Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Feyenoord drukt door in het tweede bedrijf

19 augustus 2024 12:15
Foto: Pro Shots

COLUMN: Feyenoord drukt door in het tweede bedrijf; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

In de eerste helft doemde gistermiddag in Zwolle het beeld van de troosteloze thuiswedstrijd van vorige week op. Nog sneller dan tegen de tricolores werd er gescoord waarna het gedurende die eerste helft toch een kopie dreigde te worden van dat eerdere treurspel in De Heilige Kuip. De ruststand was ook identiek aan die van 11 augustus maar gelukkig werd in het tweede bedrijf alles anders! Hoewel, aan veel is te zien dat Feyenoord nog lang niet op oorlogssterkte is om een serieuze gooi naar de titel te doen. Ook al zou volgens columnist en oude Feyenoord-held Willem van Hanegem PSV geen schim meer zijn de succesploeg van vorig seizoen. Die laatste conclusie zou ik nog niet durven te trekken, ondanks dat wij als traditionele Angstgegner de Zwartrokken in hun eigen bastion aan de Frederiklaan weer te grazen hebben kunnen nemen om die prijs der prijzen: de JC-schaal. Want de verdediging mag dan wel rammelen, de belangrijkste coryfeeën zijn nog steeds in dienst van de Eindhovense club. En na twee wedstrijden staan de Lampen weer gewoon fier bovenaan dankzij het beste doelsaldo.

Natuurlijk was ik als supporter op leeftijd die inmiddels bijna zeventig jaar De Kuip mag bezoeken blij en opgelucht met de ruime 1-5 zege, al had ik toch weer de pest in dat er op de valreep nog tegen werd gescoord. Dat was wat mij betreft een smetje op de winst tegen de Zwolse Blauwvingers, die in het verleden ons nog wel eens te grazen hebben genomen. En bij één van die nederlagen was Jaap Stam nog de hoofdcoach in de Overijsselse hoofdstad en naar aanleiding daarvan meende onze toenmalige technisch directeur Martin van Geel in de voormalige topverdediger de nieuwe trainer voor Feyenoord te hebben ontdekt. Dat bleek al snel een grove inschattingsfout. Hij redde het slechts 18 wedstrijden als hoofdcoach, waarvan 11 competitiewedstrijden. Slechts drie daarvan won hij, vijf eindigden in remise en drie keer werd het een zeperd waaronder een 4-0 nederlaag tegen de voormalige aartsrivaal uit de residentieloze hoofdstad. Na dat debacle hield Stam de eer aan zichzelf en diende zijn ontslag in nog voor dat hem kon worden opgelegd. Jaap Stam's ontslag

PEC Zwolle opereerde gisteren zo zwak dat de ruime zege - welke qua krachtsverhoudingen veel hoger had kunnen en ook moeten zijn - geen intrinsieke testcase was voor waar Feyenoord nu staat. De Kromme vond het in zijn column in het AD heel matig wat onze dierbare club liet zien en aangezien hij dat ook van PSV vond acht hij onze Mokumse tegenstrevers helemaal niet kansloos voor het maken van een goed en dus succesvol seizoen. Volgende week wordt voor ons ook al geen makkie, uit tegen Sparta, waar we in de tweede wedstrijd van vorig seizoen buitengewoon goed weg kwamen met een 2-2 remise, “afgedwongen” in de slotfase van dat duel op Het Kasteel. Het zal zeker beter moeten dan het foutenfestival van gistermiddag tegen PEC Zwolle, anders zou het wel eens een heel vervelende wedstrijd kunnen worden tegen de stadgenoot, voor wie het pas een goed seizoen is indien er succes wordt geboekt tegen de club van Zuid.

En als klap op de vuurpijl staat daarna het meest gevoelige thuisduel van het hele seizoen op het programma: dat tegen de Arena-bewoners. Dat zou wel eens een allesbeslissende lakmoesproef voor Brian Priske kunnen worden of hem al dan niet een lang leven in De Kuip is beschoren als hoofdtrainer van de nationale wereldbekerprimeurhouder. Of dat terecht zou zijn vind ik zelf vooralsnog van niet, maar zo werkt het wel vaak in de voetballerij. Zoals ik eerder opmerkte liggen het “hosanna” en het “kruisigt hem” zeer dicht bij elkaar.

Vom Himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt.

Ik wens De Deen een lang en succesvol bestaan toe bij Feyenoord. Het winnen van prijzen is het beste recept om het vertrouwen van de club en zijn kritische aanhang te verwerven en te behouden en dat is de beste man - die zich als coach in Tsjechië in optima forma heeft bewezen - van harte gegund.
Belangrijke succesfactor voor hem zou wel eens het behoud van een vitale Calvin Stengs kunnen zijn, die gisteren weer een zeer positieve bijdrage leverde aan de ruime overwinning.

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart




Discussieer mee op de forums


Tags

column kuip stam gistermiddag grazen pec remise aanhang aartsrivaal afgedwongen angstgegner arena bastion beschoren bewoners blauwvingers columnist coryfeeen debacle doemde eer fier forma foutenfestival frederiklaan grove hanegem heilige himmelhoch hosanna identiek intrinsieke jauchzend kopie krachtsverhoudingen kruisigt lakmoesproef lampen makkie ontdekt oorlogssterkte opereerde opgelucht opmerkte overijsselse pest priske rammelen recept schim smetje sparta stadgenoot stengs succesfactor succesploeg tegenstrevers testcase titel tode topverdediger treurspel tricolores troosteloze tsjechie valreep verwerven vitale vom vuurpijl wereldbekerprimeurhouder zeperd zeventig zum zwolse

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Feyenoord E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Feyenoord E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 32.568 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

acardipane adequate bayer beelen bepalende bijlow geertruida groningen hartman hassel hofplein hwang intensiteit kraaij leverkusen middenveldert minteh priske slot smal socrates stengs timber trauner vervangers vnuk wiefer wieffer willykment yoda