Europees seizoen bijna alweer afgelopen; 0-2 thuisnederlaag tegen Teplice

6 november 2003 22:37

Het Europese voetbalavontuur lijkt dit seizoen alweer ten einde. Na twee overwinningen tegen FC Kaernten in de eerste ronde ging Feyenoord in de heenwedstrijd van de tweede ronde van de UEFA Cup thuis met 0-2 onderuit tegen FK Teplice. Kwalificatie lijkt nagenoeg onhaalbaar met de terugwedstrijd in Tsjechie nog voor de boeg, ondanks het feit dat de Tsjechische ploeg de afgelopen weken is afgezakt tot middenmotor in de Tsjechische competitie.

De wedstrijd kende zijn beslissing in de tweede minuut. Swerts werd eruitgelopen door een Tsjechische aanvaller. Om hem een vrije doorgang te beletten trok hij hem aan zijn shirt onderuit. Dat leverde Swerts een vrije trap tegen op en erger een directe rode kaart. Feyenoord kwam daardoor al na twee minuten met tien man te spelen. Erger werd het nog toen Horvath een minuut later de gegeven vrije trap verzilverde met een krul over de muur, 0-1.

De Tsjechen waren aangekondigd als een counterploeg, maar speelden vanaf het beginsignaal iets aanvallender dan verwacht. Feyenoord had het daar moeilijk mee. Met een man meer kregen de Tsjechen ook het vertrouwen dat er wellicht nog meer inzat. De ploeg bleef dan ook gevaarlijk met zijn aanvallen.

Feyenoord kon daar veel te weinig tegenover zetten. De ploeg kon maar bar weinig echte kansen creeren, al speelde het natuurlijk met 10 man. Leonardo was met zijn snelheid wel een gevaar, maar kon zijn man nauwelijks voorbij. Daarbij was hij vooral ook met de scheidsrechter bezig als het hem weer eens niet lukte.

In de tweede helft viel de beslissing. Na een uitstekende combinatie van de Tsjechen werd de bal vanaf de achterlijn voorgegeven op Rezek. Bij de eerste paal kon hij de 0-2 intikken.

Feyenoord probeerde het daarna nog wel met extra energie. Het kreeg ook de kansen op de aansluitingstreffer. Met name Buffel had de 1-2 binnen moeten schieten. Na een assist van leonardo kreeg hij van een meter of 15 een vrije schietkans. Hij schoot echter op de keeper.

Over drie weken is nu de return in Tsjechie. Die lijkt nu al voor de statistieken gespeeld te worden. Een overwinning met twee doelpunten verschil tegen de stugge Tsjechen lijkt er totaal niet in te zitten. En daarmee zou Feyenoord naast een enorme sportieve domper (de ploeg moet zich nu richten op de moiezame competitie, de druk op van marwijk zal nog veel groter worden) zou dat ook een enorme financiele domper betekenen (doorinvesteren in het elftal lijkt er dan nauwelijks in te zitten).