Geel: Leonardo (Feyenoord), Boussata (AZ)

Feyenoord: Dudek, Gyan, Van Wonderen, De Haan, Rzasa, Bosvelt, Tomasson ('82 Somalia), Paauwe (De Visser, '88), Kalou, Korneev, Leonardo (Van Vossen '66)
AZ: Timmer, Lee, Wijker, Opdam, Lindenbergh, Matthijs (Bosman '85), Buskermolen, Van Galen, Boussata (Mans '61), Nelisse, Huiberts (Bouchiba '60)

Feyenoord start met winst tegen 9 man

(Door: RvN)

Feyenoord heeft vanavond in de eerste wedstrijd van het seizoen in de eigen Kuip met 2-0 gewonnen van AZ uit Alkmaar. De ploeg van Bert van Marwijk maakte weinig indruk. Feyenoord speelde een groot gedeelte van de tweede helft tegen 9 man maar kon daar nauwelijks gebruik van maken. Eindconclusie is echter dat Feyenoord na de winst wel bovenin de ranglijst van de KPN Eredivisie staat. Met de verrassende 2-0 nederlaag van PSV bij De Graafschap is dat een mooie constatering.

De in de Kuip debuterende Bert van Marwijk startte de wedstrijd met de volgende 11: Dudek, Gyan, Van Wonderen, De Haan, Rzasa, Bosvelt, Tomasson, Paauwe, Kalou, Korneev, Leonardo. Gezien de blessures en afwezigen is deze opstelling nauwelijks een verrassende. Het jonge Braziliaanse talent leonardo kreeg weer de voorkeur boven Van Vossen (en Samardzic, die nog steeds ontbreekt in de selectie).

Het elftal begon de wedstrijd voor 32.000 bezoekers, een aantal dat een bestuurslid van feyenoord tegenviel. Een hogere opkomst was verwacht bij de eerste wedstrijd van het seizoen.

Feyenoord speelde een matige wedstrijd. Het team van Bert van marwijk kon AZ nooit zijn wil opleggen. Dat kwam zeker niet door het fantastische spel van de Alkmaarders. Het elftal van bert van marwijk zal nog moeten groeien en wennen aan de nieuwe gewenste speelwijze van Van Marwijk.

De wedstrijd begon spectaculair met kansen voor eredivisie debutant Leonardo en een bal van AZ op de lat boven Dudek. Daarna werd het al snel minder. Hoewel er af en toe best leuke situaties op het veld ontstonden en er de hele tijd een bepaalde spanning heerstte, mede gezien de tussenstand, was het toch niet echt om over naar huis te schrijven, hetgeen Feyenoord liet zien.

Na 40 minuten raakte Paauwe de lat boven AZ doelman Timmer, die voorlopig Oscar Moens achter zich houdt. Snel daarna was het echter toch raak. Uit een voorzet van wie anders dan Igor Korneev kopte aanvoerder Paul Bosvelt zelf de openingstreffer binnen. De ban leek daarmee gebroken.

In de tweede helft was het Luinge die de meeste aandacht op zich vestigde. De in de Kuip vaak verguisde scheidsrechter zond in zes minuten tijd twee AZ spelers weg met hun tweede gele kaart. Eerst was het Buskermolen die mocht vertrekken na een charge tegen Bosvelt. Daarna was het de beurt aan Van Galen die met gestrekt been inging op Dudek. Tegen 9 man leek er geen vuiltje aan de lucht voor de Rotterdammers. Het zou alleen een kwestie van tijd zijn voordat Feyenoord aan het doelsaldo en het zelfvertrouwen kon gaan werken.

Feyenoord kreeg vervolgens inderdaad kans op kans. Aan de afwerking schortte het echter in de eerste wedstrijd nog. geen van de Feyenoorders kon de bevrijdende en beslissende treffer maken, hoewel AZ rijp was voor de knock out.

Invaller Somalia moest er aan te pas komen om de wedstrijd te beslissen. 8 minuten voor tijd kwam de Braziliaan in het veld. Al snel hoopte feyenoord ene penalty te krijgen toen de spits in het strafschopgebied werd vastgepakt. Zover wilde Luinge echter niet gaan. Twee minuten voor tijd wist de Braziliaan de tweede treffer echter alsnog binnen te werken achter Timmer, waardoor Feyenoord werd verzekerd van een overwinning.

Op het einde van de wedstrijd werd aanvoerder Paul Bosvelt verkozen tot Man of the Match.

Feyenoord mocht na afloop toch tevreden zijn met de overwinning, zeker toen duidelijk werd dat PSV in zijn eerste wedstrijd onderuit was gegaan. Zelf heeft Bert van marwijk echter nog een klusje te klaren. Feyenoord kon met name aanvallend geen vuist maken. Het trio Kalou, Korneev, Leonardo was te licht en te flegmatiek om echt een vuist te maken. Targetman Cruz kan volgende week woensdag nog wel eens een belangrijke rol moeten gaan spelen tegen de Oostenrijkers in de belangrijke strijd om een plaats in de Champions League.

Uitslag Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de Feyenoord Pool goed voorspeld.