Bijz.: Dudek stopt penalty van Leboeuf

Feyenoord: Dudek, Van Gobbel, Van Wonderen, Konterman, Rzasa, Bosvelt, Van Gastel, Paauwe (Kalou '46), De Visser (Samardzic '69), Tomasson,Cruz. Chelsea: De Goey, Petrescu, Leboeuf, Desailly, Babayaro, Poyet (Morris '77), Deschamps, Wise, Di Matteo, Flo, Zola (Ambrosetti '90)

Chelsea ligt Feyenoord niet

(Door: Gert Heysteeg)

Dat wat heel Feyenoord-minnend Nederland hoopte mocht gisteren geen gevolg krijgen. Andermaal bleek het Engelse Chelsea FC te sterk voor de Rotterdammers. Zodoende is de illusie van het behalen van de kwart-finales van de Champions League vooralsnog met minimaal 1 week uitgesteld. Volgende week bestaat er nog een kleine kans op doorgang in dit bekertoernooi. Daarvoor moet wel worden gewonnen van het gisteren uitgeschakelde Olympic Marseille.
Daarnaast mag dan ook Lazio Roma niet winnen van Chelsea. In de eerste ronde had Feyenoord een haast evengrote kans of doorgang en toen lukte het, dus
waarom nu niet weer...

Het optimisme aan Rotterdamse kant was groot voor het duel van Feyenoord met Chelsea. Maar het bleek dat de (voormalig) koploper in groep D in normale doen toch echt een maatje te klein is voor het reemdelingenlegioen van Gianluca Vialli. De Rotterdammers toonden dinsdagavond simpelweg te weinig inzet en had te weinig vorm en geluk om het Chelsea lastig te maken. Alleen na de rust bracht invaller Kalou wat gevaar, maar door doelpunten van Wise en Flo stelde de tegenstander de zege en de kwalificatie voor de kwartfinales veilig. Het werd 1-3 en dat is dezelfde stand waarmee Feyenoord eerder ook al verloor in Londen.

Coach Leo Beenhakker had voor dezelfde elf spelers gekozen die vorige week tegen Lazio Roma een belangrijk gelijkspel behaalden. Dat betekende voor de
Ivoriaan Kalou een plaats op de bank. Zijn collega Gianluca Vialli putte uit vele nationaliteiten waaronder een Nederlander; die Nederlander is natuurlijk Ed de Goey, de keeper die zijn oude club Feyenoord tegenkwam. De Goey werd door het Legioen onthaald zoals dat hoort bij spelers die een belangrijke staat van dienst behaald hebben voor een club. Sinds lange tijd klonk het Say-oeh-ah-Ed de Goey weer een uit de Rotterdamse kelen. Bij Feyenoord werd De Goey opgevolgd door Jurek Dudek, die in Rotterdam ook al een heldenstatus heeft opgebouwd. De Poolse keeper kon al snel aan de bak, want na acht minuten maakte volgens de slecht leidende en op dit niveau
debuterende arbritage, Kees van Wonderen een overtreding op tegenstander Tore Andre Flo. De Fransman Leboeuf moest zijn meerdere erkennen in Jerzy Dudek.
De Pool pakte de slap ingeschoten penalty eenvoudig.
Feyenoord ontsnapte op dat moment dus aan een snelle achterstand. De ploeg had het toen zeer moeilijk, want Flo ontliep zijn bewaker Bert Konterman. De Noorse aanvaller speelde aan de rechterkant en daaruit kwam ook de strafschop voort. Dat de Engelse ploeg slim speelde, merkte keeper Dudek bij corners. Hij
werd elke keer hinderlijk lastiggevallen door Zola, wat bijna de openingsgoal opleverde. Rsaza kon de bal echter voor de doellijn keren.

De Rotterdamse defensie speelde veel te afwachtend verloor ieder duel. De Engelse waren feller, inventiever en speelden in een hoger tempo. Dat leidde
in de 39ste minuut tot het openingsdoelpunt van Chelsea. De 33-jarige Gianfranco Zola kon de bal aannemen op de rand van het strafschopgebied,
waarna hij uithaalde. Keeper Dudek was volledig kansloos op het schot van de spits dat via de paal in zijn doel belandd: 0 - 1.

In de tweede helft bracht Leo Beenhakker aanvaller Kalou in het veld om de druk op Chelsea te vergroten en proberen zover mogelijk van de eigen goal af
te komen. De eerste 20 minuten van de tweede helft speelde Feyenoord het spel wat ze eigenlijk gedurende het gehele duel hadden moeten spleen. Feyenoord
zette druk en met Paul Bosvelt terug op het middenveld werd er ook feller de duels in gegaan. Chelsea kwam even niet meer voor in het spel en het wachten
was op Rotterdams success.
Die kwam er ook. En op een manier die De Goey nog wel een aantal keren zal afspelen in zijn slaap. Een onschuldige voorzet van Jan de Visser liet hij lopen tot voor de voeten van Kalou. De Ivoriaanse invaller maakte dankbaar gebuik van het buitenkansje: 1 - 1 ; De Kuip ontplofte...!
Nog 6 minuten kon Feyenoord de druk vasthouden, daarna kwam de koude douche. Doelpuntemaker Kalou liet zijn directe tegenstander opkomen. Zo zette Celestine Babayaro voor de bal scherp voor, waarna de Engelsman Dennis Wise voortreffelijk inkopte: 1 - 2
De individuele kwaliteiten van de Londense aanval gaven uiteindelijk de doorslag. De Noor Flo vergrootte daarna de marge doordat bij Feyenoord de klap te hard was aangekomen: 1 -3. Het waren twee simpel, maar effectief uitgevoerde aanvallen die de eindstand
op 1-3 bepaalden. Dat betekent voor Chelsea dat de ploeg zich geplaatst heeft voor de kwartfinales. Feyenoord moest berusten in de nederlaag en kan zich nu voorbereiden op het cruciale duel met Olympique Marseille. In eigen had hebben de Rotterdammers het niet meer. Het is af te wachten of Feyenoord zich voor de derde keer in drie weken kan opladen voor een cruciaal duel. Daarnaast mocht Feyenoord winnen, moet ook Chelsea zijn sportieve plicht doen en winnen van
Lazio Roma. Wanneer Feyenoord in de eindstand gelijk eindigt met een ander team telt het onderlinge resultaat. Iets wat ten opzichte van Lazio positief