Feyenoord onderuit in Klassieker: 2-1

7 februari 2016
-
-

Feyenoord is er niet in geslaagd om de reeks nederlagen in de competitie tot stilstand te brengen. De ploeg wist de hervonden teamspirit van het duel tegen Roda jC wel door te trekken naar de Arena, maar ging uiteindelijk in de Klassieker tegen Ajax wel met 2-1 onderuit.

Feyenoord speelde een naar omstandigheden goede eerste helft. In een duel dat op en neer golfde kwam Feyenoord op voorsprong via Jens Toornstra. De middenvelder kapte zijn tegenstander uit en schoot vervolgens met een geplaatste bal in de hoek binnen. Feyenoord kon niet lang genieten van de voorsprong. Acht minuten later kwam de thuisploeg op gelijke hoogte. Toornstra en Botteghin werden simpel uitgespeeld door Younes die vervolgens de gelijkmaker binnenschoot. In het vervolg kon het duel beide kanten op.

In de tweede helft was er weinig meer te genieten voor Feyenoord. Het was Bazoer die van afstand Kenneth Vermeer kansloos liet. De keeper had zijn ploeg enkele malen gered, maar was kansloos op het afstandsschot. Vervolgens veroorzaakte Vermeer een penalty. Hij keek de inzet van Gudelj echter hoog over, waardoor Feyenoord in de race bleef. Feyenoord ging in de slotfase op zoek naar de gelijkmaker. De ploeg had echter niet meer de kracht om die te kunnen afdwingen en daarmee een resultaat te behalen.

Ranglijst: Feyenoord zakt naar vierde plaats en moet vrezen voor vijfde plaats

Feyenoord is door de nederlaag in de Arena naar de vierde plaats op de ranglijst gezakt. Bij een zege van NEC uit bij De Graafschap zakt Feyenoord zelfs naar de vijfde plaats.

Kuyt: 'hadden niet hoeven te verliezen'

'We hadden vandaag hier niet hoeven te verliezen,' zo opende Dirk Kuyt zijn verhaal bij Fox Sports. 'We kwamen zelf voor en gaven eigenlijk heel weinig weg. Eigenlijk is de eerste kans die zij creëren een goal. En dan krijg je in de tweede helft zo'n goal tegen die hij nooit maakt. Het was niet eens een kans. Wij hadden hier vandaag niet hoeven verliezen. Ik had zelfs het gevoel dat we hier vandaag konden winnen. Zes keer verliezen op rij doet pijn. Maar iedereen heeft wel kunnen zien dat hier een ander Feyenoord staat dan afgelopen weken.'

Van Bronckhorst: 'uitvoering strijdplan goed, maar staan wel met lege handen'

Onnodig. Zo omschreef Giovanni van Bronckhorst zondagmiddag de nederlaag van zijn ploeg in de Klassieker. De hoofdtrainer zag Feyenoord in een meeslepend voetbalgevecht in de Amsterdam Arena weinig weggeven tegen Ajax, maar toch met lege handen achterblijven (2-1). ‘We hebben de doelpunten te makkelijk weggegeven’, concludeerde Van Bronckhorst.
De coach doelde met die woorden vooral op het tweede doelpunt van Ajax, dat halverwege de tweede helft viel. ‘Bazoer schiet die bal goed in, maar er gingen een paar duels aan vooraf die we móésten winnen. Dan moet je niet twijfelen of half erin gaan. Dat zijn uiteindelijk de momenten die punten kosten. Erg zonde, want verder hebben we, op de strafschop na, bijna niks weggeven. Dat is de verdienste van de ploeg.’

Volgens Ajax-coach Frank de Boer moest zijn elftal in het begin ‘even puzzelen’, om uit te vinden hoe om te gaan met de speelwijze van Feyenoord. Met Dirk Kuyt als centrumspits en Jens Toornstra en Tonny Vilhena als diepgaande middenvelders zorgde de ploeg in de eerste helft regelmatig voor gevaar. ‘Het plan was om net als woensdag tegen Roda JC compact te spelen en Ajax in de omschakeling pijn te doen’, zei Van Bronckhorst daarover. ‘Die tactiek heeft de ploeg vooral voor rust goed uitgevoerd.’

Ook in de tweede helft hield Feyenoord de rijen grotendeels gesloten, maar kon het na de 2-1 van Riechedly Bazoer aan de andere kant geen vuist meer maken. De gelijkmaker bleef dan ook uit, met een nieuwe nederlaag tot gevolg. Van Bronckhorst: ‘Ik ben trots op het team, maar de teleurstelling over het resultaat overheerst. Dat we vandaag niet hoefden te verliezen geeft houvast, alleen moet het resultaat de komende weken wel een keer goed gaan vallen. Daar moeten we hard voor blijven werken.’

'81 Van de Beek voor Bazoer

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  5 2-1 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.11. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.