Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Feyenoord zeker niet swingend, maar wel verdiend gewonnen van NAC

23 september 2024 12:06
Foto: Pro Shots

COLUMN: Feyenoord zeker niet swingend, maar wel verdiend gewonnen van NAC; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,
Nee, het was gistermiddag in wederom een stampvolle Kuip zeker niet sprankelend, hetgeen wij als Legioen voorgeschoteld kregen. Maar er waren zeker wel pluspuntjes te noemen in een wedstrijd, die in het teken stond van sportief herstel na de vernederende afdroogpartij tegen Bayer Leverkusen afgelopen donderdagavond. En al is NAC als opponent in geen enkel opzicht te vergelijken met de Duitse topploeg, de Bredanaars zijn door alle tijden heen best wel een soort van Angstgegner geweest voor ons dierbare Feyenoord. Niet altijd natuurlijk maar wel geregeld. Om hierbij toch een blik in het verleden te werpen: op 8 december 1963 won Feyenoord in De Kuip met 10-0 van NAC, om dan later dat seizoen (op 7 mei 1964) met 3-1 klop te krijgen in de Baroniestad. Die cijfers komen exact overeen met die wij in het seizoen 2010-2011 – nolens volens – lieten aantekenen tegen PSV. In Eindhoven (wel lange tijd Feyenoord met 10 man spelend) een 10-0 afgang maar in De Kuip zoete sportieve wraak met 3-1. Die zege was des te frustrerender voor de Eindhovenaren omdat in die voorlaatste wedstrijd van dat seizoen de titel alsnog naar de residentieloze hoofdstad ging in plaats van naar de voormalige Lichtstad.
De 10-0 van PSV kostte ze uiteindelijk de titel

Op 21 mei 2009 leden we de grootste thuisnederlaag tegen NAC (0-4) en op 5 maart 2020 hadden we een positieve uitschieter onder leiding van succestrainer Dick Advocaat in de halve finale van de KNVB-beker met een 7-1 victorie. Het frustrerende daarvan was weer dat 2020 het beruchte coronajaar was en om die reden de finale nooit is gespeeld. Want Ajax kon dat jaar geen kampioen worden omdat de competitie niet was uitgespeeld, dus dacht de KNVB wellicht: dan Feyenoord ook geen beker. Hoewel dat veronderstelde succes lang niet zeker was want de andere finalist was destijds FC Utrecht en met de Domstedelingen als tegenstander weet je het evenzeer maar nooit.

Hoe dan ook: Feyenoord - ofschoon niet swingend - maakte desondanks gisteren volledig de dienst uit. NAC kreeg nul komma nul reële kansen op een doelpunt. De eerste minuten waren voor de Bredase ploeg zonder dat er gevaar voor het doel dreigde, maar daarmee had de bescheiden tegenstander, die overigens wel Ajax in eigen huis aftroefde, zijn kruit wel verschoten. Vervolgens werd de wedstrijd tactisch gezien een kopie van die tegen de jegens NAC rivaliserende tricolores uit Tilburg, want vervolgens werd net als door de Kruikenzeikers de spreekwoordelijke bus geparkeerd. Niettemin kreeg Feyenoord toch voldoende kansen om de score te openen, maar de schoten gingen veelal naast en (soms ver) over het doel. Daarnaast pakte ook de Bredase doelman Bielica de nodige ballen.

Een positief punt was gisteren – behalve het veelbelovende optreden van Hwang - dat er dus geen enkele kans werd weg gegeven en dat we derhalve mede dankzij dat feit hebben gewonnen. In de 34ste minuut kopte Ueda raak uit een afgemeten voorzet van Gijs Smal en toen Feyenoord in de 74ste minuut een betrekkelijk makkelijk gegeven pingel (al was het wel gewoon hands!) geserveerd kreeg was Timber de perfecte afmaker. Bielica koos gretig de verkeerde hoek en was dus volstrekt kansloos.
Daarmee was de wedstrijd wel gespeeld, want ook in het laatste kwartier had NAC geen enkel uitzicht op een doelpunt. Het Groningse scenario van vorig week bleef dus uit, de 2-0 voorsprong werd geconsolideerd tot het laatste fluitsignaal.

NAC was daarom een uitgelezen tegenstander om weer wat zelfvertrouwen op te doen en om broodnodige punten te sprokkelen, maar vanaf nu wacht ons een heel wat zwaarder competitieprogramma. Om te beginnen zaterdagavond naar de Goffert, hoewel de Nijmegenaren daar eergisteren een opmerkelijke thuisnederlaag leden tegen Heracles Almelo. Daar zit de “swung” er dus ook nog niet in. Daarna volgen respectievelijk FC Twente thuis, Go Ahead Eagles uit, FC Utrecht uit, Ajax thuis en AZ thuis. En daar tussen door loodzware CL-wedstrijden waaronder Benfica uit waarvan we in een voorbereidende oefenwedstrijd maar liefst ook met 5-0 op onze falie kregen.

Priske blijkt vooralsnog bij lange niet een kopie van Slot, al moet daarbij ook aangetekend worden dat de huidige selectie beduidend zwakker is dan die waar Arne Slot over kon beschikken. En dat valt niet de Deen, maar primair Dennis te Kloese aan te rekenen. Die heeft ronduit gefaald gedurende de afgelopen transferperiode, terwijl het hem aan geld toch niet ontbrak. Feyenoord is lange tijd veel armlastiger geweest dan nu het geval is. Hopelijk tovert de niet langer meer multifunctionele directeur in de winterstop wel substantiële versterkingen uit zijn relatief diepe zakken. En weet Brian Priske tot dan uit de huidige selectie alsnog een winnend team te smeden.

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart




Discussieer mee op de forums


Tags

nac kuip swingend bielica bredase column knvb kopie priske slot thuisnederlaag titel utrecht aantekenen advocaat afdroogpartij afgemeten afmaker almelo angstgegner armlastiger arne baroniestad bayer benfica bredanaars competitieprogramma coronajaar eagles eergisteren evenzeer falie fluitsignaal frustrerender geconsolideerd gefaald geparkeerd geserveerd gijs gistermiddag goffert groningse hands heracles hwang kloese klop komma kruikenzeikers kruit legioen leverkusen lichtstad niettemin nijmegenaren nolens ofschoon opponent pingel pluspuntjes primair smal smeden spelend sprankelend sprokkelen stampvolle succestrainer swung tilburg timber topploeg tovert tricolores twente ueda uitschieter uitzicht vernederende veronderstelde verschoten victorie volens voorbereidende voorgeschoteld wraak zoete zwaarder

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Feyenoord E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Feyenoord E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 32.906 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

acardipane bayer beelen gimenez gonzalez groningen hadj hancko hwang ivanusec keessie kloese leverkusen milambo moussa nac notering osman paixao priske slot smal timber twente ueda wehave willykment wonderboy wonderen zerrouki