Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Rick is geen Gaston of Giovanni

2 september 2024 15:22
Foto: Pro Shots

COLUMN: Rick is geen Gaston of Giovanni; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

Rick Karsdorp gaat naar de Zwartrokken. Dat is een bijzonder pijnlijke ervaring voor deze supporter op leeftijd. Waarom Feyenoord hem niet gratis heeft opgehaald is mij een raadsel. Zeker nu Geertruida eindelijk echt vertrekt nadat een afscheid eerdere jaren al in de lucht hing. Maar Karsdorp heeft zelf ook die keuze voor PSV gemaakt. Als kind van onze club. Zijn besluit steekt schril af bij de opstelling van andere clubhelden die hun ware Feyenoord-hart wél toonden, en niet alleen door middel van een tattoo die nu door Rick schielijk wordt verhuld of wellicht al stiekem is verwijderd. Bijvoorbeeld om commentaar in de Eindhovense kleedkamer of onder de spelersdouche te voorkomen.
Nee, Karsdorp etaleert niet het rood-wit-zwarte karakter van Gaston Taument en Giovanni van Bronckhorst, die tijdens hun actieve loopbaan als voetballer aanbiedingen van achtereenvolgens PSV en Ajax (Gaston) alsmede alleen van PSV (Giovanni) resoluut afwimpelden vanwege hun Feyenoord-DNA.
Ik ben er vooralsnog niet gerust op dat het dit jaar allemaal goed gaat komen met ons dierbare Feyenoord. Het is verre van spectaculair wat de club allemaal klaarspeelt op de transfermarkt, al druppelen nu – ultrakort voor de sluiting van de zomerse transferperiode – eindelijk wat hoopvollere berichten binnen. Echter, de broodnodige versterking van de voorhoede is nog steeds niet gerealiseerd. Lichtpuntje is nu wel dat Santiago Gimenez nog steeds op de loonlijst staat. Er kan natuurlijk nog van alles op de valreep gebeuren maar als de Argentijnse Mexicaan blijft is dat uiteraard wel een hele vette plus. Verrassend is ook dat Bijlow niet door de Engelse keuring heen kwam en dus gewoon bij Feyenoord blijft. Dus Olij zal wel niet in Spangen worden opgehaald, ongetwijfeld tot opluchting van Rotterdam-West. Overigens won Sparta het afgelopen weekend wel UIT van de Tilburgse tricolores waar Feyenoord THUIS niet van kon winnen. Toch wel een dingetje vind ik.
Het is bijzonder jammer dat gisteren de – sportief gezien - in ere herstelde klassieker niet doorging vanwege politieacties omwille van het vroegpensioen. Als multifunctioneel kaderlid van FNV dat eerder ook lid was van het hoogste orgaan van Neerlands veruit grootste vakbond, te weten het democratisch gekozen Ledenparlement, begrijp ik heel goed de beweegredenen van de politiebond om actie te voeren. Het jaren geleden afschaffen van het zogenaamd Functioneel Leeftijdsontslag (met 55 jaar), hetgeen ook bij de brandweer gebeurde, en het almaar ophogen van de AOW-leeftijd zijn politiek ingestoken maatregelen geweest die niet gestoeld waren op een intrinsieke financiële grondslag. Pensioen is net als vakantiegeld een vorm van uitgesteld loon en wordt dus door de deelnemers zelf betaald. Het werkgeversdeel van de op te brengen premies gaat ook ten laste van de loonruimte en wordt net als het werknemersdeel bij CAO vastgelegd. Dat is dus gewoon uit onderhandeld tussen werkgevers en werknemers, onder meer centraal in de Stichting van de Arbeid, maar ook per bedrijfstak. En wat de almaar opgehoogde leeftijd van de volksverzekering AOW betreft, de gesuggereerde onbetaalbaarheid daarvan omdat steeds minder werkenden financieel voor steeds meer AOW’ers zouden moeten opdraaien is eveneens een drogreden, want mede als gevolg van de almaar toenemende fiscale discriminatie van AOW ‘ers met een gemiddeld of hoger aanvullende pensioen (de zogenaamde tweede pijler) betalen die categorieën gepensioneerden substantieel mee aan hun eigen AOW. Die discriminatie, welke in strijd is met artikel 1 van onze Grondwet, artikel 14 van het EVRM en artikel 26 van het IVBPR, is onder meer in ons belastingstelsel geslopen via de Bos-belasting (tegenwoordig Houdbaarheidsbijdrage genoemd), de Wet Uniformering Loonbegrip, het Belastingplan 2016 en door het steeds meer achterop raken van de ouderenkorting ten opzichte van de arbeidskorting, terwijl die ooit volkomen gelijk aan elkaar waren en terecht!

Het is echter zeer betreurenswaardig dat de politie met deze actie een speciale categorie van onze bevolkingsgroep willens en wetens zeer onevenredig heeft getroffen. En binnen die groep dus speciaal de supporters van ons dierbare Feyenoord. Had dan actie gevoerd op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, dan had je de hele Nederlandse samenleving te grazen genomen en niet onevenredig een bepaalde groep.

Impliciet aan het afgelasten van de klassieker is dat nu geen lakmoesproef heeft plaatsgevonden over hoe we er onder leiding van Priske echt voor staan. Ook in dit opzicht is dat een zeer pijnlijke gemiste kans.

Het is niet anders en inmiddels staat PSV – zij het enigszins virtueel – al weer zeven punten van ons verwijderd. Voorlopig hoeven we ons – naar boven kijkend op de ranglijst - geen illusies te maken, want ook AZ en FC Utrecht draaien als een tierelier en staan voorshands nog wel even boven ons gepositioneerd.

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart




Discussieer mee op de forums


Tags

aow almaar karsdorp column discriminatie klassieker onevenredig pensioen afgelasten afwimpelden arbeid arbeidskorting bedrijfstak belasting belastingplan belastingstelsel betreurenswaardig bevolkingsgroep bijlow bos brandweer bronckhorst cao categorieen clubhelden democratisch dna drogreden druppelen etaleert evrm fiscale fnv functioneel geertruida gepensioneerden gepositioneerd geslopen gesuggereerde gimenez grazen grondwet herstelde hoopvollere houdbaarheidsbijdrage illusies impliciet intrinsieke ivbpr kaderlid keuring kijkend kind klaarspeelt lakmoesproef ledenparlement leeftijdsontslag lichtpuntje loon loonbegrip loonlijst loonruimte lucht multifunctioneel neerlands olij onbetaalbaarheid opgehoogde ophogen ouderenkorting pijler politieacties politiebond premies prinsjesdag priske raadsel santiago schielijk schril sluiting spangen sparta spelersdouche substantieel tattoo taument tierelier toenemende tricolores ultrakort uniformering utrecht vakantiegeld vakbond valreep verhuld virtueel volksverzekering voorhoede voorshands vroegpensioen werkenden werkgevers werkgeversdeel werknemersdeel west wetens willens

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Feyenoord E-zine

Meer dan 32.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

acardipane adequate bayer beelen bepalende bijlow geertruida groningen hartman hassel hofplein hwang intensiteit kraaij leverkusen middenveldert minteh priske slot smal socrates stengs timber trauner vervangers vnuk wiefer wieffer willykment yoda