Feyenoord: Lodewijks, Gyan (Van Persie '46), Van Wonderen, Paauwe, Rzasa, Song, Emerton, Ono, Lurling (Pardo '81), Buffel, Kalou (Bombarda '63)

FC Zwolle: Van der Werff, Ravensbergen, Schol, R.Roelofsen, Kras, Van der Haar, De Ridder, Schops, Bosschaart (Cvetkov '38), Promes, Lim-Duan (M.Roelofsen '76)

Feyenoord verslaat FC Zwolle

(Door: )

Feyenoord behaalde zondagmiddag een regelmatige 2-0 zege op FC Zwolle. Feyenoord naderde door de overwinning de top. Het profiteerde optimaal van het gelijke spel van Ajax. Feyenoord heeft nu nog slechts 4 punten achterstand op PSV en Ajax. Feyenoord kan de achterstand op PSV volgende week zelf verkleinen. Dan staat PSV - Feyenoord op het programma.

Van Marwijk begon met de volgende elf in de basis: Lodewijks, Gyan, Van Wonderen, Paauwe, Rzasa, Song, Emerton, Ono, Lurling, Buffel en Kalou. Lodewijks stond in de goal als vervanger van Zoetebier. Ook Bosvelt ontbrak. Van Marwijk koos voor de optie om Emerton en Song op het middenveld te laten beginnen. Gyan vulde daardoor de opengevallen positie op de rechtsbackplaats in.

FC Zwolle begon brutaal aan de wedstrijd. De eerste 5 minuten waren voor de ploeg uit Zwolle die de Rotterdammers voor eigen goal vastzette. Zwolle was dan ook dichtbij de openingstreffer. Na die 5 minuten herstelde Feyenoord in De Kuip de verhoudingen. Toch bleef FC Zwolle via de counter gevaarlijk in de eerste helft. Meest opmerkelijke moment was een fantastisch afstandschot van Promes van zo'n 20 meter. Lodewijks kon de bal nog net aantikken, waardoor de bal op de lat afspatte.

Uiteraard kreeg ook Feyenoord in de eerste helft diverse kansen in De Kuip. De ploeg vergat te vaak de flanken goed te gebruiken, waardoor het in het centrum lastig was om voldoende open kansen te creeren. Lurling trok op links veel naar binnen toe. Rzasa kon met de ruimte voor hem weinig uitrichten. Aan de rechterkant trok Song naar binnen, waardoor Buffel genoodzaakt werd met regelmaat het gat op rechts in te vullen.

In de rust wisselde Van marwijk om de flanken beter te gaan bespelen. Hij haalde verdediger Gyan uit het veld voor Van Persie. Die ging op de linkerflank spelen. Lurling verhuisde naar de rechterflank. Song schoof op zijn beurt naar de rechtsbackplaats.

Na 65 minuten werd de ban gebroken toen scheidsrechter Sterk Feyenoord een penalty toekende toen Rzasa in het strafschopgebied werd aangetikt. Shinji Ono benutte dat buitenkansje feilloos. Feyenoord was vervolgens los. Een minuut later soleerde Buffel op onnavolgbare wijze door de verdediging. Zijn geplaatst schot verdiende beter, het werd net tot hoekschop verwerkt.

Toch stond het binnen 2 minuten op een 2-0 voorsprong toen Bombarda de 2-0 binnentikte uit een voorzet van de Japanner Ono. Bombarda was ingevallen voor Kalou die met een pols of handblessure van het veld leek te gaan. De wedstrijd was direct gespeeld. FC Zwolle speelde de hele wedstrijd brutaal en kreeg via de counter diverse kansen. Na de 2-0 was de wedstrijd echter gespeeld en kwam de ploeg uit Zwolle er niet meer aan te pas.

De week van de waarheid volgt nu. Woensdag volgt Newcastle United, een wedstrijd die Feyenoord MOET winnen. Voor de wedstrijd van aanstaande zondag, uit bij PSV, geldt dat Feyenoord eigenlijk in ieder geval niet mag verliezen, als het nog ambities heeft om mee te blijven spelen voor de eerste plaats.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 7 deelnemers aan de Feyenoord Netwerk Pool goed voorspeld.