Vroege doelpunten nekken Feyenoord: 2-0 nederlaag

2 februari 1936
-
-

Feyenoord is er niet ingeslaagd een positief resultaat mee te nemen uit de Arena, nadat de ploeg vier seizoenen lang wel ongeslagen was gebleven in Amsterdam. De wedstrijd was al na 11 minuten beslist door twee doelpunten van Van der Vaart.

Vanuit het niets kwamen de Rotterdammers al na vier minuten op achterstand. Een voorzet van Mitea vanaf links kwam achter Van der Vaart. Die nam hem op zijn hak en zag hem op fantastische wijze maar erg gelukkig in de verre hoek verdwijnen. Zeven minuten later was de wedstrijd al beslist. Na een pass van opnieuw Mitea kwam Lodewijks uit. Een misverstand met van Wonderen leidde er vervolgens toe dat van der vaart vrij toegang krege naar de goal en de 2-0 binnen kon schieten.

Ajax probeerde de wedstrijd vervolgens door te leggen. Feyenoord moest het spel gaan maken. Dat probeerde het wel, maar het kon te weinig grote kansen afdwingen. Het kreeg wel mogelijkheden, maar daarbij misten de aanvallers de echte scherpte om de aansluitingstreffer langs Lobont te schieten.

Vervolgens zag het ook Ono nog eens van het veld gedragen worden met de brancard. De Japanner stond in de weg bij een doelpoging van Van Persie. Hij kreeg de bal vol in zijn middenrif en kon vervolgens maar moeilijk ademhalen. De Koreaan Chong-gug Song kwam hem vervangen en moest de mandekking om Mitea overnemen van Swerts.

In de tweede helft zat er nog wel iets in, maar als Lodewijks niet in goede doen was geweest had de uitslag nog hoger uitgevallen. De Ajacieden kregen bij een 2-0 stand uiteraard de ruimte maar werden een aantal keer gestuit door de Feyenoord doelman.

Een kwartier voor tijd mocht Salomon kalou zijn debuut maken. dat leek enig leven in de brouwerij te brengen, maar uiteindelijk kon ook hij het verschil niet maken tegen een compact en verdedigend ingesteld Ajax.

Tien punten achterstand op Ajax

De achterstand van Feyenoord op koploper Ajax is door de nederlaag opgelopen tot maar liefst 10 punten. Het kampioenschap lijkt dan ook heel ver weg. De achterstand op de nummer twee PSV is nu weer opgelopen tot zes punten. AZ speelde gelijk en heeft twee punten voorsprong.

Ranking
1. Ajax 13 11 1 1 34 38-14
2. PSV 13 9 3 1 30 34-12
3. AZ 13 8 2 3 26 26-15
4. Feyenoord 13 7 3 3 24 24-16

Lodewijks: tweede goal mijn fout

Patrick Lodewijks voelde zich na afloop verantwoordelijk voor de nederlaag van de Rotterdammers. Hoewel hij in de tweede helft enkele knappe reddingen verrichtingen zat hij in de eerste helft bij de tweede goal mis. "De tweede goal was mijn fout. Ik ben er mede verantwoordelijk voor dat de wedstrijd vervolgens op slot zat. Als ik uit mijn goal kom, moet ik hem hebben. De bal viel ineens dood. Dat zag Kees ook en kopte hem weg. dat is balen. Maar als ik eruit kom, moet ik hem hebben."

Aan de eerste goal kon hij niets doen. "Je ziet hier dat een briljante goal en een geluksgoal heel dicht bij elkaar zitten. Van der Vaart doet wel een poging, denkt erover na, maar dat die bal ook zo in de verre hoek komt, is geluk. na de 2-0 is het vervolgens in principe afgelopen. Dan weet je dat je de aansluitingstreffer moet maken. We hebben wel wat mogelijkheden gehad, zaten redelijk in de wedstrijd, maar hebben niet de grote kansen kunnen afdwingen."

Kalou maakt debuut in Eredivisie

Salomon Kalou heeft nota bene in de klassieker Ajax-Feyenoord zijn debuut gemaakt in een officiele wedstrijd van Feyenoord. De toekomstverwachtingen over de jonge aanvaller, broertje van de deze zomer vertrokken Bonaventura Kalou zijn groot. In de slotfase bij een 2-0 achterstand was het moeilijk voor Kalou om het verschil te kunnen maken.

Ono alsnog naar ziekenhuis gebracht [update]

Shinji Ono moest al na 39 minuten in het duel tegen Ajax vervangen worden. De Japanner kreeg een hard schot van Robin van Persie op zijn middenrif. Ono ging vervolgens gestrekt. De aansnellende Ajax doelman Lobont verleende vervolgens de eerste hulp. Ono moest met de brancard van het veld. Vanuit de catacomben kwam eerst het bericht dat Ono langzaam geheel bij zinnen was gekomen en hij niet naar het ziekenhuis hoefde. Uiteindelijk is hij alsnog naar het ziekenhuis afgevoerd. "Ik hoop dat er niets beschadigd is, maar het zag er slecht uit. Hij was echt helemaal van de wereld en zelfs een paar minuten bewusteloos." aldus Van Marwijk.

Feyenoord: Alfred Schreuder

Patrick Lodewijks, Gill Swerts, Kees van Wonderen, Patrick Paauwe, Ferne Snoyl, Anthony Lurling ('68 Salomon Kalou), Alfred Schreuder, Shinji Ono ('39 Chong gug Song), Robin van Persie ('75 Ebi Smolarek), Dirk Kuyt, Thomas Buffel

Lobont, De Jong, Grygera, Heitinga, Escude, Maxwell, Galasek, Sneijder, Sonck ('62 Ibrahimovic), Van der Vaart ('83 Yakubu), Mitea ('69 Soetaers)

Lunatic News: Fotoverslagen Ajax - Feyenoord

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Feyenoord Netwerk Pool goed voorspeld.