Nieuw dieptepunt met 5e nederlaag op rij: 0-2 tegen ADO

31 januari 2016
-
-

De sportieve crisis van Feyenoord in januari kent een nieuw dieptepunt. De ploeg verloor voor de vijfde keer op rij, dit keer met 0-2 thuis tegen ADO Den Haag. Nog nooit eerder kwam dat voor in de historie van de club in competitieverband.

Feyenoord toonde zich in De Kuip als ene ploeg zonder zelfvertrouwen. De ploeg slaagde er daarom niet in veel te creëren. Tegenstander ADO bleef heel rustig en sloeg op de juiste momenten toe. Vlak voor rust kwam ADO op voorsprong toen voormalig Feyenoord jeugdspeler Janssen een door Havenaar teruggekopte bal kon binnenschieten. Dirk Kuyt was vervolgens dicht bij de gelijkmaker, maar zijn kopbal ging net naast.

Na rust zette Feyenoord wel druk op ADO, maar kon het niet al te veel kansen creëren. Op de counter was ADO een stuk trefzekerder. Bij een van de spaarzame kansen was het een andere voormalig jeugdspeler Zuiverloon die voor de 0-2 zorgde. Feyenoord probeerde het daarna nog wel en kreeg onder andere via Kuyt nog een kans, maar de ploeg had niet het echte geloof dat het tij nog gekeerd kon worden.

Negatief clubrecord: vijf nederlagen op rij

De 0-2 nederlaag tegen ADO Den Haag betekent een nieuw negatief clubrecord. Nog nooit verloor de club in de clubhistorie vijf keer op rij in competitieverband. Achtereenvolgens werd verloren van NEC, PSV, AZ, Heerenveen en ADO. Daar ging ook nog eens een gelijkspel tegen FC Groningen aan vooraf.

Kuyt: 'doe er alles aan, maar op dit moment is het niet genoeg'

Voor de camera van Fox Sports hield aanvoerder Dirk Kuyt het na de vijfde nederlaag op rij bij zichzelf. 'We gaan in herhaling vallen. Dat is ook niet zo gek na vijf nederlagen. Ik wil alleen over mezelf spraken. Het is zo makkelijk om naar schuldigen te wijzen. Ik doe er alles aan, maar het is op dit moment niet genoeg,' aldus de aanvoerder die compleet stuk zat. 'Ik houd van de club en dan gaat dit aan je hart.'

'Ik heb het al eerder gezegd. Dit is geen kwestie van niet-willen, maar van niet-kunnen. Het moet dan ook even meezitten om het vertrouwen weer terug te krijgen. Dan zit het ook tegen met de onterecht afgekeurde goal. De scheidsrechter gaf aan dat hij er ziek van was, wij zijn er nog veel zieker van. Maar laat duidelijk zijn dat dat niet de oorzaak is van deze nederlaag.'

Van Bronckhorst aangeslagen: 'je snakt naar de ommekeer'

Giovanni van Bronckhorst liet na afloop van de nederlaag tegen ADO weten aangeslagen te zijn door de nieuwe nederlaag. 'Je snakt naar de ommekeer en dat blijft dan uit. Dit is een heel moeilijke periode. Dan komt het hard aan dat er nog een nederlaag overheen komt. Het zelfvertrouwen is wegen dan krijg je op het moment dat je je in de wedstrijd enigszins herpakt de 0-2 tegen. Het zit dan ook niet mee, zoals met het afgekeurde doelpunt, dan wordt het steeds moeilijker. We zullen ons snel moeten herpakken. Want komende week komt het duel tegen Roda eraan. Beker is nu heel belangrijk voor ons. Het is niet makkelijk, maar we zullen wel moeten.'

Van Bronckhorst: 'we moeten hier met elkaar uitkomen'

Feyenoord leed zondagmiddag tegen ADO Den Haag de vijfde competitienederlaag op rij. Het 0-2 verlies kwam hard aan bij trainer Giovanni van Bronckhorst. ‘Als team en als club zitten we in een moeilijke fase. We werken er hard voor om het tij te keren en hoopten vandaag de weg omhoog in te slaan. Helaas is dat niet gelukt en dat komt hard aan’, sprak de coach na afloop.

Van Bronckhorst zag zijn team in de eerste helft niet goed spelen. Een doelpunt van Simon Gustafson werd bovendien onterecht afgekeurd vanwege buitenspel. ‘Zo’n doelpunt kan een team helpen, het vertrouwen bieden waarnaar we op zoek zijn. We zitten nu helaas in een fase waarin dit soort momenten in ons nadeel uitvallen.’

Kort voor rust kwam ADO op voorsprong, die na een klein uur werd verdubbeld. ‘In de tweede helft speelden we iets beter dan in de eerste helft, maar na de 0-2 zie je dat het vertrouwen binnen de ploeg niet groot is. Het team zat er in de kleedkamer doorheen. Dat lijkt me logisch. We moeten hier met elkaar uit zien te komen. We staan nog steeds derde en hebben woensdag de belangrijke kwartfinale in de KNVB beker. Hopelijk kunnen we dan voor de ommekeer zorgen. Voor mij is het zwaar, net als voor iedereen die hart heeft voor deze club, maar ik zal blijven strijden.’

Opstelling ADO Den Haag

Hanssen, Zuiverloon ('76 Malone), Wormgoor, Beugelsdijk, Meijers ('87 Kanon), Janssen, Derijck, Bakker, Schaken, Havenaar, Marengo ('74 Korte)

Feyenoord in Beeld: Fotoverslag Feyenoord - ADO Den Haag

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  3 0-1 (0-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 2.95. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.