Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Nu wacht het serieuzere werk

22 juli 2024 14:04
Foto: Pro Shots

COLUMN: Nu wacht het serieuzere werk; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

De kortelings bij ons dierbare Feyenoord gestarte nieuwe oefenmeester Brian Priske geniet vooralsnog een ongeslagen status in zijn kersverse rol. Maar na drie betrekkelijk gemakkelijke vriendschappelijke partijtjes tegen achtereenvolgens FC Dordrecht, KRC Genk en Cercle Brugge staan nu Benfica en AS Monaco op het programma. En dat is andere koek. Zeker wat Benfica betreft waarmee wij een voor ons niet bepaald roemrijke historie delen. In 1963 ontmoetten wij de Portugese grootmacht voor het eerst in de halve finale van het toenmalige Europacup I -toernooi, dat destijds tot en met de halve finale een knock-outsysteem kende. Feyenoord bereikte die halve eindstrijd als eerste Nederlandse club na respectievelijk het Zwitserse Servette, het Hongaarse Vasas SC Boedapest en het Franse Stade de Reims te hebben verschalkt. Benfica bleek echter een maatje te groot met Costa Pereira, Augusto Silva, Eusebio en Coluna in de ploeg. We gingen eervol ten onder met thuis de brilstand 0-0 en uit een 3-1 nederlaag. Feyenoord schreef ondanks de nederlaag toch geschiedenis vanwege de twee passagiersschepen De Waterman en de Grote Beer welke gezamenlijk in totaal 1.500 supporters naar de Portugese hoofdstad vervoerden en dat bijzondere historische feit wordt als de geboorte van het Legioen beschouwd en herdacht. Het bijzondere aan dat Legioen was en is dat het lang niet alleen uit bewoners van Rotterdam en omliggende regio was en is samengesteld. Feyenoord heeft sindsdien bovenal landelijke uitstraling. Van Roodeschool tot Sluis en van De Koog tot aan Eijsden.
Lees hier meer over de reis van Feyenoord-supporters naar Lissabon in 1963.

De enige Nederlandse club met een vergelijkende status is Ajax, hetgeen uiteraard ook te danken is aan oude glorietijden met Cruijff en Keizer en later met Clarence Seedorf, Jari Litmanen en Patrick Kluivert. Het pretentieuze PSV heeft het ondanks zijn ooit met Philips-kapitaal (in-)gekochte status van Nederlandse topclub altijd moeten doen met zijn regionale aanhang en mist gewoon de landelijke uitstraling van de twee klassiekers uit de wereldhavenstad en de residentieloze hoofdstad.
Ik heb tijdens mijn actieve loopbaan in ver uiteen liggende gemeenten gewerkt en door het hele land kon ik gemakkelijk waarnemen dat je overal Feyenoord- en Ajax-fans tegenkomt maar PSV-aanhang alleen in de jaren dat ik in Eindhoven emplooi vond. Terwijl PSV toch ook in 1978 de UEFA-Cup won en tien jaar later de treble met landstitel, beker en Europacup I. En vele kampioenschappen vanaf 1975.
In 1971 ontmoetten we de Portugezen wederom in het Europacup I-toernooi en toen wonnen we thuis met 1-0 maar verloren we in Lissabon met maar liefst 5-1, mede doordat de Welshe scheidsrechter Clive Thomas ons met een onterecht afgekeurd doelpunt een cruciaal oor aannaaide en waar ik enkele columns terug nog uitgebreid ben in gegaan. Want in 1976 dupeerde hij Oranje tegen de Tsjechen op navenante wijze, waarna Van Hanegem hem fijntjes aan zijn eerdere controversiële rol in Lissabon herinnerde. Dat leverde de Kromme destijds rood op.

Na de wedstrijd om des keizers baard tegen de oude rivaal uit het land van Hendrik de Zeevaarder volgt het officiële openingsduel tegen AS Monaco uit het gelijknamige prinsdom, maar dan zonder AS ervoor uiteraard. Dan zijn we als seizoenkaarthouders weer “gratis” welkom al moet je voor die happening wel een afzonderlijke ticket hebben aangevraagd, hetgeen je dus bij de toegangspoortjes samen met je al dan niet digitale seizoenkaart zal moeten tonen. De wedstrijd is midweeks, op woensdagavond 31 juli en de eerste competitiewedstrijd tegen de tricolores op zaterdag 10 augustus.
Allen een heel prettig seizoen toegewenst en hopelijk levert het weer één of wie weet zelfs meerdere prijzen op.
ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart.




Tags

benfica europacup lissabon aanhang column legioen monaco serieuzere uitstraling aangevraagd aannaaide afzonderlijke augusto baard bewoners boedapest brugge cercle clarence clive coluna costa danken dordrecht dupeerde eijsden eindstrijd emplooi eusebio fijntjes geboorte gekochte gelijknamige geniet genk gestarte glorietijden hanegem happening hendrik herdacht herinnerde historie hongaarse jari kampioenschappen kapitaal keizer keizers klassiekers kluivert koek koog kortelings krc landstitel litmanen maatje navenante oefenmeester omliggende openingsduel oranje outsysteem partijtjes passagiersschepen pretentieuze prinsdom priske reims rivaal roodeschool seedorf seizoenkaart servette silva sluis stade tegenkomt toegangspoortjes toegewenst treble tricolores tsjechen uefa vasas vergelijkende vervoerden waarnemen waterman welshe wereldhavenstad zeevaarder

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Feyenoord



Feyenoord E-zine

Meer dan 32.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

acardipane allure arnesen bijbel bodegom brussel danall dordrecht dtk eenhoorn faber goes gouka kloese koran kraaij manero middenveldert nietszeggende osman priske religie rvc slot socrates trauner troost wehave willykment yoda