Geel: De Nooijer, Lurling, Véyrynen, Denneboom (Heerenveen)

Feyenoord: Zoetebier, Emerton, Van Wonderen, Paauwe, Aros, Bosvelt, Tomasson, Ono, Kalou (Leonardo 59), Van Hooijdonk, Van Persie (Elmander 75)

SC Heerenveen: Vonk, Bakkati (Véyrynen), Venema, De Nooijer (Ebbinge 62), Edman, Jensen, Radomski, Hakansson, Nurmela, Allbéck, Lurling (Denneboom 59)

Bosvelt schiet 10 man Feyenoord naar Champions League

(Door: )

Feyenoord heeft zich vanmiddag in een zenuwslopende wedstrijd verzekerd van de derde plaats en daarmee plaatsing voor de voorronde van de Champions League. In een bijzonder spannende wedstrijd trok een knokkend Feyenoord uiteindelijk met een 3-2 overwinning aan het langste eind tegen concurrent Heerenveen.

Bert van Marwijk kon gewoon gebruikmaken van Pierre van Hooijdonk die nog niets te horen had gekregen van de tuchtcommissie van de KNVB naar aanleiding van zijn rode kaart. Razasa was wegens zijn vierde gele kaart wel geschorst en werd vervangen door Aros. Verder waren er geen wijzigingen in het basiselftal van Van Marwijk.

De wedstrijd kwam pas laat op gang. En toen schoot Patrick Paauwe uit het niets opeens in eigen doel. gelukkig voor Feyenoord werd de goal afgekeurd wegens hands van Heerenveen speler Hakansson. Na een half uur spelen brak de wedstrijd echt los. Binnen 2 minuten scoorden Bosvelt en Allback de 1-0 en 1-1. Vanaf de rand van het strafschopgebied haalde Van Hooijdonk uit. De bal werd nog wel gestopt door doelman Vonk, maar Bosvelt was er als de kippen bij om de rebound binnen te tikken. Nog geen minuut later liet Van Wonderen bij een ongeconcentreerd moment Allback lopen en hij verzilverde dat direct met de 1-1.

Vervolgens leek het noodlot voor Feyenoord toe te slaan toen de Japanner Ono tegen zijn tweede gele kaart opliep en het veld afmoest. Dat gebeurde zo'n 5 minuten voor tijd tot ongenoegen van feyenoord dat zich kort daarvoor al bendeeld voelde bij enkele besslisingen van de scheidsrechter.

Het ondertal van 10 man leek Feyenoord in de tweede helft fataal te worden. Lurling kon vanaf links opzetten en bij het binnenkomen van het strafschopgebied de bal achter Zoetebier schieten, 1-2. Paul Bosvelt stroopte vervolgens als aanvoerder zijn mouwen op en sleepte de ploeg er persoonlijk doorheen. De enorme inzet van de aanvoerder werd beloond door twee schitterende doelpunten van Bosvelt waarmee hij Feyenoord langszij en vervolgens voorbij Heerenveen bracht. Zijn eerste doelpunt ontstond uit een voorzet van de mee opgekomen Aros. De 3-2 voorsprong kwam na een prachtig schot in de kruising van diezelfde Bosvelt.

Het laatste half uur was nog bijzonder spannend. Aan beide kanten waren kansen te noteren, maar het overtal van heerenveen was zeker niet te merken. Feyenoord was de betere ploeg en greep de overwinning dan ook terecht in eigen handen.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Feyenoord Pool goed voorspeld.