Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: EK voorbij; op naar het nieuwe seizoen

16 juli 2024 10:23
Foto: Pro Shots

COLUMN: EK voorbij; op naar het nieuwe seizoen; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

En wederom werd het Nederlands Elftal arbitrair benadeeld, net als in 1974, 1976, 1978, 1996 en nu dus weer. En deze keer op wel bijzonder grove wijze door een volstrekt corrupte scheidsrechter, die op terminaal autistische wijze zijn eigen wedstrijd floot. En net als bij de Schwalbe van Hölzenbein in de finale 1974 werd Oranje in de maling genomen via een ongemeen ridicule pingel. Zelfs door enkele Engelse voetbalcoryfeeën uit het verleden werd daar schande van gesproken.
Ik zou het niet vreemd hebben gevonden indien Koeman na de zoveelste belachelijke beslissing in het nadeel van zijn ploeg het elftal naar de kleedkamer had geroepen. Teneinde daarmee een enorme rel te schoppen en de uiterst controversiële beslissing van de UEFA om deze malafide “scheidsrechter” aan te wijzen aan de kaak te stellen.

In 1978 liepen de spelers ook het veld af toen de Italiaanse scheidsrechter op aangeven van de Argentijn Passarella begon te emmeren over een gipsen manchet die René van de Kerkhof al het gehele toernooi droeg.
De finale die Nederland nooit winnen kon.

De communis opinio over die finale 1978 was dat indien Rob Rensenbrink kort voor het laatste fluitsignaal niet tegen de paal maar tegen het net had geschoten, de wedstrijd net zo lang was verlengd tot Argentinië alsnog langszij was gekomen. We zullen het nooit weten, want de geboren Mokumer schoot in blessuretijd tegen de paal.

Maar wat de Duitse leidsman Felix Zweyer er in Dortmund van bakte daar lustten de honden geen brood van. Het zou goed zijn - los van de daartoe strekkende en onvermijdelijke juridische haalbaarheidstoets - indien de (K)NVB in beroep ging bij de CAS (Court of Arbitration for Sport, gevestigd in Lausanne) inzake de rol van de extreem malafide Duitse scheidsrechter. Impliciet de rol van de UEFA daarbij door deze charlatan aan te stellen bij een halve finalewedstrijd van een EK. Op zich al te gek voor woorden, dat laatste.

En ook al zou zo’n beroep - daarop anticiperend - wellicht geen schijn van kans maken, dan zou zo’n stap toch zoveel ophef te weeg brengen. Ook historiografisch gezien, zodat er in het vervolg een zorgvuldiger aanstellingsbeleid zou worden gevoerd.
Het was in ieder geval een feitelijke vorm van rechtvaardigheid dat de Engelsen naast de jegens hen zwaar onverdiende titel grepen. Zij mekkerden na afloop volkomen onterecht over een vermeend buitenspel bij de winnende goal van de Iberianen, want het was absoluut geen offside. En nu moeten ze blijven teren op de onterecht gewonnen wereldtitel van 1966. Onterecht omdat de beslissende treffer in de finale tegen het toenmalige West-Duitsland werd beslist door een doelpunt waarbij de bal niet achter de lijn lag. Een VAR of doellijntechnologie waren destijds letterlijk in nog geen velden (of wegen) te bekennen en was men nog volledig afhankelijk van de optische waarneming van de arbitrage, te weten de grensrechter dan wel de scheidsrechter.

Spanje dus wederom Europees kampioen en ons dierbare Feyenoord is onderwijl met zijn voorbereidingen voor het nieuwe seizoen begonnen. Inmiddels ook twee potjes om des keizers baard gewonnen tegen achtereenvolgens FC Dordrecht en KRC Genk. Bemoedigende uitslagen onder leiding van de nieuwe en mijn inziens veel belovende nieuwe hoofdcoach, al moeten we ons natuurlijk niet bij voorbaat rijk rekenen met de Deense Brian Priske. Om met de grote negentiende-eeuwse staatsman Johan Rudolf Thorbecke te spreken naar aanleiding van vragen over de toenmalige regeringsplannen van diens eerste kabinet: “Wacht op onze daden!” Dat laatste geldt dus ook voor de Deense coach.

Vorige week werd aangekondigd dat de seizoenkaarten waren verstuurd, maar terug gekeerd van ons vakantieadres heb ik het begeerde document nog niet tussen de post mogen aantreffen. Wel een brief van de club waarin, nu de vijfentwintig jaar omlooptijd van het Premie Effect (een soort van obligatie tegen 2 % vaste rente en de bonusregeling bij grote successen) voorbij is, de deelnemers voor een drieledige keuze worden gesteld. De eerste is dat je niet reageert en dan krijg je de destijds verstrekte nominale lening terug gestort. De tweede keuze is dat je het ingezette bedrag schenkt aan de club in ruil voor een bijzonder Feyenoord-shirt dat herinnert aan de Premie Effect-regeling en de derde keuze is dat je het obligatiebedrag “om niet” schenkt aan de club. Ik denk dat velen voor de tweede optie zullen kiezen om reden van het collectors item van het shirt dat speciaal is ontworpen voor de Premie Effect-houders. Ik ben zelf van plan voor die optie te kiezen. Zo’n shirt is toch heel bijzonder net als de eerste dag-enveloppen van de Apeldoornse stadspost welke in 1970 werden uitgegeven ter herinnering aan de Europa Cup I - winst van 6 mei 1970 en de gewonnen Wereldbeker later dat jaar (op 9 september). Die enveloppen heb ik beide in mijn privé “Mini Home of History” van ons dierbare Feyenoord.

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart




Tags

premie beroep column enveloppen schenkt uefa aanstellingsbeleid aantreffen anticiperend apeldoornse arbitrage arbitrair arbitration argentinie autistische baard begeerde belovende bemoedigende benadeeld bonusregeling brief brood cas charlatan collectors communis corrupte court daden doellijntechnologie dordrecht dortmund drieledige duitsland eeuwse emmeren feitelijke finalewedstrijd fluitsignaal genk gestort gipsen grensrechter grepen grove haalbaarheidstoets herinnering historiografisch holzenbein honden houders iberianen impliciet ingezette inzake kaak kabinet keizers kerkhof koeman krc langszij lausanne leidsman lening lustten maling manchet mekkerden mini mokumer nederland nominale nvb obligatie obligatiebedrag offside omlooptijd onderwijl ongemeen ontworpen opinio optische oranje passarella pingel post priske rechtvaardigheid regeling regeringsplannen rel rensenbrink rente ridicule rudolf ruil schande schwalbe staatsman stadspost strekkende teneinde terminaal thorbecke titel vakantieadres var verstrekte voetbalcoryfeeen waarneming wereldbeker west zorgvuldiger zweyer

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Feyenoord



Feyenoord E-zine

Meer dan 32.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

acardipane allure arnesen bijbel bodegom brussel danall dordrecht dtk eenhoorn faber goes gouka hartman kloese koran kraaij manero middenveldert nietszeggende osman religie rvc slot socrates trauner troost wehave willykment yoda