Europees seizoen bijna alweer afgelopen; 0-2 thuisnederlaag tegen Teplice

6 november 2003
-
Europa League
-

Het Europese voetbalavontuur lijkt dit seizoen alweer ten einde. Na twee overwinningen tegen FC Kaernten in de eerste ronde ging Feyenoord in de heenwedstrijd van de tweede ronde van de UEFA Cup thuis met 0-2 onderuit tegen FK Teplice. Kwalificatie lijkt nagenoeg onhaalbaar met de terugwedstrijd in Tsjechie nog voor de boeg, ondanks het feit dat de Tsjechische ploeg de afgelopen weken is afgezakt tot middenmotor in de Tsjechische competitie.

De wedstrijd kende zijn beslissing in de tweede minuut. Swerts werd eruitgelopen door een Tsjechische aanvaller. Om hem een vrije doorgang te beletten trok hij hem aan zijn shirt onderuit. Dat leverde Swerts een vrije trap tegen op en erger een directe rode kaart. Feyenoord kwam daardoor al na twee minuten met tien man te spelen. Erger werd het nog toen Horvath een minuut later de gegeven vrije trap verzilverde met een krul over de muur, 0-1.

De Tsjechen waren aangekondigd als een counterploeg, maar speelden vanaf het beginsignaal iets aanvallender dan verwacht. Feyenoord had het daar moeilijk mee. Met een man meer kregen de Tsjechen ook het vertrouwen dat er wellicht nog meer inzat. De ploeg bleef dan ook gevaarlijk met zijn aanvallen.

Feyenoord kon daar veel te weinig tegenover zetten. De ploeg kon maar bar weinig echte kansen creeren, al speelde het natuurlijk met 10 man. Leonardo was met zijn snelheid wel een gevaar, maar kon zijn man nauwelijks voorbij. Daarbij was hij vooral ook met de scheidsrechter bezig als het hem weer eens niet lukte.

In de tweede helft viel de beslissing. Na een uitstekende combinatie van de Tsjechen werd de bal vanaf de achterlijn voorgegeven op Rezek. Bij de eerste paal kon hij de 0-2 intikken.

Feyenoord probeerde het daarna nog wel met extra energie. Het kreeg ook de kansen op de aansluitingstreffer. Met name Buffel had de 1-2 binnen moeten schieten. Na een assist van leonardo kreeg hij van een meter of 15 een vrije schietkans. Hij schoot echter op de keeper.

Over drie weken is nu de return in Tsjechie. Die lijkt nu al voor de statistieken gespeeld te worden. Een overwinning met twee doelpunten verschil tegen de stugge Tsjechen lijkt er totaal niet in te zitten. En daarmee zou Feyenoord naast een enorme sportieve domper (de ploeg moet zich nu richten op de moiezame competitie, de druk op van marwijk zal nog veel groter worden) zou dat ook een enorme financiele domper betekenen (doorinvesteren in het elftal lijkt er dan nauwelijks in te zitten).

Feyenoord 88 minuten met tien man

Feyenoord speelde het thuisduel tegen Teplice maar liefst 88 minuten met een man minder. Na twee minuten moest rechtsback Gill Swerts al van het veld. De Belg trok een doorgebroken aanvaller van de tsjechen aan het shirtje en belemmerde hem daarmee een vrije doortocht naar Zoetebier. De Griekse scheidsrechter aarzelfde geen moment en toonde de Feyenoorder een directe rode kaart. Des te schrijnender was het dat de vrije trap die er op volgde ook nog eens direct in het doel verdween en Feyenoord dus een dramatische start kende.

Nederlaag Feyenoord komt voor heel het Nederlandse voetbal hard aan

De prestaties van de Nederlandse voetbalclubs worden doorberekend tot een nationale coefficient op basis waarvan de sterkte van een land berekend wordt. Aan de hand daarvan wordt bepaald hoeveel clubs in de Champions League en in de UEFA Cup mogen uitkomen. Nederland heeft nu nog een deelnemer in de Champions League en een in de voorronde van de Champions League. Als Nederland nog twee plaatsen zakt, dan verliest het directe deelname aan de Champions League en zullen twee ploegen voorronde moeten spelen. Tsjechie is een van die clubs die achter Nederland staat. De nederlaag tegen Teplice is dus een directe nederlaag tegen de concurrent in Europa en pakt dus extra hard uit.

