Geel: Van der Meer (Sparta), Paauwe, Kalou, De Haan (Feyenoord)

Sparta: Kooiman, Monteiro, Marilia, Elzinga (Inia '88), Van der Meer (Zijm '81), Langerak, Nielsen, Mendes da Silva, Marbus, Boukhari (Bezzai '84), Elkhattabi
Feyenoord: Dudek, Gyan, Van Wonderen (Van Gobbel '82), De Haan, Rzasa (Tininho '46), Kalou, Bosvelt, Paauwe, Leonardo, Tomasson, Kornejev (Van Vossen '66)

Feyenoord in slotfase langs Sparta

(Door: RvN)

Feyenoord deed vandaag zeer goede zaken in de competitie. Waar concurrenten opnieuwe punten morstten daar won Feyenoord de Rotterdamse derby van Sparta. Dat gebeurde weliswaar pas in de slotfase door 3 doelpunten in de laatste 5 minuten.

Van Marwijk begon de wedstrijd met de volgende 11 in de basis: Dudek, Gyan, Van Wonderen, De Haan, Rzasa, Kalou, Bosvelt, Paauwe, Leonardo, Tomasson en Korneev. Dat was een opstelling zonder enige verrassing.

In de openingsfase was het al direct duidelijk dat dit een echte derby zou worden. De ploegen speelden fel en gedreven en vochten voor elke meter. Dat leverde al direct gevaarlijke momenten op voor beide doelen. De wedstrijd ging op en neer en bleef boeiend voor alle toeschouwers.

Na een half uur spelen kwam er enige tekening in de wedstrijd. In de 32ste minuut kreeg Feyenoord een penalty van scheidsrechter Bossen. Korneev werd neergehaald door Langerak in het strafschopgebied, hetgeen voor Bossen voldoende was voor een penalty. De Rus verzilverde de penalty zelf.

Feyenoord zou die voorsprong echter niet lang kunnen vasthouden. Anders Nielsen gaan er aan de rechterkant vandoor en liet Rzasa het nakijken. Zijn voorzet werd door Marbus uitstekend afgerond, 1-1.

Het zou bij rust blijven bij de gelijke stand. Wellicht geen afspiegeling van het kwaliteitsverschil, maar wel van de spannning in de wedstrijd. Tininho moest Rzasa vervangen die geblesseerd achterbleef met een heupblessure.

Feyenoord moest in de tweede helft vervolgens op zoek naar de tweede treffer. Het duurde erg lang voordat die treffer ook daadwerkelijk werkelijkheid werd. pas in de 85ste minuut wist Feyenoord een van de vele kansen te verzilveren.

Het was niet toevallig Paul Bosvelt die dat kunstje voor zijn rekening nam. De middenvelder brak mooi door de verdediging van Sparta en kwam voor keeper Kooiman. De international plaatstde de bal mooi tussen de benen van de Sparta keeper, 1-2

Dat betekende opluchting bij alles wat Feyenoord lief had. Die opluchting veranderde al snel in schrik toen Marillia een kans voor open doel kreeg. De Spartaan vergat de bal echter in te koppen.

Toen Sparta naar voren ging kon Feyenoord de wedstrijd vervolgens uitspelen. Achtereenvolgens Patrick Paauwe (na combinatie met Van Vossen) en Kalou (uit een voorzet van Van Vossen) maakten aan alle onzekerheid een eind door de stand naar 1-4 te tillen.

Feyenoord won daardoor met 1-4 van de Rotterdamse buur en steeg daardoor naar de tweede plaats op de ranglijst. Gezien het geringe aantal wedstrijden dat Feyenoord daarvoor nodig had een prachtige prestatie. Als de concurrentie in dit tempo punten blijft verspelen, lijkt Feyenoord in korte tijd op een enorme voorsprong af te stevenen.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de Feyenoord Pool goed voorspeld.