Feyenoord oppermachtig uit bij AZ: 0-4

11 december 2016
-
-

Feyenoord imponeerde zondagmiddag in Alkmaar. Feyenoord was oppermachtig tegen AZ en spaarde met 0-4 de tegenstander zelfs nog. Berghuis, Van der Heijden, Jorgensen en Vilhena zorgden voor de doelpunten.

Van Bronckhorst hield verrassend Kuyt op de bank. Met Toornstra op het middenveld en Berghuis als rechtsbuiten draaide het als een tierelier. Feyenoord kreeg het duel al heel snel onder controle en liet geen moment meer los. Al na twintig minuten stond het 0-2 en daar was helemaal niets op af te dingen. Eerst was het Berghuis die al na elf minuten zijn basisplaats bekroonde met een treffer. Hij trok vanaf rechts naar binnen, kaatste met Jørgensen kaatst en schoot vervolgens uitstekend binnen. Nadat Elia op de paal had geschoten was het Jan-Arie van der Heijden die met een heerlijke actie voor de 0-2 zorgde.

In het laatste kwartier van de eerste helft kwam AZ iets meer in de wedstrijd. Feyenoord had het duel toen al beslist moeten hebben. Dat gebeurde uiteindelijk nog voor rust toen Jørgensen een counter bekwaam afrondde voor de 3-0.

Na rust probeerde AZ het nog wel, maar de ploeg zou nooit echt terugkomen in de wedstrijd. Feyenoord kon het gemakkelijk uitspelen. De ploeg van Van Bronckhorst kreeg alle ruimte op meer, maar spaarde de thuisclub. Het zou uiteindelijk nog 0-4 worden toen Vilhena twintig minuten voor tijd de bal in de kruising joeg.

Toornstra: 'we geven duidelijk signaal af dat we meestrijden om de titel'

Jens Toornstra kwam direct na afloop van de imponerende zege op AZ voor de camera van Fox Sports. 'We speelden heel energiek. Ik denk dat we AZ heel goed onder druk hebben gezet. Dit duel behoort zeker tot de top drie van onze wedstrijden in de eerste seizoenshelft.'

Omdat Dirk Kuyt rust kreeg stond Toornstra weer eens als aanvallende middenvelder opgesteld. 'Het speelde heel lekker. We hebben veel dynamiek en beweging. Daardoor kun je de bal steeds makkelijk kwijt. Dat voetbalt gewoon heel lekker.' Toornstra liet daarbij weten getergd te zijn door de kritiek in de media. Ik zag de kop 'crisis of Coolsingel'. We geven hiermee een duidelijk signaal af dat we gewoon nog meestrijden om de titel.'

Van Bronckhorst: 'het was een echte teamoverwinning'

Giovanni van Bronckhorst liet bij Fox Sports weten een heerlijke middag gehad te hebben. 'Dat ik genoten heb is een understatement als je hier 4-0 weet te winnen. We hebben vandaag heel verdiend gewonnen. We zijn er vanaf de eerste minuut vol voor gegaan. We hebben AZ vastgezet en op de goede momenten druk gegeven. We hebben heel veel kansen gecreëerd. We hadden misschien wel meer moeten scoren dan 0-4.'

'Ik vond als als team heel goed spelen. Ik kan heel het team complimenten geven. Het was een echte teamoverwinning vandaag.' Feyenoord had de uitschakeling tegen Fenerbahce een stuk beter verteerd dan AZ de overwinning op Zenit. 'We zijn sowieso fit, dat weten we al langere tijd. Dat bracht de laatste week niet het gewenste resultaat, maar nu wel. Deze zege is voor ons een goed signaal naar onszelf. Dat we na een teleurstellende wedstrijd de knop weer om kunnen zetten en gewoon een heel goede overwinning boeken.'

Van Bronckhorst: 'Kuyt op het juiste moment rust gegeven'

Giovanni van Bronckhorst verraste voor de wedstrijd toch wel door Dirk Kuyt in de belangrijke competitiewedstrijd rust te geven. 'Kuyt wil als alle wisselspelers altijd spelen,' zo gaf de Feyenoord coach aan bij Fox Sports. 'Dat zijn geen gemakkelijke keuzes, maar die moet je als coach maken. Met deze elf verwachtte ik vandaag het beste resultaat te kunnen behalen. Hij is nog steeds de aanvoerder en heel belangrijk voor het team. dat zal hij heel het seizoen blijven. Het seizoen is nog lang. Ik denk dat we hem op het juiste moment rust hebben gegeven en met deze elf zijn begonnen.'

Opstelling AZ

Rochet, Johansson, Luckassen, Wuytens, Haps ('60 Ouwejan), Van Overeem, Mühren, Rienstra, Bel Hassani ('46 Jahanbakhsh), Weghorst, Tankovic ('46 Dos Santos)

15  4 1-4 (0-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 8.32. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.