Zwak Feyenoord ontsnapt tegen tiental van RKC

18 februari 2024 18:53

Zwak Feyenoord ontsnapt tegen tiental van RKC; image source: Pro Shots

Met heel veel moeite heeft Feyenoord uiteindelijk toch de punten in eigen huis weten te houden. De thuiswedstrijd tegen degradatiekandidaat RKC eindigde in een 1-0 zege. Mats Wieffer maakte in de slotfase het enige doelpunt. Vanwege een rode kaart van doelman Vaessen speelden de Waalwijkers bijna een uur met tien man.

Arne Slot kon weer volledig beschikken over Santiago Gimenez, Lutsharel Geertruida en Quinten Timber. Het drietal keerde dan ook terug in de basis bij de Rotterdammers.

Feyenoord begon met de sterkhouders weer in de ploeg dan ook dreigend aan de wedstrijd. Binnen vijf minuten was het al bijna 1-0, maar een inzet van Gimenez werd van de lijn gekopt. Daarna bleven de kansen lang uit, maar in de 23ste minuut was Yankuba Minteh dicht bij de openingstreffer. Hij vond echter RKC-doelman Vaessen op zijn weg. Even later was de keeper weer van waarde op een afstandsschot van David Hancko. Feyenoord drong aan in deze fase, want Minteh was nog geen vijf minuten na zijn eerdere kans weer gevaarlijk. Het was aan Vaessen te danken dat de brilstand nog op het scorebord stond na een halfuur spelen.

In de 35ste minuut maakte Vaessen zijn eerste fout van de wedstrijd en dat was een hele dure. Hij maakte zich breed buiten de zestien en kreeg een schot van Calvin Stengs tegen de arm, waardoor hij - na lang kijken van de VAR - er met een rode kaart vanaf moest. RKC moest het dus het grootste deel van de wedstrijd met een man minder zien te klaren. Net als in het thuisduel eerder dit seizoen, toen Shawn Adewoye vlak voor rust rood kreeg bij een bezoek van de Rotterdammers.

Tot de rust lukte het om de nul te houden en de Waalwijkers kregen zelfs nog de uitgelezen mogelijkheid op de 0-1. Na een snelle counter had David Min de openingstreffer op zijn schoen liggen, maar hij raakte de bal totaal verkeerd waardoor die naast hobbelde.

In de tweede helft was het - volkomen logisch - alleen nog maar tegenhouden voor RKC. Feyenoord kreeg al vroeg in het tweede bedrijf weer een aantal goede kansen, maar de Waalwijkers wisten met kunst en vliegwerk de nul op het scorebord te houden. Jeroen Houwen, die Vaessen verving onder de lat, keepte net als zijn voorganger een uitstekende wedstrijd.

Zo'n kwartier voor rust had de ingevallen Ayase Ueda de bevrijdende 1-0 voor het intikken, maar hij wist van dichtbij niet te scoren. Zo bleef de tijd in het voordeel van RKC tikken. Twee minuten later schoot de Japanner wel raak, maar de bal was al over de achterlijn geweest bij een actie van Timber. Het was eigenlijk alleen nog maar Feyenoord dat aanviel, al was RKC ook nog één keer dichtbij via Chris-Emmanuel Lokesa die de paal raakte met een afstandsschot.

RKC kwam steeds dichter bij een zwaarbevochten punt in De Kuip, maar zo'n vijf minuten voor tijd ging het alsnog mis. Mats Wieffer kopte raak vanuit een corner en bezorgde de thuisploeg zo de bevrijdende openingstreffer. Dit was ook gelijk de winnende goal, waardoor Feyenoord alsnog de drie punten in huis hield.