Feyenoord: Lodewijks, Emerton, De Nooijer, Van Wonderen, Paauwe, Kalou (Song/70), Bosvelt, Lurling, Ono, Buffel, Van Hooijdonk

Ajax: Lobont, O'Brien, Pasanen (Witschge '73), Chivu, Maxwell, Sneijder, Yakubu, Van der Vaart, Boukhari, Litmanen (Ibrahimovic '55), Van der Meyde

Feyenoord naar finale Amstel Cup

(Door: )

Feyenoord heeft de finale van de Amstel Cup weten te behalen door een 1-0 zege in de halve finale op Ajax. Aanvoerder Bosvelt besliste na 53 minuten de wedstrijd met de enige goal van de wedstrijd.

Van Marwijk moest het doen zonder Van Persie. De aanvaller was ziek en moest op links vervangen worden door de held van afgelopen weekend, Anthony Lurling. De wedstrijd begon een kwartier later omdat door de verkeersdrukte de bus met Ajax spelers en diverse fans te laat aankwamen in het stadion.

In de Kuip begon Feyenoord goed aan de wedstrijd en zette het de Amsterdammers onder druk. Halverwege de eerste helft nam Ajax het initiatief over. Echt uitgespeelde kansen waren er nauwelijks, waardoor de ruststand 0-0 was. Kwalitatief was de eerste helft zwak, maar wel spannend in het zonnetje van de Kuip.

In de tweede helft zette Feyenoord Ajax direct vast voor eigen doel. Dat leverde een aantal hachelijke situaties op en uiteindelijk de verdiende 1-0 door Bosvelt. De aanvoerder zette zelf een één-twee op. Emerton zette hem vervolgens weer vrij in het centrum. Met een lepe bal in de hoek liet Bosvelt doelman Lobont kansloos. Ronald Koeman antwoorde door Litmanen uit het veld te halen voor Zlatan Ibrahimovic. Ajax moest wel komen. De gelijkmaker konden de Amsterdammers niet meer forceren al kregen ze er wel de kansen voor.

3 minuten voor tijd kwam Feyenoord nog met 10 man te spelen. Pierre van Hooijdonk moest met rood van het veld. Uit de tv-beelden was in het duel van Van Hooijdonk niets onregelmatigs te zien. De beslissing van Luinge zette de wedstrijd op scherp. Kort daarna sloeg de vlam volledig in de pan. Voor de ogen van Luinge mepte Ajax aanvoerder Chivu naar Song. Hij miste de Koreaan maar net. Tot ontsteltenis van een ieder in het stadion bleef de actie van Chivu onbestraft. Daarvoor was een schandalige elleboogstoot van Zlatan Ibrahimovic tegen De Nooijer zonder dat de bal in de buurt was al onbestraft gebleven.

Feyenoord bleef aan de goede kant van de score en zette daarmee eindelijk de Ajacieden in De Kuip weer eens langs de kant. Een overwinning die telt als geen ander. Het seizoen blijft daardoor interessant. In de comptitie zit Feyenoord Ajax op de hielen. aan het einde volgt dan nog het toetje in De Kuip tegen het FC Utrecht van Dirk Kuijt.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 12 deelnemers aan de Feyenoord Netwerk Pool goed voorspeld.