Transparent
Inloggen
Sluiten

Historisch besef: de Klassieker

11 november 2004 17:00

Verslaggever: Steven

Elk land kent maar een klassieker, hoewel ik over Engeland niet zeker ben. Toch zeg ik : Manchester United ? Liverpool. In andere landen is het duidelijk. Real Madrid ? Barcelona, Anderlecht ? Club Brugge, Benfica ? FC Porto, Galatasaray ? Fenerbahce en iets verder weg: Boca Juniors ? River Plate. In Nederland probeert Canal + ons nog wel te laten geloven dat er drie klassiekers zijn. Er is er natuurlijk maar een: Ajax-Feyenoord. Supporters bepalen of een wedstrijd een klassieker wordt. Het seizoen is geslaagd als er een of meerdere keren van de aartsrivaal is gewonnen. Ze zullen het niet durven toe te geven, maar eigenlijk draait het seizoen om deze wedstrijden. Een kampioenschap in een seizoen met een 8-2 of een 6-0 nederlaag tegen Ajax bezorgt de titel toch een klein zwart randje.

Bij de bekerloting wordt altijd gehoopt op een extra Ajax-Feyenoord. En die kwam er in 1995. Ajax was dat jaar ongenaakbaar. Maar elke klassieker staat op zich. Het maakt onvermoede krachten in een team los en kan sukkelende ploegen in de competitie of beker over een dood punt helpen. Feyenoord kon Ajax dat jaar niet bijbenen, maar kwam tien minuten voor tijd in de bekerwedstrijd verrassend op 1-1. Verlenging en Van Hanegem bracht Mike Obiku. De Nigeriaan scoorde een van de mooiste Feyenoord doelpunten uit de historie. Hij zal op ieders netvlies staan, maar ik beschrijf de goal nog een keer. Met een slim lobje verschalkt Obiku de instormende Blind, gaat alleen op Van der Sar af en scoort met een hobbelschot dat de keeper totaal verrast. Sudden death. Feyenoord door. Niemand kan het geloven en zeker Louis van Gaal niet. Obiku viert zijn feestje uiteraard met zijn shirt uit.

Een paar jaar later las ik een mooi verhaal van Wilfried de Jong. Hij trad met Van Waardenberg op in Amsterdam die avond. Toen de uitslag tot hun door was gedrongen, zijn zij alle kroegen in het centrum van de stad afgegaan, hebben de deur open gedaan en heel hard Obiku geroepen. En Obiku? Die kreeg een tankstation.




Tags

klassieker obiku historisch aartsrivaal afgegaan anderlecht barcelona bekerloting benfica beschrijf bezorgt bijbenen blind boca brugge canal death dood engeland fenerbahce gaal galatasaray hanegem historie hobbelschot instormende jong juniors klassiekers krachten kroegen liverpool lobje madrid nederland netvlies nigeriaan ongenaakbaar onvermoede porto river sar sudden sukkelende tankstation titel verlenging viert waardenberg wilfried

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Feyenoord



Feyenoord E-zine

Meer dan 29.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

acardipane again also arne arneslot because bosz championship hancko kloese kraaij liverpool middenveldert milambo nederland oosting poor reds schreuder slot soap there think trend what will willykment year yoda zerrouki