Feyenoord: Lodewijks, Paauwe, Van Wonderen, De Nooijer, Emerton, Bosvelt, Ono, Buffel, Pardo (Van Persie '60), Kalou, Van Hooijdonk

FC Twente: Boschker, el-Brazi, Pothuizen (Van der Weerden '78), Grujic, Heubach, Van der Paar, Cziommer, Polak, Ouédraogo, Cavens (John ' 64), Houwing

Feyenoord verslaat FC Twente in de Kuip

(Door: )

Feyenoord is de tweede competitiehelft begonnen met een 4-2 zege op FC Twente. Door de zege blijft de achterstand van 9 en 7 punten op resp PSV en Ajax gehandhaafd. Ook de concurrenten wisten dit weekend hun wedstrijden te winnen (Ajax 0-6 bij Willem II, PSV 3-0 tegen RBC). In de eigen Kuip maakte Feyenoord het zichzelf onnodig moeilijk tegen FC Twente. Het middenveld en de aanval speelden heel behoorlijk, verdedigend liet het echter weer te veel steken vallen.

Feyenoord kwam al snel op voorsprong. Ono gaf de bal met de linkervoet voor. Van Hooijdonk verlengde de bal met zijn hoofd. Kalou nam hem vervolgens schitterend mee en rondde uitstekend af voor 0-1. Uitblinker was Kalou die met diverse solo's van zich liet spreken. Ook Emerton speelde een goede wedstrijd. Verdedigend liet de ploeg echter steekjes vallen. Dat Fc Twente op gelijke hoogte kwam was aan het einde van de eerste helft geen verrassing meer. Paauwe verzuimde voor buitenspel te stappen. Daardoor kwamen Van der Paar en Cavens vrij. Van der Paar gaf Cavens vervolgens een niet te missen kans voor 1-1. Bij rust leverde dat een licht fluitconcert op voor de Rotterdammers.

Van Marwijk had geen wissels in petto voor zijn ploeg in de rust. Feyenoord kwam wel extra geladen de tweede helft in. Er kwam dan ook meer leven in de brouwerij. Van Marwijk stimuleerde die extra activiteit voorin met het inbrengen van Van Persie na een kwartier in de tweede helft. Hij kwam in het veld voor de Chileen Pardo.

Uitblinker Bonaventura Kalou zorgde met een hoogstandje ook voor de tweede treffer. Hij tikte de bal over de keeper en knikte de bal vervolgens in de goal, 2-1. Kort daarna leek Feyenoord op rozen te komen door een treffer van de Belg Buffel. Het behoorlijke spel voorin werd echter bijna weer teniet gedaan door fouten in de verdediging. Doordat de gehele defensie bleef staan kon de Duitser Cziommer doorbreken en de aansluitingstreffer binnenkoppen.

Van Persie maakte 5 minuten voor tijd aan alle spanning een einde voor Feyenoord op een veilige 4-2 voorsprong te zetten. Dat was zijn eerste doelpunt voor Feyenoord in de Nederlandse eredivisie.

Bonaventura Kalou was zondagmiddag de grote uitblinker in het duel tegen FC Twente. De rechterflankspeler was een continu gevaar voor de verdediging van FC Twente. Hij bekroonde zijn goede spel met twee doelpunten. 'Ik ben niet iemand die veel scoort en zeker aangezien het twee zulke belangrijke doelpunten waren, ben ik er erg blij mee' aldus Kalou tegenover Radio Rijnmond. Volgens de uitblinker had Feyenoord in een fases van de wedstrijd heel goed gevoetbald. 'Je ziet dat de ploeg beter in positie speelt dan vorig jaar, we speelden gewoon goed. FC Twente is een lastige ploeg dat wachtte op de counter. Dan ben je achterin kwetsbaar.'

De overwinning bracht Feyenoord niet dichterbij de eerste twee plaatsen op de ranglijst. Volgende week wacht de wedstrijd tegen Ajax die wel ens cruciaal kan gaan worden voor de kansen van Feyenoord. 'We moeten daar winnen, gewoon' aldus Kalou. 'Het maakt niet uit hoe, we moeten alles doen om daar te winnen.'

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Feyenoord Netwerk Pool goed voorspeld.