Transparent
Inloggen
Sluiten

Historisch Besef: Een memorabaal debuut

20 januari 2005 23:17

Verslaggever: Steven

Met al die nieuwe aankopen had Feyenoord eigenlijk een winter open dag moeten organiseren. Toch lullig voor die tussentijds gehaalde jongens dat zij niet met een helicopter worden ingevlogen. Het kan alsnog. Vitesse en Feyenoord komen even voor half drie het veld op. Alleen bij Feyenoord missen er een paar. De Vitesse-spelers kijken naar de bank of ze daar hun oude maatje Nicky Hofs zien zitten. Waar zou hij zijn? Hun gedachten worden verstoord door luid geraas. Takatakatakatakatak. Op de middenstip landt een helikopter en Nicky Hofs stapt als eerste uit, zoekt zijn postie net als Ostlund en Bahia. Gibbs loopt naar de tribune. We doen gewoon net alsof het seizoen opnieuw begint.

Maar goed. Deze rubriek is bedoeld voor een blik in het verleden. Ronald Koeman wil zijn voetbalcarri?re in Nederland afsluiten. Hij kiest in 1995 voor Feyenoord. Officieel om met Willem van Hanegem te werken, maar zaakwaarnemer Ger Lagendijk zal ook een mooie zak geld bij Jorien hebben afgedwongen. Zakelijk verantwoord heet dat tegenwoordig. Koeman wordt met zijn keuze voor Feyenoord ??n van de twee spelers die voor Feyenoord, Ajax en PSV heeft gespeeld. (Wie is die ander?)

Twee Europa Cups 1, Europees kampioen met Oranje, meervoudig kampioen met PSV en Barcelona, dan verwacht je geen spanning meer in de openingswedstrijd van het seizoen tegen Vitesse. Toch blijkt op 20 augustus 1995 dat een debuut in De Kuip niet alleen bij Anthony Lurling zenuwen oproept. Penaltyspecialist Ronald Koeman krijgt in de eerste helft de kans zijn debuut op te luisteren met een doelpunt als hij mag aanleggen van elf meter. Het publiek wrijft zich in de handen. Penalty?s zijn zekere doelpunten dit seizoen. Koeman mist. Het spel is inmiddels vijf minuten verder voordat tot de massa doordringt dat Koeman heeft gemist. Maar het is weer leuk in de Kuip, zoals het aan het begin van elk seizoen leuk in de Kuip is, en Feyenoord gaat met een 2-0 voorsprong rusten.

In de tweede helft krijgt Feyenoord opnieuw een penalty. Wie gaat hem nemen,
roezemoest de moeder aller stadions. Het publiek kijkt naar Koeman. Neemt de vedette zijn verantwoordelijkheid? In die paar seconden heeft Larsson de bal al klaar gelegd. Koeman stapt niet naar voren om de penalty op te eisen. Is de druk van een volle Kuip hem te veel? Waarschijnlijk want hij laat Larsson missen. Feyenoord wint uiteindelijk met 5-2, maar Ronald Koeman heeft die zondag voor de ogen van 35.000 toeschouwers zijn reputatie als penaltyspecialist verloren.
Tags

koeman kuip vitesse historisch hofs larsson memorabaal nicky penaltyspecialist aanleggen afgedwongen anthony bahia barcelona cups doordringt gehaalde ger geraas gibbs hanegem helicopter helikopter ingevlogen jorien lagendijk landt lurling maatje meervoudig middenstip nederland openingswedstrijd oproept oranje ostlund postie reputatie roezemoest seconden takatakatakatakatak toeschouwers tussentijds vedette voetbalcarri zak

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.Feyenoord E-zine

Meer dan 25.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws
Tagcloud

acardipane advocaat aeb afschieten arnesen bozenik conteh diemers dynamiek eredivisie erkennen fer geertruida haps heerenveen irak joey joh kuijt linssen malacia ramesoe rijnmond slot til toornstra trauner vakkiek veerman willykment