Wat brengt de toekomst voor Feyenoord in 2025 (en verder)?
Dit artikel is een externe partnerbijdrage.
28 maart 2025 12:15
Feyenoord, de trotse voetbalclub uit Rotterdam, heeft in het seizoen 2024/2025 zowel op nationaal als internationaal niveau een bewogen periode doorgemaakt.
De prestaties in de Eredivisie en de UEFA Champions League hebben tot bezorgdheid geleid onder hun supporters en sportanalisten over de toekomst van de club. Dit is vooral met betrekking tot de financiële implicaties bij het mogelijk mislopen van het Champions League voetbal in het komende seizoen.
Seizoen 2024/2025: een beknopt overzicht
Het seizoen begon met hoge verwachtingen onder leiding van de nieuwe Deense trainer Brian Priske. Echter, na een reeks teleurstellende resultaten en een gebrek aan vooruitgang werd Priske op 10 februari van dit jaar al ontslagen.
Pascal Bosschaart nam toen tijdelijk de leiding over en wist in de Champions League een opmerkelijke 1-0 overwinning op AC Milan te behalen, dankzij een vroege goal van Igor Paixão. Ondanks deze positieve wending slaagde Feyenoord er niet in om verder te komen dan de achtste finales van de Champions League.
Ondertussen blijft de spanning in de Eredivisie toenemen. De trouwe Feyenoord fans volgen deze wedstrijden niet alleen op de tribune of thuis voor de tv, maar verdiepen zich ook steeds vaker in online wedden op voetbal en andere sporten om hun kijkervaring zo nog intenser te maken. Zoals het live wedden op de volgende doelpuntenmaker tot lange termijn voorspellingen over kampioenschappen.
Met de wisselende prestaties van het team en de onvoorspelbaarheid van het seizoen blijft het een uitdaging om in te schatten hoe Feyenoord zich verder zal ontwikkelen. In de Eredivisie staat de club op de vierde plaats, wat een directe kwalificatie voor de Champions League uitsluit. Dit resultaat heeft aanzienlijke financiële gevolgen voor de club.
De financiële gevolgen bij het mislopen van de Champions League
Het mogelijk niet behalen van de Champions League betekent een aanzienlijke inkomstenderving voor Feyenoord. De sportmarketeer Chris Woerts benadrukte de ernst van de situatie door naar de voetbalclub Ajax te wijzen, dat na het mislopen van de Champions League twintig procent van het kantoorpersoneel moest ontslaan vanwege financiële tekorten.
Woerts waarschuwde daarnaast dat Feyenoord, met ongeveer 500 vaste medewerkers, dan mogelijk voor soortgelijke uitdagingen staat. Pierre van Hooijdonk, de voormalig voetbalspits en analist, deelde deze zorgen en benadrukte dat het mislopen van Champions League-inkomsten grote financiële gevolgen voor Feyenoord kan hebben.
Het toekomstperspectief van Feyenoord
Om de financiële stabiliteit te waarborgen, zal Feyenoord in het beroerdste scenario waarschijnlijk kostenbesparende maatregelen moeten overwegen. Waaronder mogelijk het herstructureren van het personeelsbestand en het herzien van het salarisbudget.
Daarnaast wordt het cruciaal om alternatieve inkomstenbronnen aan te boren, zoals het intensiveren van de commerciële activiteiten, het versterken van sponsorrelaties en het optimaliseren van de diverse merchandising strategieën.
Sportief gezien zal de focus liggen op het versterken van het team om in het volgende voetbalseizoen beter in de Eredivisie te presteren en zich zo wel direct voor de Champions League te kwalificeren. Dit kan inhouden dat er slimme investeringen gedaan worden in zowel ervaren spelers als jong talent, met een gezonde balans tussen sportieve ambities en financiële verantwoordelijkheid.
Terugkeren naar de top van het Nederlandse en Europese voetbal
De komende periode zal bepalend zijn voor de koers die Feyenoord zal varen. Het is daarbij essentieel dat de clubleiding transparant communiceert met alle supporters en stakeholders over de genomen stappen en de strategie voor de toekomst.
Ondanks de huidige uitdagingen blijft de passie en betrokkenheid van de Feyenoord supporters uiteraard een onmisbare kracht voor de club om deze moeilijke fase te overwinnen en opnieuw terug te keren naar de top van het Nederlandse en Europese voetbal.