Geel: Kalou (Feyenoord), Neukirchner,Foda, Minavand, Schopp, Kocijan (Sturm Graz)

Feyenoord: Dudek, Gyan (Emerton '46), Van Wonderen, De Haan, Rzasa, Bosvelt, Paauwe, Kalou, Kornejev (Jochemsen, '74), Tomasson (Somalia, '63), Leonardo
Sturm Graz: Schicklgruber, Neukirchner, Foda, Schupp, Reinmayr (Méhlich, '65), Mamedov, Schopp, Minavan, Kocijan, Yuran (Szabicz '78), Fleurquin.

Feyenoord uitgeschakeld voor CL !!

(Door: RvN)

Feyenoord kwam vanavond in de terugwedstrijd van de derde voorronde van de Champions League tekort om kwalificatie af te dwingen. De nederlaag in oostenrijk kon met het gelijke spel vanavond niet worden weggepoetst. Feyenoord is nu veroordeeld tot het spelen in de UEFA Cup, hetgeen vooral financiele consequenties zal hebben. De spelers lopen daarbij ieder een premie van 100.000 gulden mis.

Bert van Marwijk begon met het elftal zoals dat verwacht was: Dudek, Gyan, Van Wonderen, De Haan, Rzasa, Bosvelt, Paauwe, Kalou, Kornejev, Tomasson en Leonardo. De jonge leonardo kreeg in deze wedstrijd gewoon de voorkeur boven de meer ervaren Van Vossen.

Feyenoord startte goed aan de wedstrijd. Na een paar minuten belandde een kopbal van kalou op de lat boven de keeper van Sturm Graz. Vrije trappen voor Feyenoord rond het strafschopgebied leverden niets op, anders dan gele kaarten voor de tegenstander.

Sturm Graz kon daar in de beginfase weinig tegenoverstellen. Het zou ruim 20 minuten duren alvorens ze een gevaarlijke situatie voor de goal van Dudek hadden gecreerd. een vrije trap van Sturm Graz, net buiten het strafschopgebied, belandde gelukkig voor Feyenoord op de paal.

Dat was eigenlijk het teken voor Sturm Graz om er meer uit te komen. De Oostenrijkers, die ook geen meester zijn in het catenaccio, gingen steeds meer geloven in een goede afloop en durfden er steeds vaker uit te komen. In die fase verloor Feyenoord de grip op de wedstrijd.

In de rust zal er ongetwijfeld veel gesproken zijn in de spelersgroep. De linies sloten niet goed op elkaar aan en er werden af en toe te simpele fouten gemaakt. Van Marwijk besloot de Australier Emerton in te brengen voor Gyan.

Hoewel de tweede helft enige ommekeer leek te brengen was het Sturm Graz dat een zeer belangrijke treffer maakte. Een bal van Reinmayr schampte Van Wonderen waardoor Dudek op verkeerde been werd gezet. Na 55 minuten kwam Sturm Graz daardoor ietwat gelukkig op een 0-1 voorsprong.

Voor Feyenoord veranderde op slag de kansen op de Champions League. Feyenoord moest vervolgens twee keer scoren om een verlenging af te dwingen.

In tegenstelling tot hetgeen je zou verwachten trokken de Oostenrijkers zich niet terug, maar bleven zij komen. Het vertrouwen van de spelers van Sturm Graz groeide enorm na de goal. Het leek in die fase eerder 0-2 dan 1-1 te worden.

De tijd, maar ook het geloof van de spelers, ging zich tegen Feyenoord keren. Feyenoord kon in het vervolg nauwelijks meer aanspraak maken op een verlenging. Troosteloos leek de ploeg zich af te stevenen op een nederlaag.

De ingevallen middenvelder Jochemsen dacht daar echter anders over. De speler met een uitstekend scorend vermogen bracht Feyenoord met een kopbal langszij de Oostenrijkers.

De goal bleek echter valse hoop voor de supporters te worden. Sturm Graz liet in de slotfase zich het kaas niet meer van het brood eten en hield Feyenoord van de goal van Sturm Graz af.

Daardoor zou de wedstrijd in een gelijkspel eindigen. Meer zat er eigenlijk ook niet in voor de Rotterdammers, die weinig aanspraak konden maken op een overwinning.

De uitschakeling kwam voor alles wat feyenoord lief heeft totaal onverwacht en zal nogal wat gevolgen hebben voor de financiele huishouding van de club die nu niet uitgebouwd kan worden. Ook sportief zal feyenoord het dit seizoen in de minder aantrekkelijke UEFA Cup moeten doen.

Sturm Graz gelukte het daarentegen voor het derde seizoen in successie om zich via de voorronde te plaatsen voor de Champions League.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Feyenoord Pool goed voorspeld.