Moeizame zege Feyenoord uit bij De Graafschap: 1-2

4 oktober 2015
-
-

Feyenoord heeft op moeizame wijze weten te winnen op de Vijverberg in Doetinchem. Na puntenverlies in de uitwedstrijden tegen PSV en Roda JC wist Feyenoord de punten nu wel mee naar huis te nemen. Dat gebeurde na een hele matige eerste helft en 1-0 achterstand.

Feyenoord speelde in de eerste helft heel slordig en hard het daardoor moeilijk tegen het op inzet en karakter spelende De Graafschap. De thuisclub kwam op voorsprong toen Van der Heijden miszat en Van Beek vervolgens in een poging de inzet van Quekel nog te stoppen de bal over de eigen achterlijn werkte. Feyenoord kreeg mogelijkheden op de gelijkmaker via Elia en Vejinovic. Maar De Graafschap leek naar de 2-0 te gaan. Een treffer van Lammers werd echter door Makkelie afgekeurd vanwege hinderen van Vermeer.

Na rust kwam Feyenoord anders uit de kleedkamer. De ploeg legde meer energie en agressie in haar spel. Dat betaalde al snel uit. Vijf minuten na rust kon Kramer, geheel vrijstaand, binnenkoppen. Hoewel DE Graafschap op karakter af en toe nog wat tegendeed, was het Feyenoord dat naar 1-2 uitliep. Invaller Vilhena zette Elia op het goede spoor. Elia kwam vervolgens voor de keeper en had het geluk dat De Graafschap keeper Jurjus zijn inzet niet goed verwerkte. Feyenoord kwam daarmee op 1-2 en wist vervolgens de zege zeker te stellen.

[video] Vermeer na winst bij De Graafschap: 'zij waren een stuk scherper'

Ranglijst: Feyenoord in punten langszij bij Ajax

Feyenoord heeft via de moeizame zege bij De Graafschap optimaal geprofiteerd van de nederlaag van Ajax in de eigen Arena tegen PSV (1-2). Feyenoord is in punten weer langszij gekomen bij de Amsterdammers. Alleen het doelsaldo (+15 versus +7) is nog in het voordeel van de Amsterdammers. Feyenoord kan nu even uitrusten. Na de interlandweken staat voor Feyenoord een uitduel tegen Heerenveen op het programma, Ajax moet uit naar Heracles.

Nieuwkoop trots op debuut

Alle aandacht ging na afloop van De Graafschap - Feyenoord uit naar Bart Nieuwkoop. De jongeling debuteerde in het eerste elftal van Feyenoord en deed dat heel verdienstelijk als rechtsback als vervanger van Rick Karsdorp. Na 70 minuten werd hij vanwege kramp vervangen. 'Ik had geen last van zenuwen. Het voelt goed om vertrouwen van de staf te krijgen. In de rust dacht ik: het zal toch niet dat we hier niet gaan winnen? Ik ben heel blij dat we toch drie punten hebben' aldus Nieuwkoop in een eerste reactie tegenover de Feyenoord media.

Van Bronckhorst ziet goed herstel na 'Feyenoord-onwaardige' eerste helft

In de aanloop naar de uitwedstrijd tegen De Graafschap had Giovanni van Bronckhorst zijn spelers al gewaarschuwd. De opponent uit Doetinchem mocht dan laatste staan in de Eredivisie, dat betekende volgens de hoofdtrainer niet dat Feyenoord op De Vijverberg een eenvoudige klus kon verwachten. Daarmee had de coach niets teveel gezegd, want de Rotterdammers beleefden zondag een uiterst lastige middag. Desondanks werd er wel gewonnen: 1-2.

Van Bronckhorst zag hoe zijn elftal in de eerste helft onherkenbaar voor de dag kwam in de Achterhoek. ‘Voor rust hebben we eigenlijk alles gedaan wat we niet moesten doen’, blikte de coach terug. ‘Het tempo lag te laag, de posities waren niet goed bezet en we gingen de duels veel te slap aan. Ook vond ik dat we teveel met andere dingen bezig waren. Het enige positieve was dat het na 45 minuten slechts 1-0 was en dat we nog de tijd hadden om de wedstrijd om te buigen.’

Na een volgens Van Bronckhorst ‘Feyenoord-onwaardige’ eerste helft, zag de oefenmeester dat zijn duidelijke woorden in de rust aangekomen waren bij de ploeg. ‘In de tweede helft heb ik een Feyenoord gezien dat er alles aan deed om te winnen’, stelde hij tevreden. ‘We begonnen scherp en creëerden direct twee goede kansen. Uiteindelijk hebben we de wedstrijd omgebogen, al ging het heel moeizaam vandaag.’

Van Bronckhorst sloot af met een compliment aan Bart Nieuwkoop, die tegen De Graafschap zijn officiële debuut maakte in de hoofdmacht. ‘Bart heeft het naar behoren gedaan en de positie prima ingevuld. Dat hij na ruim een uur spelen kramp kreeg, is niet zo vreemd. Het verschil tussen een wedstrijd in de beloften en Feyenoord 1 is nu eenmaal groot.’

[video] Dirk Kuyt opgelucht na zege bij hekkensluiter

[video] Bart Nieuwkoop over debuut: 'hier doel je het allemaal voor'

[video] Van Bronckhorst: 'Eerste helft Feyenoord-onwaardig'

Vilhena geniet van steun uit uitvak

Tegenover Metro liet Tonny Vilhena weten genoten te hebben van de steun uit het uitvak aan zijn adres. "Het was wel heel mooi om te horen dat ze me nog steeds steunen. Dat waardeer ik zeker. Toen ik het veld in kwam, was ik gretig zoals altijd. Het is lekker om dan iets extra's toe te voegen aan het team. Ik zal hoe dan ook alles voor deze club blijven geven. Tot de winterstop? Misschien ben ik er daarna ook nog wel."

De Graafschap: El Jebli ('29)
Feyenoord: Tonny Trindade de Vilhena ('69)

Feyenoord in Beeld: Foto's De Graafschap -Feyenoord online

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 3 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  5 1-2 (1-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.58. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.