Van den Berg: we liepen achter de feiten aan

"Binnen twee minuten kwamen we met 10 man te staan" al dan niet terecht. "En dan komt er ook nog eens de 1-0 uit de daaropvolgende vrije trap. Dan loop je de hele wedstrijd achter de feiten aan." aldus Peter van den Berg. "Dat probeer je nog wel recht te zetten, maar we hebben niet echt veel gecreerd. We wisten dat het een stugge ploeg zou zijn. Continu waren we tegen een muur aan het boksen. Zeker in de eerste helft hebben we daar geen gat in kunnen vinden en beperkten de kansen zich tot wat afstandschoten."

"Dan begin je de tweede helft vol goede moed. Als de 0-1 maar geen 0-2 wordt dan heb je nog kansen in Teplice. Nu zal het heel erg moeilijk worden. Niet onmogelijk. Zij winnen hier met 0-2 bij ons, waarom zouden wij dan niet met 11 man daar met 2-0 kunnen winnen? Maar we mogen onszelf deze nederlaag verwijten" aldus een nuchtere Van den Berg.

Kuyt was minder nuchter en behoorlijk gefrustreerd. "Het is gewoon klote dat je de wedstrijd op zo'n manier verliest. Door een arbitrale fout zijn we uit de wedstrijd gespeeld. Geconfronteerd met de opmerking dat Swerts zijn man wel degelijk naar de grond haalde, liet Kuyt weten "Dan moet de scheidsrechter wel hele goede ogen gehad hebben van 60 meter afstand."

"Met tien man probeerden we nog kansen te creeren en ik denk dta wij in het vervolg nog de beste kansen hebben gecreerd. Het is uitermate zonde dat het nog 0-2 wordt. Maar met tien man hebben we laten zien dat we kansen kunnen creeren. Dat moeten we dus met elf man ook kunnen in Tsjechie."

Van Marwijk: we moeten de gifbeker helemaal leegdrinken

"Ik heb het gevoel dat we de gifbeker helemaal leeg moeten drinken" aldus van marwijk. "Dan bereid je je zo uitgebreid en goed voor en dan komt er na twee minuten een rode kaart. Dat was wel heel zwaar bestraft en wat misschien nog wel erger was dat er nog een goal overheen kwam. De verdedigers hadden bij die lange bal nooit naast elkaar mogen staan, maar achter elkaar, dan krijg je dit probleem niet."

"Ik ben zwaar teleurgesteld over dit resultaat. Het was een kansloze wedstrijd voor ons. Met 0-1 achter en met 10 man, dan probeer je er alles aan te doen om rust te krijgen in het elftal. We wilden te geforceerd de 1-1 forceren. In de tweede helft ging dat beter. Het was haalbaar om de 1-1 te maken. Beter kunnen we niet met dit team. We hebben ons uiterste best gedaan, maar meer zat er gewoon niet in. We zijn niet bij machte om het beter te doen met dit elftal"

Van Marwijk heeft na het nieuwe echec geen nieuwe praatsessies in gedachten. "Veel praten heeft geen zin, iedereen weet in welke situatie we nu zitten."

Jubileumduel eindigt in drama

Feyenoord - FK Teplice was voor Feyenoord een jubileumduel. Het was het 200ste bekerduel in de Europese historie van Feyenoord. In 1961 opende Feyenoord die historie met een 0-3 overwinning op het Zweedse IFK Goteborg. Toen won het dus wel. De 200ste wedstrijd ging dramatisch verloren.

FK Teplice (Tsj): Hunal

Edwin Zoetebier, Gill Swerts, Peter van den Berg, Patrick Paauwe, Ferne Snoyl ('73 Danko Lazovic), Thomas Buffel, Alfred Schreuder, Shinji Ono ('46 Kees van Wonderen), Anthony Lurling ('6 Chong gug Song), Dirk Kuyt, Leonardo I

Opstelling FK Teplice (Tsj)

Kolar, Hunal ('82 Sk?la), Leitner, Lengyel, Rada, Vor?sek, Horv?th, Dolezal, Rezek ('82 Diveck), Bencik, Verb?r

Ego2.tk: Fotoverslag Feyenoord - FK TepliceLunaticnews: Fotoverslag Feyenoord - FK Teplice

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door ??n van de deelnemers aan de Feyenoord Netwerk Pool goed voorspeld.