmee zijn tweed doelpunt op het scorebord te krijgen.

Feyenoord ook na 20ste speelronde koploper, vijf punten en 14 doelpunten voorsprong

Vanaf de eerste speelronde is Feyenoord koploper. Dat duurt inmiddels 20 speelrondes. De voorsprong blijft ook na de 20ste speelronde vijf punten. In doelsaldo is Feyenoord zelfs verder uitgelopen op Ajax. Feyenoord heeft inmiddels een doelsaldo van +42 tegenover Ajax +28.

Volgend weekend speelt Feyenoord om 14.30 uur uit bij FC Twente. Vlak daarvoor komt Ajax om 12.30 uur uit bij Roda JC. Op zaterdagavond al speelt PSV de lastige uitwedstrijd bij AZ.

Ranglijst:
1. Feyenoord 20 51 +42
2. Ajax 20 46 +28
3. PSV 20 43 +21

Kuyt: 'heer en meester tegen NEC'

Dirk Kuyt was na afloop bij Fox Sports tevreden over de manier waarop Feyenoord zich herpakt heeft na de uitschakeling in het bekertoernooi. 'We hebben goed gereageerd, zoals we ook eerder dit seizoen al gedaan hebben. Het was lastig, NEC speelde extreem defensief. We hebben dat goed aangepakt met twee goals. Ik vond ons heer en meester in de eerste helft. In de tweede helft was dat wat minder.'

Elia uit voorzorg gewisseld na hamstringklachten: 'geen schade'

Eljero Elia werd in de rust uit voorzorg gewisseld vanwege hamstringklachten. De buitenspeler kreeg vlak voor het einde last en trekkebeende wat. Desondanks kon hij in de slotminuut de 2-0 nog aantekenen. 'Zijn hamstring voelde stijf aan,' zo gaf Van Bronckhorst aan bij Fox Sports. 'Er is gelukkig geen schade. Maar dan moet je uit voorzorg wisselen en neem je geen risico's.'

[video] Feyenoorders vieren doelpunten met #SaltBea

De Feyenoord spelers vieren de doelpunten met de nieuwste rage op social media. 'Het is een beetje een hype,' zo reageerde Steven Berghuis lachend tegenover Fox Sports. Een chefkok in Turkije staat bekend om de flamboyante manier waarop hij zout over het eten strooit. Diens promotie op social media is inmiddels een hit geworden. 'Zoek maar op #SaltBea' aldus Dirk Kuyt.

Van Bronckhorst: 'moesten een goed antwoord geven'

Giovanni van Bronckhorst gaf na afloop bij Fox Sports aan dat zijn ploeg gedaan had wat het moest doen na de uitschakeling van aflopen donderdag. 'We moesten een goed antwoord geven. Je moet dit soort duels ook winnen als koploper. Ik vond dat wij goed begonnen, al was de eerste kans voor NEC. Daar kwamen we goed weg. NEC maakte het vervolgens heel compact. We hadden moeite om de ruimte te creëren, maar we maken twee goede doelpunten. Dan weet je dat NEC in de tweede helft meer moet komen om er nog een wedstrijd van te maken. In de laatste fase deden ze dat. Dan worden de ruimtes groter. We hadden daar nog beter mee om kunnen gaan, maar weten dan nog wel twee keer te scoren.'

Berghuis: 'we kunnen nog beter'

Steven Berghuis zette Feyenoord zondagmiddag op het juiste spoor tegen N.E.C. De buitenspeler zorgde na een half uur voor de 1-0 en stond zo aan de basis van de uiteindelijke 4-0 overwinning.

Berghuis schoot snoeihard raak met links, nadat Eljero Elia de bal vanaf de linkerkant had voorgegeven. ‘We trainen veel op de bezetting voor het doel,’ vertelde de doelpuntenmaker na afloop. ‘Ik probeer altijd weg te lopen van mijn directe tegenstander, maar dan moet je wel het geluk hebben dat de bal op de goede plaats valt. Dat gebeurde en vervolgens raakte ik ‘m lekker.’

Ook na het duel met N.E.C. baalde Berghuis nog van de bekeruitschakeling tegen Vitesse van eerder deze week. ‘Ik vind het nog steeds enorm zonde dat we daar verloren hebben. Het was onnodig, want in de eerste helft was er niet zoveel aan de hand in Arnhem. Vandaag hebben we een goed antwoord gegeven. Met name in de eerste helft speelden we goed. In de tweede helft werd het iets gemakzuchtiger, maar gelukkig konden we de score uiteindelijk nog wel uitbreiden.’

Door de zege op N.E.C. behoudt Feyenoord de voorsprong van vijf punten op nummer twee Ajax en acht punten op nummer drie PSV. Berghuis: ‘Het seizoen duurt nog lang. Zowel wij als Ajax en PSV laten voorlopig geen steken vallen. Voorlopig maken wijzelf veel goals, zijn we degelijk en hebben we pas één keer verloren in de competitie. Desondanks kunnen we nóg beter. Het kunnen dus nog mooie maanden worden.’

47.500 toeschouwers

Feyenoord: Tonny Trindade de Vilhena ('39)

Feyenoord in Beeld: Foto's Feyenoord - NEC online

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 7 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  5 4-0 (1-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.96. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.

1. Tonny Trindade de Vilhena (121 -> 5,0)