FC Groningen: Beukenkamp, Elshot, Allach, Van der Looi, Johansson, Van Dijk, Broerse, Leonardo, Hugo, Robben (Alberda '89), v.d.Herik
Feyenoord: Dudek, Emerton, Van Wonderen, De Haan, Tininho (Rzasa '46), Kalou, Jochemsen, De Visser (Somalia '85), Van Vossen (Van Dieren '76), Smolarek, Connolly

Feyenoord laat 3 punten liggen in het Noorden

(Door: Bas P.)

In het voorlaatste duel voor de winterstop heeft Feyenoord zijn tweede nederlaag geleden van deze competitie. De koploper van de KPN Eredivisie ging in het Oosterpark ten onder tegen FC Groningen dat met 1-0 zegevierde. De Zweed Magnus Johansson schoot de thuisploeg tien minuten voor tijd uit een vrije trap verdiend naar de winst. Feyenoord liet daardoor de kans om de kampioen van de eerste speelhelft te worden vooralsnog liggen. Feyenoord heeft tegen Vitesse nog een punt nodig om de herfsttitel binnen te halen. Aangezien PSV door winst op AZ dichterbij is gekomen, heeft Feyenoord de punten nu weer hard nodig.

Het elftal van Bert van Marwijk zag er als volgt uit: Dudek, De Haan, Van Wonderen, Emerton, Tininho, De Visser, Jochemsen, Van Vossen, Kalou, Connolly en Smolarek. Connolly kreeg opnieuw de kans in de spits door blessures van Korneev en Tomasson. Op het middenveld speelden zowel Jochemsen als Van Vossen door blessures van Paauwe en Bosvelt. De jonge Smolarek verving de veelbesproken Braziliaan Leonardo. Deze wijzigingen zouden de ploeg geen goed doen.

De nederlaag van Feyenoord was zeker terecht. De thuisploeg was veel sterker dan Feyenoord en speelde bovendien geconcentreerder en geénspireerder. Door fel op de man te spelen kwamen de Feyenoorders geen moment in de wedstrijd en raakte zij geirriteerd. FC Groningen kon op die manier uitstekend overeind blijven en zelf profiteren van fouten op het middenveld van Feyenoord. Broerse, Hugo, Robben en Van den Herik strandden echter op Dudek of schoten over, danwel naast. Ook de paal en de lat stonden een Groningse treffer lang in de weg. Feyenoord kon daar in de eerste helft slechts een kans tegenover zetten, een kopbal van Jochemsen vlak voor de rust, die door Hugo van de lijn werd gehaald.

Goals kwamen er niet in de eerste helft. In de tweede helft werd het spannender. De wedstrijd werd levendiger en Feyenoord kwam langzaam aan in de wedstrijd. De Rotterdammers kregen kansen via De Haan (vrije trap op de vuisten van Beukenkamp) en Kalou, die na een voorzet van Connolly de bal echter totaal verkeerd raakte. Van Vossen kopte een voorzet van Van Wonderen naast. Connolly en invaller Somalia claimden nog een strafschop, maar kregen terecht niets van scheidsrechter Jol.

Op het moment dat meer en meer toeschouwers in het uitverkochte Oosterpark rekening begonnen te houden met een gelijkspel, viel de beslissing. Magnus Johansson werd de gevierde man. De Zweed poeierde een vrije trap vanaf een twintigtal meter op fraaie wijze achter Jurek Dudek, die kansloos was. In de slotminuut had Billy Maximiano, die in de ploeg was gekomen voor Leonardo, de score nog kunnen verdubbelen. Hij counterde vogelvrij alleen op Dudek af, maar slaagde erin via de doelman naast te schieten.

Een alles of niets poging van Feyenoord leverde niets op, waardoor de tweede nederlaag (eerder verloren de Rotterdammers bij PSV) een feit werd. En daar viel niets op af te dingen. Feyenoord verzuimde zo verder afstand te nemen van Vitesse dat gisteren twee punten verspeelde bij NAC en zag regerend kampioen PSV dichterbij komen. Het verschil is nu nog maar drie punten. De spanning in de competitie lijkt weer terug te zijn.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Feyenoord Pool goed voorspeld.