Geel: Mirkovic,Ortega (Fenerbahce), Bosvelt, Kalou, Rzasa Ortega (Feyenoord)

Fenerbahce: Résté, Ogén, Fatih, Dogan, Akin,Mirkovic (Oktay '53), Revivo, Abdullah, Ortega, Stevic, Washington (Rapaic '63)

Feyenoord: Zoetebier, Gyan, Van Wonderen, Paauwe, Rzasa, Bosvelt, Ono, Emerton, Kalou, Van Hooijdonk, Lurling (Buffel '77)

Feyenoord blijft makkelijk overeind en wint met 0-2

(Door: K)

Bert van Marwijk begon zonder verrassingen in zijn elftal aan de wedstrijd: Zoetebier, Gyan, Van Wonderen, Paauwe, Rzasa, Emerton, Bosvelt, Ono, Lurling, Kalou en Van Hooijdonk Rzasa verving de zieke Van Haaren. Verder stonden dezelfde tien spelers van de laatste weken opgesteld.

Fenerbahce opende aanvallend en had vooral de eerste 20 minuten een overwicht. Het aantal kansen dat daaruit gecreerd werd was echter heel klein. De enige grote kans die Fenerbahce kon creeeren was voor de Israelische spelmaker Revivo. Vanaf links kwam hij alleen voor Feyenoord keeper Zoetebier, die adequaat ingreep en de kans onschadelijk maakte.

Na zo'n 20 minuten had de Duitse scheidsrechter Merk een rode kaart kunnen geven voor Mirkovic van Fenerbahce. Mirkovic haalde net voorbij de middellijn als laatste man van Fenerbahce de doorgebroken Kalou onderuit. Hoewel nog erg ver van de goal af was de Feyenoorder doorgebroken en zou de snelle Kalou alleen op de goal afkunnen. Merk liet het vanwege die grote afstand bij een gele kaart.

Daarna kantelde de wedstrijd een beetje en gooide Feyenoord de schroom van zich af. De eerste mogelijk voor Feyenoord ontstond vervolgens na zo'n 25 minuten na een vrije trap van grote afstand van Patrick Paauwe, waarop Résté zich maar net kon strekken om het uit de goal te houden.

Naarmate de wedstrijd vorderde kreeg Feyenoord meer grip en werd het zelf ook gevaarlijk. Na een actie van Emerton, Van Hooijdonk en Kalou kreegde laatste in het strafschopgebied de beste kans van de wedstrijd. Résté had zijn goal verlaten, de bal van Kalou werd echter door een Turkse verdediger van de lijn weggewerkt.

Feyenoord hield de wedstrijd daarna eigenlijk vrij makkelijk op een 0-0 ruststand.

In het begin van de tweede helft leek Ono net als thuis tegen fenerbahce de wedstrijd te beslissen door in de 3e minuut de 0-1 op een bekeken manier binnen te schieten. Het stadion werd direct muisstil. Logisch, want de Turken zouden daardoor nog 3 keer moeten scoren om de Champions League te behalen.

Daarna probeerden de Turkse fans hun frustraties te verwerken door al hun bezittingen richting de Feyenoord spelers te gooien. Van Marwijk wond zich daar erg over op bij de vierde official. De Duitse scheidsrechter Merk besloot Van Marwijkdaarop naar de tribune te sturen. Al zal hij de tribune waarschijnlijk niet gehaald hebben. De Feyenoord coach moest beschermd worden door een aantal politie-agenten tegen de Turkse fans bij zijn gang van het veld. De coach zal naar alle waarschijnlijkheid de veiligheid van de catacomben hebben opgezocht.

De Feyenoord spelers bleven veel rustiger dan Van Marwijk en lieten zich niet gek maken door de Turken. Het vertrouwen in de ploeg was al overduidelijk zichtbaar en dat werd na de 0-1 alleen maar duidelijker. De eerste echte kans voor Fenerbahce kwam vervolgens pas na 20 minuten. Het was opnieuw spelmaker Revivo die via een strakke schuiver de kwaliteiten van Zoetebier testte. De Feyenoord keeper bewees opnieuw zijn mannetje te kunnen staan met een uitstekende redding.

Het laatste kwartier zette Fenerbahce wel in op een slotoffensief en zette het feyenoord vast voor haar eigen doel. Dat leverde de Turken wel een aantal gevaarlijke momenten op, maar tot een goal kwam het niet. Vanwege het feit dat de Turken nog 3 keer moesten scoren, zou enige spanning in de rest van de wedstrijd dan ook uitblijven. Of het zou moeten zijn voor de vraag of Feyenoord ook uit in Istanbul zou weten te winnen.

Feyenoord maakte aan die 'onzekerheid' in de 89ste minuut een einde. Een prachtige aanval van Kalou en Buffel werd uiteindelijk door de jonge Belgische invaller op prachtige wijze afgerond, 0-2. De Turkse fans applaudisseerden vervolgens massaal voor de Feyenoorder, al zal dat waarschijnlijk toch vooral cynisch gebeurt zijn tegen hun eigen team en de onder grote druk staande Fenerbahce coach Lorant.

De daaropvolgende 4 minuten blessuretijd waren vevrolgens voor de Feyenoord spelers om nog even te genieten van hun glorieuze overwinning.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 4 deelnemers aan de Feyenoord Netwerk Pool goed voorspeld.