Verdiende maar kleine zege Feyenoord op Heracles: 2-1

18 oktober 2014
-
-

Feyenoord heeft een verdiende maar onnodig kleine zege behaald op hekkensluiter. Tegen Heracles werd het in De Kuip 2-1 na een 2-0 voorsprong bij rust. Door de kleine voorsprong bleef het tot het einde spannend.

Feyenoord begon goed en stond binnen 20 minuten op een 2-0 voorsprong. Nadat de eerste kansen werden gemist, was het Manutelli die Feyenoord hoogstpersoonlijk op een 2-0 voorsprong zette. Met zijn eerste eredivisie-doelpunten voor Feyenoord was hij opnieuw belangrijk. Eerst kreeg hij bij een diepe bal van Wilkshire de ruimte van Te Wierik om door te gaan en de 1-0 binnen te schieten. Nadat twee verdedigers elkaar in de weg liepen mocht Manu ook uithalen voor de 2-0.

In de tweede helft zakte Feyenoord weg. De ploeg kon het niet opbrengen om echt door te drukken. Heracles kwam daardoor terug in de wedstrijd. Nadat Wilkshire Tannane had neergelegd mocht Heracles een penalty nemen. Na vijf gestopte penalties op rij moest Vermeer zich gewonnen geven tegen Veldmate. De aansluitingstreffer was een wake-up call voor de Rotterdammers. Feyenoord zette een tandje bij en kon daardoor voorkomen dat Heracles alsnog voor een stunt kon zorgen.

Ranglijst: Feyenoord klimt naar achtste plaats

Feyenoord is door de zege naar de achtste plaats op de ranglijst geklommen. Met veel ploegen net boven Feyenoord kan de ploeg de komende goede stappen maken indien het de reeks weet uit te bouwen.

Kuitblessure voor Mathijsen, donderdag mogelijk Van Beek en Boulahrouz beiden deel van de wedstrijd

Joris Mathijsen werd tegen Heracles vlak na rust gewisseld vanwege een kuitblessure, zo liet Fred Rutten weten. 'Ik ben bang dat hij het duel van komende donderdag niet gaat halen.' Sven van Beek en Khalid Boulahrouz zouden donderdag echter ook weer opties zijn voor de positie van rechter centrale verdediger. 'Ze kunnen waarschijnlijk beiden een deel van de wedstrijd spelen.'

Rutten: 'Manu wordt langzamerhand belangrijk hier'

Fred Rutten liet na afloop voor de camera van Fox Sports weten niet verrast te zijn door de ontwikkeling van Elvis Manu. 'Hij wordt zo langzamerhand belangrijk hier. Ik had dit wel verwacht van hem. Je stopt er tijd in en hij is bereid de kritiek op te pakken. Of hij bij mij blijft? Hij slaapt niet bij me, maar ik denk wel dat hij bij Feyenoord blijft. Ik bemoei me verder niet met de onderhandelingen. Dat is aan Feyenoord.'

[video] Manu: dit is lekker natuurlijk

[video] Rutten: mooi om te zien dat Boetius aan het terugkomen is

Steenvoorden: 'mijn officiële debuut, eindelijk!'

Matthew Steenvoorden kwam met een brede glimlach op zijn gezicht uit de kleedkamer. Het goede humeur van de verdediger had niet alleen te maken met de overwinning, maar ook met het feit dat hij zijn officiële debuut voor Feyenoord had gemaakt. ‘Eindelijk’, glunderde Steenvoorden, die in de vijftigste minuut in het veld kwam als vervanger voor Joris Mathijsen. ‘De trainer zei direct na rust dat ik me goed warm moest gaan maken, daardoor wist ik dat de kans groot was dat ik in het veld zou komen.’

Steenvoorden ging als jeugdspeler in het seizoen 2011-2012 al eens met de eerste selectie mee op wintertrainingskamp naar Marbella, waarna hij in de daaropvolgende jaren diverse keren de volledige voorbereiding meedraaide. ‘Ook in de oefencampagne van dit seizoen heb ik veel gespeeld’, zei de 21-jarige verdediger, die de afgelopen seizoenen op huurbasis uitkwam voor Excelsior en FC Dordrecht. ‘Om me heen debuteerden veel generatiegenoten in het eerste elftal van Feyenoord. Natuurlijk gunde ik hen dat van harte, ook omdat ik een aantal van hen al heel lang ken. Aan de andere kant moest ik me soms verbijten, want ik wilde zelf óók graag. Daarom ben ik heel blij dat het er vanavond van gekomen is. Dit smaakt naar meer.’

Vermeer: 'liever heb ik niets te doen'

Dat Feyenoord zaterdag tegen Heracles Almelo de drie punten in eigen huis hield, was voor een belangrijk deel te danken aan Kenneth Vermeer. De doelman voorkwam in de slotfase van de wedstrijd de gelijkmaker van de bezoekers, door attent uit zijn doel te komen en zich voor de inzet van aanvaller Bryan Linssen te werpen. Vermeer zelf bleef na afloop bescheiden over zijn rol. ‘Het is lekker dat ik vanavond belangrijk kon zijn voor de ploeg, maar liever nog heb ik helemaal niets te doen.’

Ook in de eerste helft weerhield Vermeer de bezoekers van scoren, door een harde kopbal van Wout Weghorst met een knappe reflex tegen de lat te tikken. ‘Die redding was misschien de mooiste, maar die van kort voor tijd was de belangrijkste’, glimlachte de doelman. ‘Op dat moment had de wedstrijd allang beslist moeten zijn, want we hebben teveel kansen onbenut gelaten. Daarmee hebben we onszelf tekort gedaan. Je weet dat de tegenstander dan hoop houdt en nog een kans kan krijgen. Wanneer dat moment komt, moet ik er staan.’

Voor Vermeer betekende het duel met Heracles alweer zijn achtste wedstrijd voor Feyenoord, nadat de club hem op de laatste dag voor het verstrijken van de transfermarkt vastlegde. ‘Ik heb het hier uitstekend naar mijn zin. We hebben een leuke groep en de resultaten zijn de laatste weken goed. Ik heb het gevoel dat we langzaam in een flow komen en onszelf op een aantal vlakken steeds meer verbeteren, zoals bijvoorbeeld met de opbouw van achteruit.’

Feyenoord in Beeld: 92 foto's Feyenoord - Heracles online

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  5 4-1 (2-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.40. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.