Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Ronald Koeman

17 juni 2024 18:25
Foto: Pro Shots

COLUMN: Ronald Koeman; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

Nu we toch in de komkommertijd verkeren wat het vaderlandse clubvoetbal betreft en een Oranjegekte is losgebarsten die afhankelijk van de (verdere) resultaten die van 1974 en 1988 naar de kroon kan steken is dit het “moment suprême” om de bondscoach eens in het licht te zetten. Want Ronald Koeman is in het verleden in beide voetbalrollen actief geweest bij ons dierbare Feyenoord. Als voetballer van 1995 tot 1997 en als hoofdcoach van 2011 tot 2014. In al die vijf jaren heeft hij met Feyenoord geen enkele prijs gewonnen. Noch als speler en noch als trainer. En dat steekt toch wel schril af bij zijn palmares bij andere clubs, niet in de laatste plaats bij Ajax en PSV. Het meest prominente seizoen als voetballer is voor hem in Nederland het seizoen 1987-1988 geweest toen hij met PSV de treble won: landstitel, KNVB-beker en EC I. Dat resultaat wist hij naderhand in Barcelona nog te verbeteren: in 1992 won hij daar achtereenvolgens de landstitel, de Spaanse supercup, de EC I en de Europese Supercup.

Daar steekt zijn palmares bij Feyenoord schril bij af. Nul komma nul. Voor voetballiefhebbers zoals ik die het jaar 1992 zeer bewust hebben meegemaakt kunnen zich ongetwijfeld nog herinneren hoe Koeman toen de ban brak voor de Catalaanse topclub door met een fantastische vrije trap tegen het Italiaanse Sampdoria de eerste Cup-met-de-grote-oren (citaat Leo Beenhakker) binnen te halen.
Bekijk hier Koeman's blockbuster tegen Sampdoria.

Sindsdien kon hij natuurlijk niet meer stuk aan de Costa Del Garraf. Het was vooral de verdienste van toenmalig Feyenoord-trainer Willem van Hanegem dat onze dierbare club in 1995 superstar Ronald Koeman naar de Kuip wist te halen. De rossige Zaankanter was toen inmiddels 32 jaar en was dus in zijn nadagen als actieve voetballer aanbeland. Maar het werd op Zuid wel als een sensationele aankoop ervaren en de verwachtingen waren hoog gespannen.

De eerste competitiewedstrijd was op 20 augustus 1995 tegen Vitesse, dat toen zo’n beetje in zijn hoogtijdagen verkeerde onder de “bezielende” leiding van Karel Aalbers. Aan diens ogenschijnlijk onaantastbare status bij de Arnhemse club kwam rauwelijks een einde toen hij op 15 februari 2000 wegens vermoedelijke fraude als “big boss” werd afgezet. Het “hosanna” en het “kruisigt hem” liggen in het leven soms tragisch dicht bij elkaar.

Ik herinner mij nog goed hoe in die openingswedstrijd tegen Vitesse binnen vijf minuten zowel Ronald Koeman als Henrik Larsson namens Feyenoord een strafschop misten en in de slotfase Vitesse juist wél een pingel verzilverde via Raymond Atteveld. Feyenoord won uiteindelijk met 5-2 en dat leek het begin van een heel mooi seizoen te worden. Maar dat viel dus zwaar tegen en nadat op 1 oktober in Eindhoven met 3-0 van de Zwartrokken werd verloren moest Van Hanegem, die nota bene met Feyenoord in 1993 kampioen werd en zowel in 1994 als 1995 de KNVB-beker won, als “te soft” het veld ruimen en werd Arie Haan aangesteld. Die zou een seizoen later de euvele moed hebben megaster Ronald te schorsen wegens een nachtelijke escapade tijdens een oefentrio in Alma Ata (Kazachstan), al ontkende Haan zelf dat het een schorsing betrof. Het Legioen zong tijdens de daarop volgende vriendschappelijke thuiswedstrijd uit protest: “Jorien, wij willen Koeman zien!”
Lees hier het krantenartikel over Ronald Koeman's terugkeer.

Ook dat tweede jaar verliep teleurstellend en Arie Haan moest ook weer voortijdig opstappen, hetgeen de geboren Groninger (Finsterwolde) zelfverklaard als de grootste teleurstelling in zijn loopbaan heeft ervaren. Als oud-Ajacied deed hij na zijn entree bij Feyenoord heel erg zijn best om aan te geven dat hij uit een Feyenoord-familie kwam en zich dus in De Kuip heel erg op zijn plek voelde. Het mocht uiteindelijk niet baten. Ook Koeman verliet in dat jaar 1997 Feyenoord als voetballer hetgeen meteen het einde van zijn spelersloopbaan betekende.

In 2011 maakte hij dus zijn opwachting bij Feyenoord als hoofdcoach maar in de drie jaar dat hij die functie in De Kuip uitoefende werd Ajax alle drie keren landskampioen en werd de beker achtereenvolgens gewonnen door FC Twente, PSV en AZ. Een bijzonder treurig moment was het op 18 februari 2012 toen Guidetti tot afgrijzen van Koeman en met reeds geel op zak zijn shirt uittrok na een benutte penalty tegen RKC (1-0 maar eindstand 1-1), waardoor hij de week erop niet kon meedoen tegen PSV.
https://www.youtube.com/watch?v=clT7RF24P74

En zo verliet Koeman Feyenoord dus ook in zijn rol als trainer zonder prijzen. Tot mijn verbazing heeft hij wel eens op tv verklaard dat van de drie Nederlandse topclubs hij de meeste voorkeur had voor Feyenoord door van de drie clubtenues dat van de club van Zuid aan te wijzen. Het kan verkeren.

Na de eerste wat moeizame zege op de Polen wens ik oud-Feyenoorder Ronald Koeman veel succes toe bij het verdere verloop van het EK-toernooi in Duitsland.

ForLife en ForEver

Rood-wit-zwart

Feyenoord-hart




Tags

koeman haan kuip vitesse column hanegem knvb landstitel palmares sampdoria schril supercup aalbers aanbeland afgezet afgrijzen alma arnhemse ata atteveld ban barcelona beenhakker betekende bezielende blockbuster boss catalaanse citaat clt clubtenues clubvoetbal costa duitsland entree escapade euvele finsterwolde fraude garraf groninger guidetti hoogtijdagen hosanna jorien karel kazachstan komkommertijd komma krantenartikel kroon kruisigt larsson legioen leo losgebarsten megaster moed nachtelijke nadagen naderhand nederland nota oefentrio onaantastbare openingswedstrijd opwachting oranjegekte pingel polen prominente protest rauwelijks rkc rossige schorsen soft spelersloopbaan superstar supreme tragisch treble treurig twente uitoefende uittrok verdienste voetbalrollen zaankanter zak zelfverklaard zong

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Feyenoord



Feyenoord E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Feyenoord E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 30.325 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

acardipane arne atletico brighton dordrecht engeland geertruida graafschap haen hancko hendriks ivanusec jasurek koeman kuip liverpool madrid middenveldert minteh nederland newcastle oranje priske psg slot stuttgart vfb wieffer willykment yoda