Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Start seizoen optimaal, start competitie dramatisch

26 augustus 2024 11:22
Foto: Pro Shots

COLUMN: Start seizoen optimaal, start competitie dramatisch; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden.

Het seizoen had met die zege om de Johan Cruijff-schaal in Eindhoven niet beter kunnen beginnen. Maar de competitie is net als vorig jaar helaas wel weer dramatisch gestart. Drie wedstrijden gespeeld en al vier verliespunten. Dat was vorig seizoen exact ook het geval. We lopen jegens PSV dus meteen al weer achter de feiten aan en niet zo zuinig ook. Dat is buitengewoon teleurstellend, maar het is niet anders. We zullen het ermee moeten doen. Voorlopig heeft Priske nog niet de magische formule bedacht om Feyenoord tegen op papier zwakkere tegenstanders te laten excelleren. En dat is dan een understatement. Alhoewel Sparta op het eigen Kasteel allesbehalve een zwakke indruk maakte. Dat is wel eens anders geweest. Op 17 december 2017 veegde Feyenoord op datzelfde Kasteel de stadgenoot met 0-7 van het veld. Terwijl juist in de vijftiger en zestiger jaren Sparta de Angstgegner bij uitstek van ons dierbare Feyenoord was. De eerste Sparta-Feyenoord die ik bewust meemaakte (op 2 december 1956) won Feyenoord in Spangen met maar liefst 0-4, maar de terugwedstrijd in De Kuip op 7 april 1957 verloor de Club van Zuid kansloos met 0-3. Die voor Feyenoord frustrerende uitslag zou vaker op het scorebord worden aangegeven en ook die van 0-1. Steeds in De kuip, maar ook op Spangen ging het allesbehalve crescendo. Sparta stond destijds voor stoer manlijk voetbal, op Engelse leest geschoeid. De Engelsman Dennis Neville was dan ook van 1955 tot 1963 de hoofdcoach van de Kasteelheren. Onder diens leiding werd Sparta in 1959 op overtuigende wijze landskampioen en won het in 1958 en 1962 de beker. In de zestiger jaren ging het langzamerhand bergafwaarts met de club maar de Rotterdamse derby’s tussen Spangen tussen West en Zuid bleven nog vele jaren een speciale aangelegenheid en lijken de laatste jaren dus weer wat op te leven.

De eerste helft tegen de zesvoudige landskampioen uit Spangen was gistermiddag onzerzijds ronduit futloos en kansloos, behoudens die kopbal tegen de paal van de Slowaakse centrale verdediger Hancko. Voor het overige kon het tergend traag spelende Feyenoord in dat eerste bedrijf geen deuk in een pakje boter schoppen.

Na de thee verging het onze ploeg nauwelijks beter maar werd het na een uur dan toch 1-1. En dan hoop je als supporter natuurlijk dat Feyenoord erop en erover gaat, maar in plaats daarvan kreeg Zerrouki vrijwel direct daarna zijn tweede gele kaart en konden we het dus eigenlijk wel vergeten. Ik vind sowieso dat als een speler redelijk vroeg in de wedstrijd een gele kaart krijgt - en zeker wanneer dat in de eerste helft het geval is - de trainer zo iemand moet wisselen om “twee keer geel is rood” te vermijden. Helaas mist Priske kennelijk nog dat gogme. Arne Slot heeft in Engeland een droomstart gemaakt, je zou er bijna met jaloezie en weemoed kennis van nemen. Maar rationeel zou dat toch niet helemaal terecht zijn, want Arne startte vorig seizoen dus even dramatisch en verloor toen ook - en in eigen huis - de wedstrijd tegen PSV om de Johan Cruijff-schaal. Het zal dan ook wellicht niet aan de kwaliteiten van Priske liggen, maar wel aan die van onze selectie, die in vergelijking tot vorig seizoen allesbehalve is versterkt. Al was het maar vanwege het vertrek van Mats Wieffer naar Brighton. Die aderlating kwalitatief gezien is absoluut niet afdoende gecompenseerd. Gelukkig is Stengs vooralsnog wel gebleven na zijn mislukte transfer naar de USA. Indien hij definitief blijft en zijn kwetsbare knie niet gaat opspelen kunnen we daar nog veel plezier aan beleven. En wat Santi betreft, indien hij inderdaad voor 33 miljoen kan worden verkocht zou ik hem de spreekwoordelijke strik omdoen, want die bakt er al geruime tijd niet veel meer van. Gisteren was ie nagenoeg onzichtbaar.

Komende zondag staat Feyenoord-Ajax alweer voor de deur. De enige echte klassieker (ofschoon dat jarenlang een gedateerd begrip is geweest, gezien de geruime tijd residentieloos-hoofdstedelijke suprematie). Vorig seizoen wonnen we in totaal met 10-0 van de Mokumers, maar dergelijke monsterscores kunnen we nu wel weer vergeten. Feyenoord is speltechnisch voorshands danig verzwakt, terwijl Ajax juist weer wat lijkt te zijn aangesterkt, mede gezien het resultaat in Bialystok. Mocht het op een deceptie uitdraaien, dan zou dat wel eens de lont in het kruitvat kunnen zijn. Want verliezen van de voormalige aartsrivaal (tegenwoordig zijn de Zwartrokken dat veel meer geworden) ligt nog steeds hypergevoelig bij Het Legioen. En zeker wanneer dat in De Kuip zou gebeuren.

Ik zou er geen voorspelling aan durven wagen, maar gerust ben ik er allerminst op!

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart




Discussieer mee op de forums


Tags

sparta spangen allesbehalve kuip priske arne column zestiger aangelegenheid aangesterkt aartsrivaal aderlating afdoende alhoewel allerminst angstgegner bedacht bergafwaarts bialystok boter brighton crescendo danig deceptie derby deuk droomstart engeland excelleren futloos geschoeid gistermiddag gogme hancko hoofdstedelijke hypergevoelig jaloezie kasteelheren klassieker kruitvat kwalitatief legioen lont magische manlijk mats meemaakte mokumers monsterscores neville ofschoon omdoen onzerzijds onzichtbaar opspelen pakje rationeel residentieloos santi slot speltechnisch stadgenoot stengs stoer suprematie tergend thee uitdraaien understatement usa veegde verging verliespunten vermijden voorshands weemoed west wieffer zerrouki zesvoudige zuinig zwakkere

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Feyenoord E-zine

Meer dan 32.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

acardipane adequate bayer beelen bepalende bijlow geertruida groningen hartman hassel hofplein hwang intensiteit kraaij leverkusen middenveldert minteh priske slot smal socrates stengs timber trauner vervangers vnuk wiefer wieffer willykment yoda