Geel: Trabelsi, Chivu, Bergdolmo (Ajax), Ono, Rzasa (Feyenoord)

Ajax: Grim, Trabelsi, Bergdolmo, Chivu, Maxwell (Ikedia '81), Van Halst,Pienaar (Ibrahimovic '66), O'Brien, Van der Meyde, Machlas, Wamberto (Yakubu '66)

Feyenoord: Zoetebier, Emerton, Van Wonderen Paauwe, Rzasa, Kalou (Leonardo '64), Bosvelt, Ono, Van Persie, Tomasson (Loovens'85), Van Hooijdonk

Feyenoord gelijk in de Arena

(Door: )

De klassieker tussen Ajax en Feyenoord werd zondagmiddag niet beslist. Na 90 minuten stond een 1-1 gelijkspel op het scorebord. Feyenoord ging voor de overwinning, zal zeker teleurgesteld zijn dat het niet gelukt is, maar zal als die teleurstelling gezakt is niet ontevreden zijn met een gelijkspel in de Arena. De terugval is gestuit en Feyenoord heeft de kampioensstrijd nog volledig in eigen hand.

Van Marwijk had een verrassing in petto in zijn opstelling. Na weken op het middenveld gespeeld te hebben haalde Van Marwijk Van Wonderen terug naar het centrum in plaats van Loovens. Daardoor konden zowel Ono als Van Persie op het middenveld in de basis staan. Een aanvallende opstelling en dat gaf de bedoelingen van Van Marwijk weer.

In de beginfase waren er over en weer kansen. Machlas was het dischtste bij met een bal op de lat. Daarna bleef de wedstrijd over een weer golven, zonder ooit goed te worden. Spannend was het wel in een vrij gelijkwaardige wedstrijd. Ajax was voor de goal alleen gevaarlijker dan Feyenoord en kon daarom iets meer aanspraak maken op het openingsdoelpunt.

In de rust werden er geen veranderingen in de opstellingen aangebracht door beide spelers. Bert van Marwijk liet Aros wel warmlopen, maar die kwam er niet in. Feyenoord speelde in de tweede helft scherper en had daardoor meer grip op het duel. dat resulteerde ook in betere mogelijkheden voor de Rotterdammers. Gezien de tweede helft kwam Feyenoord op een terechte voorsprong, zo'n 12 minuten voor tijd. Invaller Leonardo maakte een solo dwars door de verdediging van Ajax. Zijn schot ging vervolgens via het lichaam van Ajax verdediger Chivu onhoudbaar in het doel naast Fred Grim. Opmerkelijk genoeg zocht Leonardo juist Van Marwijk op na het doelpunt om zijn feestje te vieren.

Ajax zette vervolgens aan voor een slotoffensief. Feyenoord leek niet echt zekerder te zijn geworden door het doelpunt en maakte verdedigend een aantal knullige fouten. Dat leidde twee keer tot een open kans voor Zlatan Ibrahimovic. De Zweedse invaller liet echter zien dat de 19 miljoen gulden die Ajax voor hem betaald had voorlopig niet terugverdiend zal worden. Tot twee keer toe schutterde hij van onkunde.

Ajax zou toch op gelijke hoogte komen. Nadat Jol eerst een opstand van Ajax na een niet gegeven penalty nog wist te ontgaan, ging hij een paar minuten later bij een nieuwe Schwalbe toch voor de bijl. Hij gaf Machlas een penalty die zich liet vallen na ene verdeidgende actie van Zoetebier. Andre bergdlmo zette zich op 9 meter achter de bal en scoorde de gelijkmaker. Voor Ajax betekende dat ook de 5000ste goal in de historie.

In blessuretijd dacht heel Feyenoord even terug aan afgelopen donderdag tegen Glasgow Rangers. Feyenoord kreeg een vrije trap net buiten het strafschopgebied. Uiteraard zette Van Hooijdonk zich weer achter de bal. Dit keer was het echter geen hosanna, de bal belandde in de muur.

Feyenoord bleef daarmee op een 1-1 gelijkspel steken. Het had zich meer gewenst en mag terecht zijn beklag doen over de scheidsrechter. Uiteindelijk zal het toch wel met tevredenheid terugkijken op de wedstrijd. Feyenoord is nog in de race en dat is meer dan het zich vorige week had durven hopen.

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 2 deelnemers aan de Feyenoord Pool goed voorspeld.