Feyenoord: Dudek, Emerton, Van Wonderen, De Haan, Rzasa (Leonardo Dos Santos \'78), Bosvelt, Tomasson, Paauwe, Kalou (Ono \'46), Van Hooijdonk, Leonardo (Smolarek \'67)

Ajax: Grim, Vierklau, Trabelsi, Chivu, Bergdolmo, Maxwell, Yakubu, Van der Vaart, Wamberto (Knopper \'80), Machlas (Zlatan \'61), Arveladze (Heytinga \'71)

Eerste nederlaag voor Feyenoord

(Door: )

De wedstrijd tegen Ajax bleek uiteindelijk een grote teleurstelling te worden. na de goede prestaties tegen Sparta en Roda JC ging Feyenoord toch wel verrassend met 1-2 onderuit tegen Ajax. Tomasson wist pas ver in blessuretijd de eer te redden voor de Rotterdammers. In een slechte wedstrijd trok Ajax dus uiteindelijk aan het langste eind. De club uit Amsterdam heeft nu een verliespunt minder dan de Rotterdammers.

Bert van Marwijk had geen wissels ten opzichte van de vorige wedstrijd. 'Never change a winning team' was het devies de laatste wedstrijd, alleen Leonardo en Smolarek mogen stuivertje wisselen. Feyenoord begon sterk aan de wedstrijd. Het duo Van Hooijdonk/Tomasson schiep al na twee minuten ene kans, maar een voorsprong was de Rotterdammers niet gegund.

Daarna kon Feyenoord eigenlijk geen moment indruk maken. Ajax speelde met het zeer verdedigende 5-3-2 eigenlijk een vrij makkelijke wedstrijd. Wamberto was in de eerste helft de gevaarlijkste man, opkomend vanachter de twee spitsen Arveladze en Machlas. Feyenoord kon aanvallend nauwelijks druk zetten, de vleugels leken een off-day te hebben en het duo Van Hooijdonk/Tomasson kon daardoor nauwelijks goed aangespeeld worden. Balverlies was er in alle geledingen waardoor Feyenoord nooit echt in de wedstrijd kon komen. De tactiek van Ajax deed vervolgens de rest.

De tweede helft zou niet boeiender worden, in tegendeel zelfs. Net als de eerste helft begon de tweede helft goed voor de Rotterdammers. Dit keer omdat invaller Ono zijn kunsten tentoon spreidde. Hij mocht de zeer tegenvallende Kalou vervangen. De wedstrijd leek door de acties van Ono op te bloeien, maar dat bleek uiteindelijk slechts van korte duur.

Feyenoord bleef slordig en leed veel balverlies. Een doelpunt van Ajax hing dan ook in de lucht. Het was invaller Zlatan Ibrahimovic die het vonnis voltrok. Waar zijn Zweedse mede-international Johan Elmander op de tribune verbleef, opende Ibrahimovic de wedstrijd. Hij benutte een voorzet van Trabelsi van dichtbij.

Bert van Marwijk wisselde vervolgens ook de andere vleugelspeler. Leonardo mocht weer eens inrukken en plaatsmaken voor de Pool Smolarek. Smolarek was er persoonlijk verantwoordelijk voor dat Ajax vervolgens met 10 man verder moest. Trabelsi reageerde verkeerd op een actie van Smolarek en hij moest vervolgens met zijn tweede gele kaart vertrekken.

Tegen de 10 man van Ajax werd Feyenoord echter alleen maar minder. het gaf de Ajax spelers een sein om er nog een een schepje bovenop te doen en dat besef leek de Feyenoorders een beetje te ontbreken. Van der Vaart profiteerde vervolgens van een fout van De Haan en maakte aan alle nog aanwezige spanning een einde door de 0-2 binnen te schieten. In de 6 minuten blessuretijd die het duel vervolgens nog kreeg, kon Tomasson de eer nog redden met een doelpunt. dat was echter alleen voor de statistieken nog interessant, bijvoorbeeld voor zijn eigen topscorersplaats.

Feyenoord ziet naast de nederlaag wellicht ook nog een forse boete tegemoet. Ajax speler Bergdolmo werd tijdens de wedstrijd getroffen door een aansteker van een van de Feyenoord fans. Hij moest vevrolgens gehecht worden.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Feyenoord Pool goed voorspeld.