Transparent
Inloggen
Sluiten

Historisch besef: Volkslied of niet?

27 november 2004 08:50

Verslaggever: Steven

Heerenveen en Feyenoord hebben een haat/liefde verhouding. De beide voorzitters Riemer en Jorien kunnen het prima met elkaar vinden. Spelers die het goed doen bij Heerenveen zijn dan ook regelmatig als eerste in beeld bij Feyenoord. Vaak blijkt in Rotterdam dat de spelers hun top reeds hebben bereikt in Friesland. Denk aan Radoslav Samardzic en vooral Jan de Visser. Ondanks een zeer trouwe fanclub op vak R (hij is hier, hij is daar, hij woont in Alkmaar, Jan de Visser, Jan de Visser) werd hij bij Feyenoord nooit de opstomende half die bij Heerenveen de gehele linkerkant beheerste. Tomasson is een beter voorbeeld, al kwam die via een omweg uit Newcastle. De beste? Korneev. Helaas in zijn nadagen en daardoor blessuregevoelig speelde Feyenoord met de Rus als luie spits misschien wel zijn beste voetbal onder Van Marwijk.

Als Feyenoord naar Friesland moet nemen de spanningen in de relatie tussen beide clubs echter altijd toe. De oorsprong daarvan ligt in 1995. Feyenoord loot voor de halve finale van de KNVB-beker een uitwedstrijd tegen Heerenveen. De enige prijs die Feyenoord dat jaar nog kan winnen. Beseft ook Jorien van den Herik, die de boel op scherp zet. Hij eist meer kaarten voor Feyenoordfans en wil het Friese volkslied voorafgaand aan de wedstrijd verbieden. Feyenoords voorzitter haalt bakzeil, maar Friesland is in rep en roer en Feyenoord wint met 0-1.

Drie jaar later haalt coach Leo Beenhakker het beproefde recept opnieuw uit de kast. Don Leo gebiedt de spelers het volkslied te boycotten en gewoon door te gaan met de warming up. Terwijl het volkslied uit de speakers schalt doen Paauwe, Bosvelt en Tininho een rondootje. 'Het optreden van Feyenoord was beschamend', schreef het bekende Friese advocatenduo Anker in de Leeuwarder Courant. 'Het getuigt van arrogantie en gebrek aan respect. En tevens van gebrek aan gevoel voor traditie, cultuur en sfeer.' Feyenoord won de wedstrijd door een laffe schuiver van Tininho met 0-1.

Sindsdien is het stil rond het Friese volkslied en Feyenoord. De spelers staan wel in de rij, maar met de rug naar de tegenstanders en het gezicht naar de meegereisde supporters. Een mooi compromis, maar sinds 1998 heeft Feyenoord niet meer gewonnen in Heerenveen. Er ligt een schone taak voor Gullit om deze serie te doorbreken. Misschien moet hij het altijd smeulende vuurtje over het volkslied maar weer eens opstoken.
Tags

volkslied heerenveen friese friesland visser historisch jorien leo tininho advocatenduo alkmaar anker arrogantie bakzeil beenhakker beheerste blessuregevoelig bosvelt boycotten compromis courant eist fanclub feyenoordfans gebiedt gullit herik kast knvb korneev leeuwarder liefde luie marwijk nadagen newcastle omweg oorsprong opstomende paauwe radoslav recept rep riemer roer rondootje rus samardzic schalt schone schuiver smeulende speakers tomasson trouwe verbieden verhouding voorzitters woont

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Feyenoord E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 30.783 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

acardipane biden bijlow democraten geertruida gimenez hancko harris hartman jahanbakhsh kennedy kloese lopez nieuwkoop nomination oostenrijk pedersen primary priske read sebaoui slot smal socrates stengs trump ueda willykment wingbacks zerrouki