Feyenoord wint Super Cup na strafschoppen

4 augustus 2024 21:47

Feyenoord wint Super Cup na strafschoppen; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft vanavond de vijfde Johan Cruijff Schaal uit de clubhistorie gepakt. Na een knotsgek duel stond er in Eindhoven een 4-4 eindstand op het scorebord waarna beide ploegen direct door gingen naar het nemen van strafschoppen, wat in de strijd om de Super Cup traditie is. Die werden uiteindelijk feilloos genomen door Feyenoord, Lutsharel Geertruida, Ayase Ueda, Dávid Hancko en Luka Ivanusec hielden het hoofd koel en benutten hun penalty's. Bij PSV misten Johan Bakayoko en Guus Til hun strafschop, waardoor de vijfde penalty's niet meer genomen hoefden te worden. Tijdens de wedstrijd benutte de gewisselde Santiago Gimenez ook al twee strafschoppen.

Feyenoord begon wat moeizaam aan het duel en kwam dan ook al vroeg in de wedstrijd op achterstand door een goal van Noa Lang. Feyenoord draaide in een tijdsbestek van vier minuten de wedstrijd volledig door een benutte penalty van Santiago Gimenez en even later het doelpunt van Bart Nieuwkoop, op aangeven van diezelfde Gimenez. Na rust kwam PSV weer terug op gelijke hoogte via Luuk de Jong. Kort daarna mocht Gimenez voor de tweede keer aanleggen vanaf elf meter, opnieuw faalde de Mexicaan niet. Tien minuten later brachten de Eindhovenaren de stand opnieuw in evenwicht waarna Milambo Feyenoord opnieuw op voorsprong schoot.

Acht minuten na de hernieuwde voorsprong ging Timon Wellenreuther opzichtig in de fout in duel met Guus Til waarna Luuk de Jong mocht aanleggen vanaf elf meter. De aanvoerder van PSV faalde niet en bracht de stand voor de derde en laatste keer van de wedstrijd in evenwicht, waarna dus de penaltyserie volgde. Die penalty's werden dus beter genomen door de bezoekers uit Rotterdam, wat een orkaan van jewelste veroorzaakte in zowel het uitvak als verspreid over de thuisvakken, waar ook veel Feyenoorders zaten en het feestje nadrukkelijk vierden.

Daarmee heeft Brian Priske zijn eerste prijs met Feyenoord direct in zijn eerste duel al binnen. Een flinke opsteker na de pijnlijke 5-0 nederlaag op bezoek bij Benfica van vorige week en de met 1-3 verloren thuiswedstrijd midweeks tegen AS Monaco. Feyenoord lijkt klaar voor de Eredivisie en neemt het zaterdag in de competitie in de eigen Kuip op tegen promovendus Willem II.