Bijzonderheid: Kooiman stopt penalty Van Hooijdonk

Feyenoord: Dudek, Emerton, De Haan, Van Wonderen, Rzasa, Bosvelt, Tomasson,

Sparta: Kooiman, Elzinga, Mendes da Silva Goossen, Van der Meer, Zijm
(Nielsen '77), Winter, Bouchiba, Blinker, Langerak, Boukhari

Feyenoord begint met ruime zege

(Door: K)

Feyenoord heeft op indrukwekkende manier laten zien dat het dit seizoen absoluut voor de hoofdprijs in de Nederlandse competitie gaat. Waar de andere titelkandidaten PSV en Feyenoord moeite hadden om warm te draaien en niet verder kwamen dan een gelijkspel, wist Feyenoord de derby tegen Sparta met maar liefst 5-0 te winnen. Tomasson was met 3 doelpunten de grote man in De Kuip.

Bert van marwijk had geen verrassingen in zijn basisopstelling. Of het zou leonrdo moeten zijn die rechtsbuiten stond in plaats van Smolarek. rzasa nam de plaats over van de geblesseerde Van Haaren. Pierre van Hooijdonk was de enige die zijn debuut maakte bij Feyenoord. Ono bleef, tot verdriet vand e honderden Japanse verslaggevers, voorlopig nog op de bank.

Feyenoord speelde het eerste half uur uitstekend. Via vloeiend combinatievoetbal kwam Feyenoord op een meer dan verdiende 2-0 voorsprong. Na ruim 10 minuten bewees Pierre van Hooijdonk zijn waarde voor Feyenoord. Hij zette met een halve omhaal Tomasson vrij, die de 1-0 kon binnenschieten. Opgelucht door de snelle goal schroefde Feyenoord Sparta de duimschroeven nog maar eens steviger aan. Dat resulteerde in de 23ste minuut tot de tweede treffer. De Australier Emerton kopte een voorzet van Paauwe binnen. Tot de 3-0 kwam het in de eerste helft niet. Nadat Tomasson was neergehaald in het strafschopgebied mocht Van Hooijdonk aanleggen voor zijn eerste treffer. Zijn penalty werd echter gestopt door Sparta keeper Kooiman. De rebound van Tomasson kwam op de lat terecht.

Na dat goede half uur werd het allemaal iets minder. Feyenoord nam wat gas terug en ging de wedstrijd iets rustiger controleren. In de problemen kwam Feyenoord echter nooit tegen de stadgenoot. Het kon daarom met een 2-0 stand de kleedkamer opzoeken.

In de tweede helft zette Feyenoord de tanden nog maar weer eens op elkaar. Kans op kans kreeg de ploeg en uiteindelijk was het Bosvelt die de 3-0 binnenschoot. Na een assist van Tomasson plaatste hij de bal prachtig langs de verre paal. Van Marwijk wisselde daarna beide vleugels. De toch wel weer tegenvallende Leonardo mocht plaatsmaken voor Smolarek. En zo\'n 10 minuten voor tijd veerden de honderden Japanners op toen Ono bij de zijlijn stond om zijn opwachting te maken in Feyenoord 1. Zijn debuut zal in Japan ongetwijfeld alle nieuwskoppen vullen vanavond en morgen.

Het werd in de laatste 10 minuten overigens nog erg leuk. Tomasson deed iets aan zijn faam om nogal veel kansen te missen en maakte zowel zijn2e als derde doelpunt. Na 86 minuten werkte hij een voorzet van Emerton binnen. In de laatste minuut bracht hij feyenoord met zijn derde doelpunt zelfs op een 5-0 stand. Met de bliksemafleider Van Hooijdonk voor hem zou Tomasson dit seizoen nog wel eens voor hele leuke dingen kunnen gaan zorgen. Voorlopig is hij in ieder geval topscorer van de Nederlandse competitie, voor wat het waard is.

Komende woensdag staat voor Feyenoord de lastige uitwedstrijd tegen Roda JC op het programma. In de Arena speelden de Limburgers zondagmiddag met 1-1 gelijk. Als Feyenoord echter het spel van vandaag kan herhalen in Limburg, kan het vol vertrouwen de wedstrijd tegen de nummer 4 van afgelopen seizoen tegemoet zien.

Uitslag Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 8 deelnemers aan de Feyenoord Pool goed voorspeld.