Grim, Yakubu, Pasanen, Chivu (vd Vaart/80), De Cler, Galések, Vd Gun(V.d. Meyde/46), Witschge, Ikedia, Arveladze, Wamberto (Machlas/76

Dudek, Emerton, Van Gobbel, De Haan (Gyan/62, Tininho, van Wonderen, Paauwe, Kalou (van Gastel/87), Tomasson, Connoly, De Visser (Leonardo/46).

Zeer belangrijke winst Feyenoord in de ArenA

Tweede plek vast in handen

(Door: RvN)

Nota bene in de Arena heeft Feyenoord haar tweede plaats zo goed als veilig gesteld. Feyenoord won na een enerverende wedstrijd met 3-4 van Ajax en breidde haar voorsprong daardoor uit tot 4 punten. De Rotterdammers hebben nu aan 3 punten in de laatste twee wedstrijden voldoende om de tweede plaats zeker te stellen. Na 14 jaar dus eindelijk weer eens winst in Amsterdam.

Van Marwijk begon met een verrassende opstelling. Vanwege de blessure van Gyan moest Emerton terug naar de plaats rechts achterin. Op het middenveld werd zijn plaats ingenomen door de vooruitgeschoven Van Wonderen. Voorin werden Elmander en Leonardo buiten het team gelaten en kregen Connolly en De Visser de voorkeur.

Feyenoord kwam al snel op voorsprong. Bij de eerste de beste counter was het raak. Kalou speelde uitstekend in op Connolly die geen moeite had Grim te passeren in de lange hoek, 0-1. Daarvoor had Ajax al de openingstreffer kunnen maken, Chivu kopte echter uit een corner boven Dudek op de lat. Feyenoord kon echter niet lang van de voorsprong genieten. Arveladze scoorde twee keer na een goede aanval van de Amsterdammers.

Ajax was de betere ploeg in de eerste helft. Feyenoord creeerde zich wel een aantal kansjes maar moest in deze fase zijn meerdere toch erkennen in de Amsterdammers.

In de rust greep Van Marwijk in door De Visser te wisselen voor Leonardo. Die wissel zou goed uitpakken. Leonardo was direct gevaarlijk en zette daarmee Feyenoord op scherp en bracht de angst achterin bij de verdedigers van Ajax. Juist die paniek zou cruciaal worden in het vervolg van de wedstrijd. De Braziliaan zelf was het die de 2-2 binnenschoot. Een bal van Connolly kwam ietwat gelukkig voor zijn voeten en zonder na te denken ramde hij de bal achter Grim.

Feyenoord putte daar alle moed uit en ging door. Het wedstrijdbeeld van de eerste helft was compleet omgekeerd. Feyenoord liep vervolgens tot 2-3 uit nadat Connolly een voorzet van Emerton uitstekend binnenwerkte. De lichtgeblesseerde De Haan kreeg vevrolgens rust, Gyan was zijn vervanger.

Ajax moest vervolgens aanvallen in de eigen Arena en liet daardoor achterin steken. Feyenoord was in die fase levensgevaarlijk vanaf de counter. In een zo'n counter kwamen de Rotterdammers met 3 man af op Grim. Ze hadden dan ook geen enkel probleem de 2-4 binnen te schieten. Tomasson was dit keer het feestvarken.

Met de 2-4 zou het niet meer mis mogen gaan voor Feyenoord. Het werd in de slotfase alsnog spannend toen Arveladze zijn derde van de middag wist te scoren. In de 4 minuten extra speeltijd was het nog even zweten, met name toen Van der Vaart een penalty probeerde te versieren. Jol trapte er echter niet in en bestrafte de Ajacied met een gele kaart.

Feyenoord bracht daarmee de zeer zwaarbevochten 3 punten mee naar De Kuip en kan zich daarmee op gaan maken op een mooi slot van de competitie. De Champions League mag nu eigenlijk niet meer ontlopen worden, hetgeen ook een positieve uitwerking op de spelersgroep en de financiele huishouding van de club zal hebben.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Feyenoord Netwerk Pool goed voorspeld.