Willem II: De Vlieger, Jaliens, Van Nieuwstadt (Janssens '70), Matthijsen, Wau, Landzaat, Victoria, Mariana (Caluwé '75), Ceesay, Quinn (Van der Gun '82), Sektioui

Feyenoord: Lodewijks, Emerton, Paauwe, Van Wonderen, Rzasa, Kalou, Bosvelt, Acuna (Song '50), Pardo (Bombarda '63), Buffel, Van Hooijdonk

Feyenoord laat het in Tilburg liggen

(Door: )

Feyenoord zal volgend seizoen definitief geen Champions League spelen. Na een reeks van 13 zeges werd de veertiende wedstrijd direct fataal voor de Rotterdammers. Zelf kwam Feyenoord niet verder dan een 1-1 gelijkspel in Tilburg, terwijl Ajax een zwaarbevochten 1-2 overwinning behaalde in Enschede tegen FC Twente. De achterstand op de tweede plaats bedraagt met een wedstrijd nu drie punten en een doelsaldo van -13.

Van Marwijk begon de volgende elf aan de wedstrijd: Lodewijks, Emerton, Paauwe, Van Wonderen, Rzasa, Kalou, Bosvelt, Acuna, Pardo, Buffel en Van Hooijdonk. Door de schorsing van De Nooijer schoof Paauwe weer naar het centrum en kwam Rzasa (tegen zijn nieuwe ploeg?) weer in de basis. Pardo speelde op de linkshalf plaats vanwege de schorsingen van Van Persie en Lurling.

Feyenoord begon behoorlijk aan de wedstrijd en kreeg direct goede kansen. Het was aan de andere kant echter Willem II dat scoorde. Na 4 minuten kopte Quinn de bal van dichtbij uit een voorzetje achter Lodewijks. Daarna liep Feyenoord achter de feiten aan. Verdedigend nonchalance kwam Feyenoord bijna duur te staan. De Tilburgers kregen kansen de score verder uit te bouwen.

In de tweede helft zette Feyenoord orde op zaken. Van Marwijk had in de rust duidelijk gemaakt waar het nu werkelijk om ging. Te laat pakte de ploeg dat in de tweede helft wel op. Vlak na rust viel de Koreaan Song in. Na een uur spelen kwam ook Bombarda de ploeg versterken. Hij viel in voor middenvelder Pardo. Het was diezelfde Bombarda die 20 minuten voor tijd het tikje op zij gaf in het strafschopgebied, waardoor Kalou kon uithalen voor de 1-1.

Voor die gelijkmaker en ook vlak daarna kreeg Feyenoord de kansen om ook nog de beslissende treffer te maken. Waar Feyenoord het de afgelopen weken misschien niet echt verdiende, was dat vanmiddag in de tweede helft zeker wel het geval. De bal ging er echter niet in en daarmee viel de Champions League droom in duigen. In de slotfase werd Willem II met de ruimte nog levensgevaarlijk. Lodewijks hield Feyenoord met een uitstekende wedstrijd opnieuw in de race. Dat bleek uiteindelijk niet voldoende. Feyenoord zal derde worden en zich moeten richten op de bekerfinale van aanstaande zondag.

Feyenoord coach Bert van Marwijk wilde na afloop niets weten van het laten lopen van de laatste wedstrijd tegen Roda JC met het oog op de bekerfinale aanstaande zondag tegen FC Utrecht. ' We moeten onze sportieve plicht vervullen' reageerde hij direct. Dat zou niet goed zijn voor de clubs die nog in de race zijn voor Europees voetbal." Toch is de druk van de ketel en zal er ongetwijfeld minder risico worden genomen met spelers die niet helemaal klachtvrij zijn. ' De druk is van de ketel, dat klopt. Ik had het liever anders gezien, maar drie punten achter...dat redden we niet meer.'

'We begonnen best goed. We kregen grote kansen en als er daarvan een was ingegaan dan winnen we hier, daar ben ik van overtuigd. Vervolgens waren een aantal spelers te nonchalant. Een paar spelers had niet helemaal in de gaten waar het over ging. In de tweede helft wel en toen ging het ook beter. Zowel voor als na de 1-1 kregen we de kansen en op dat moment zou een 1-2 ook verdiend zijn geweest.'

Pierre van Hooijdonk was direct na afloop woedend over de instelling van enkele ploegmaten en daardoor het mislopen van de Champions League. Voor de camera's wist hij zich vervolgens behoorlijk in te houden.

'Iedereen moet in zichzelf kijken en afvragen of hij wel voldoende gebracht heeft om te winnen. Want zoveel was er vandaag niet nodig tegen Willem II. De ploeg speelde frank en vrij en bleef ook na de voorsprong aanvallen. We kregen daarom voldoende kansen om in de slotfase nog te winnen. De laatste wedstrijden leek het er niet meer in te zitten en wonnen we tegen de verhouding in alsnog in de slotfase. Nu hadden we alle kansen wel, maar lukte het niet.'

Naarmate het interview duurde kon de Feyenoord spits zijn irritatie toch niet voor zich houden. ' Op sommige momenten moet je overzicht bewaren, ook voor de goal. Dat is voetbalintelligentie. Dan baal ik enorm van egoistisch gedrag, dat sommige spelers zogenaamd niet zien dat anderen er beter voor staan. Daar baal ik van.'

'We hielden er rekening mee dat je na het winnen van de laatste twee wedstrijden alsnog de teleurstelling krijgt, nu is dat al een duel eerder. Maar het doet pijn. In je achterhoofd weet je dat het moeilijk zou worden, maar je hoopt altijd op een slippertje van Ajax. Het is zuur dat dat niet meer nodig is.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Feyenoord Netwerk Pool goed voorspeld.