Transparent
Inloggen
Sluiten

Meer informatie UEFA Cup tegenstanders

5 oktober 2004 13:42

Verslaggever: JF

Het Duitse subtopper Schalke 04 is op papier de zwaarste tegenstander van Feyenoord in de tweede ronde van de UEFA Cup. De club won de UEFA Cup in 1997 en recentelijk in 2001 en 2002 de Duitse beker. Voor meer successen moeten we ver terug in de tijd; de nationale beker werd ook gewonnen in 1937 en 1972, het nationaal kampioenschap zes keer tussen 1934 en 1942 en voor het laatst in 1958.

Schalke speelt in het hypermoderne stadion Arena AufSchalke, dat bij internationale wedstrijden plaats biedt aan 53.574 toeschouwers. Het is een club met een aardig Nederlands tintje. Zo spelen er Marco van Hoogdalem en Niels Oude Kamphuis. En op dit moment wordt er getraind onder Eddy Achterberg uit Utrecht. In de eerste ronde van de UEFA Cup van dit seizoen verpletterde Schalke tot twee keer toe FHK Liepajas Metalurgs uit Letland. De uiteindelijke score: 9-1 in totaal.

Uit de derde koker treft Feyenoord de Zwitserse koploper FC Basel. Deze club is in Nederland vooral bekend van zijn Europese campagne in 2002/2003. Destijds rijkte het tot de tweede poule. Maar verder heeft Basel geen indrukwekkend palmares. Het werd tien maal kampioen van Zwitserland, waaronder het vorig seizoen, en won zeven keer de beker, voor het laatst in 2003. Verder won het ooit driemaal de Alpencup en ??n keer de Liga-Cup.

Basel speelt in het St. Jakob-Park, dat internationaal plaats biedt aan 31.539 toeschouwers. Het stadion is vrij nieuw en wordt nog altijd vergroot. In de toekomst hopen de Zwitsers 41.500 mensen te kunnen ontvangen bij elke thuiswedstrijd. In de eerste ronde van de UEFA Cup dit seizoen was FC Basel te sterk voor FC Terek Grozny.

Hearts FC, of voluit Heart of Midlothian FC, is ??n van de vele clubs achter Celtic en Rangers uit Schotland. Het speelt in Tynecastle Stadium en staat momenteel vijfde in de competitie. Het laatste grote succes van de Hearts was in 1998, toen de Schotse beker werd gewonnen. Dat deed men daarvoor ook al in 1956 en viermaal rond de vorige eeuwwisseling.

Kampioenschappen werden gevierd in 1895, 1897, 1958 en 1960. De Scottish League Cup werd veroverd in 1955, 1959, 1960 en 1963. In 1980 werd Hearts kampioen van de Schotse eerste divisie. Europees hebben de Schotten uiteraard nooit echt potten kunnen breken. De beste prestatie werd neergezet in 1989, toen de kwartfinale van de UEFA Cup werd bereikt. Dit jaar versloeg men in de eerste ronde het Portugese Braga, door thuis met 3-1 te winnen en uit met 2-2 gelijk te spelen.

Ferencv?ros heeft een website, die opmerkelijkerwijs opent met een Hongaarse interpretatie van YMCA. De groenwitte kampioen van Hongarije staat na acht wedstrijden op dit moment weer bovenaan en speelt in een relatief klein stadion. Slechts 18.100 Hongaren passen erin.

Het grootste Europese succes dat Ferencv?ros ooit behaalde was het bereiken van de finale van de toenmalige Europa Cup II, in 1975. Daarvoor werd in 1965 de Jaarbeursstedenbeker gewonnen. De Fradi, zoals de supporters van de club worden genoemd, mochten maar liefst twintig keer een nationale bekerwinst vieren en achtentwintig keer een landskampioenschap. Voorts doet de club zich erop voorstaan dat het de enige Hongaarse club is, die ooit de groepsronde van de Champions League haalde. In de eerste ronde van de UEFA Cup dit jaar werd over twee wedstrijden Millwall verslagen.

Meer op




Tags

uefa basel hearts schalke ferencv hongaarse ros achtentwintig achterberg alpencup arena aufschalke bekerwinst braga campagne celtic eeuwwisseling fhk fradi groenwitte groepsronde grozny heart hongaren hongarije hoogdalem hypermoderne interpretatie jaarbeursstedenbeker jakob kamphuis kampioenschappen koker landskampioenschap letland liepajas metalurgs midlothian millwall nederland niels opmerkelijkerwijs palmares park potten rangers recentelijk rijkte schotland scottish subtopper terek tintje tynecastle utrecht verpletterde voorstaan ymca zwitserland

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Feyenoord



Feyenoord E-zine

Meer dan 29.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

acardipane again any arne arneslot jans joseph kloese kraaij liverpool middenveldert milambo oosting peeters performance persie players poor reds schreuder slot stengs there think twente what will year yoda zerrouki