Feyenoord: Zoetebier, Gyan (Leonardo '65), Van Wonderen, Paauwe, Van Haaren, Emerton, Bosvelt, Ono, Kalou (Elmander '88), Van Hooijdonk, Lurling (Van Persie '80)

NEC: Gentenaar, Schuurman, Hesp, Wisgerhof, Zonneveld, Wielaert, Govedarica, Simr, Hersi, De Nooijer, Demouge (Hristov '79)

Feyenoord sloopt muur NEC pas laat

(Door: K)

Feyenoord speelde in de hete zon een moeizame wedstrijd tegen een stug verdedigend NEC. Pas een kwartier voor het einde kon Feyenoord de muur doorbreken. Uiteindelijk liep het via doelpunten van kalou en Emerton nog makkelijk uit naar de 2-0 zege.

Bert van Marwijk begon met de basielf zoals die ook vooraf verwacht werd: Zoetebier, Gyan, Van Wonderen, Paauwe, Van Haaren, Emerton, Bosvelt, Ono, Kalou, Van Hooijdonk, Lurling Dus met Gyan achterin en Emerton op het middenveld. Voorin werd het spitsenduo Van Hooijdonk / Kalou van links ondersteund door Lurling. Van Haaren mocht in tegenstelling tot de wedstrijd tegen Fenerbahce wel in de basis beginnen. De linksback lijkt eindelijk helemaal wedstrijdfit.

De ploeg had het moeilijk met de hitte in De Kuip. Het was een wedstrijd waarin Feyenoord wel wilde, maar het niet echt kon en NEC niet hoefde. De Rotterdammers konden zich tegen de muur van NEC spelers slechts een handjevol kansen creeren. De spitsen konden niet goed aangespeeld worden. Lurling kwam vanaf links teveel naar binnen en liep zich daar steeds vast.

Het lage tempo in de eerste helft was ook niet zo onlogisch gezien de hitte. De ploeg creerde zich een aantal kansen voor o.a. Kalou, Lurling en Gyan. Als een van die schoten doel had getroffen had het er opeens veel positiever uitgezien. Zelf had het achterin nauwelijks iets weggegeven tegen NEC.

In de tweede helft besloot Van Marwijk na ruim een uur spelen om de druk op NEC op te voeren. Tegen een ploeg die weinig uit zijn schulp kroop dacht van marwijk het wel zonder Gyan te kunnen. Hij moest het veld ruimen voor de Braziliaan Leonardo, die aan de linkerlijn moest blijven hangen en voor de voorzet op Van Hooijdonk zorgen. Lurling mocht daardoor centraler gaan spelen.

Leonardo mocht tot twee keer toe enige aanspraak maken op een strafschop. Bij zijn eerste actie maakte Wisgerhof hands, vervolgens werd hij in het strafschopgebied naar de grond gewerkt. In beide gevallen zag de scheidsrechtergeen overtreding.

Lurling moest er even later zelf af met een blessure. Robin van Persie was zijn vervanger en maakte daarmee de rentree in het elftal van Feyenoord. Dat bleek uiteindelijk de gouden wissel. Uit een voorzet van diezelfde Van Persie liet Kalou 13 minuten voor tijd met binnenkant voet doelman Gentenaar bij de eerste paal kansloos, 1-0.

Door die goal brak de weerstand van NEC en kreeg feyenoord in de slotfase zelfs de ruimte om verder uit te lopen. Dat gebeurde dan ook. Doepuntenmaker Kalou deelde opnieuw mee in de feestvreugde door de assist te geven. Hij speelde een balletje breed waardoor de vrijstaande Emerton makkelijk in kon schieten 2-0.

Voor Kalou was vervolgens nog een 'publiekswissel' weggelegd. De laatste minuten mocht de Zweed Elmander voor hem nog even invallen.

[later meer]

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 10 deelnemers aan de Feyenoord Netwerk Pool goed voorspeld.