Feyenoord: Dudek, Emerton, Van Wonderen, De Haan, Tininho, Bosvelt, Tomasson, Paauwe, Kalou, Smolarek, Leonardo

Ajax: Grim, Kanu, Pasanen, Sier, De Cler (Van der Meyde '62), Hersi, Galasek, Van der Vaart, Van der Gun, Arveladze, Wamberto

Feyenoord verslaat Ajax eindelijk weer eens

(Door: RvN)

Feyenoord won zondagmiddag na een fantastische wedstrijd met 3-1 van Ajax. Het was bijna 7 jaar geleden dat Feyenoord voor het laatst in de eigen Kuip van Ajax had gewonnen voor de competitie.

Bert van Marwijk begon de wedstrijd met de volgende 11 in de basis: Dudek, De Haan, Van Wonderen, Tininho, Emerton, Bosvelt, Paauwe, Tomasson, Leonardo, Smolarek, Kalou. Van Wonderen kreeg de voorkeur boven Van Gobbel. Hij maakte daarbij zijn rentree in de basis na lange afwezigheid. Daaraan was afgelopen week een forse rel met Van Marwijk aan voorafgegaan. Smolarek was de vervanger van Korneev die opnieuw geblesseerd was geraakt.
De wedstrijd begon zeer enerverend, een klassieker waardig. In de eerste minuten ontstonden aan beide kanten doelkansen. Al in de tweede minuut moest Dudek de doel uit het net rapen. De goal werd echter terecht afgekeurd wegens hands. In de achtste minuut gebeurde hetzelfde. Scheidsrechter Uilenberg keurde een goal van Wamberto af wegens buitenspel. Dit bleek echter helemaal niet het geval waardoor Feyenoord door het oog van de naald kroop en aan de scheidsrechter te danken had dat het nog niet op achterstand was gekomen.

Feyenoord was ondanks deze situatie niet de mindere. Feyenoord zette er een aantal mogelijkheden tegenover. In de beginfase werden er door beide verdedigingen behoorlijk wat fouten gemaakt. Naarmate de eerste helft vorderde kreeg Feyenoord zijn verdediging op orde. Het gaf vevrolgens veel minder weg, maar bleef zelf wel kansen creeren.

In de 24ste minuut kwam Feyenoord op een 1-0 voorsprong. Smolarek gaf een bal door op Bosvelt die Kalou in staat stelde de 1-0 binnen te koppen. Feyenoord kreeg vervolgens nog een aantal mogelijkheden maar verzuimde verder uit te lopen op de Amsterdamse concurrent.

In de tweede helft was er geen wijziging aan het spelbeeld noch aan de 22 spelers die uit de kleedkamer kwamen.

Feyenoord handhaafde haar overwicht op de Amsterdammers en het was wachten op de definitieve nekslag. Die kwam al na 6 minuten door een actie van Leonardo. De Braziliaan speelde een uitstekende wedstrijd ondanks de dreiging van het Openbaar Ministerie. Dat Feyenoord hem desondanks liet spelen bleek achteraf een goede beslissing. Uit zijn actie kwam de bal voor de voeten van Paauwe, 2-0.

De 3-0 kwam na een uur spelen. Paauwe stuurde Tomasson diep. Die passeerde de keeper die uit zijn goal was gekomen, en schoot van afstand raak. 3 minuten later deed Ajax wat tegen voor de statistieken. Het was Van der Meyde die de eer redde doordat zijn bal via De Haan in het doel achter Dudek belandde.

Feyenoord had nog verder uit moeten lopen, onder andere door een afstandschot van Paauwe dat uiteindelijk op de lat belandde. Het bleef echter bij 3-1. Een te kleine score op het kwaliteitsverschil te laten zien, maar de 3 punten deden de Rotterdammers meer dan goed. Zeker na de uitschakeling voor de UEFA Cup had Feyenoord dit steuntje in de rug nodig om met een positief gevoel toe te werken naar de winterstop.

Feyenoord heeft Ajax nu op 19 verliespunten gezet. Daarmee lijkt Ajax definitief afgehaakt voor de titel van Nederland. De voorsprong op Vitesse en PSV zal Feyenoord in de komende weken moeten proberen te handhaven.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 8 deelnemers aan de Feyenoord Pool goed voorspeld.