Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: De halve finale is binnen

12 februari 2024 12:31
Foto: Pro Shots

COLUMN: De halve finale is binnen; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

De tweede wedstrijd binnen vier dagen tegen de tweede Noord-Hollandse club verliep heel wat makkelijk dan de eerste. Het thuisvoordeel zal ongetwijfeld hebben bijgedragen aan het uiteenlopende wedstrijdbeeld tussen beide ontmoetingen, maar de absentie van de Alkmaarse goalgetter Vangelis Pavlidis scheelde natuurlijk ook twee slokken op een borrel.

Overigens is onze eigen aanval natuurlijk ook vleugellam vanwege de hopeloze vormcrisis van Santiago Giménez. Maar dankzij het surplus aan klasse onzerzijds was het een kwestie van tijd dat Feyenoord op voorsprong zou komen, maar door het gebrek aan scorend vermogen duurde het nog tot vlak vóór de rust eer die lang verbeide openingstreffer viel. AZ kwam er daarbij nauwelijks aan te pas, zeker in vergelijking tot vier dagen eerder in de Kaasstad. Ondanks alle Alkmaarse optimisme voorafgaande aan het duel.
https://www.nu.nl/voetbal/6300583/az-gelooft-ook-zonder-pavlidis-100-procent-in-bekerzege-bij-feyenoord.html

Ondertussen hadden alle Feyenoord-haters het op sociale media druk met al die thuiswedstrijden die Feyenoord voor de beker lootte. Maar Valentijn Driessen maakte het daarbij wel heel erg bont door te beweren dat het bij voorbaat vast stond dat Feyenoord ook voor de halve finale thuis zou loten en dat dit doorgestoken kaart was van de (K)NVB. Daarmee gooide hij als respectabele Telegraaf-journalist zijn goede naam danig te grabbel. Iemand die met zijn statuur zulke onzin verkondigt kan niet meer serieus worden genomen. Maar zijn prognose die uiteraard voor 50% zeker was kwam uiteindelijk wel uit met het gelote thuisduel tegen FC Groningen.

Om die hersenspinsels over dat altijd thuis bekeren van Feyenoord nog eens te ontzenuwen: van de zestien bekerontmoetingen tussen Feyenoord en PSV speelden de Eindhovenaren elf keer thuis en negen keer in De Kuip. In de onderlinge bekerduels tussen Heerenveen en Feyenoord liggen de verhoudingen nog veel schever: negen keer in Friesland en slechts twee keer in De Kuip.

En toen Feyenoord in 1995 (het jaar dat Ajax landskampioen werd en ook zowel de CL als de Wereldbeker won) de KNVB-beker veroverde speelde Feyenoord tot de finale alle wedstrijden buiten De Kuip: FC Groningen, Willem II, Ajax (Obiku!!) en Heerenveen. Het seizoen daarvóór gold overigens hetzelfde: uitwedstrijden tegen Excelsior, FC Dordrecht, RKC en NAC. Toen won Feyenoord de beker via NEC (2-1). En twee seizoenen geleden werd Feyenoord ook in de eerste de beste bekerronde (officieel de tweede ronde maar de eerste voor Feyenoord) uit in de Grolsch Veste geëlimineerd door FC Twente.

Voor de beeldvorming zou het dus goed zijn geweest een uitwedstrijd te loten en dan het liefst FC Groningen of Cambuur, zodat de finale net als in 1994 Feyenoord-NEC zou kunnen zijn. Dat laatste is dus nog wel mogelijk, het eerste niet meer, want we hebben toch weer thuis geloot.

Feyenoord trad gisteren dus gehavend aan tegen Sparta, maar hoe het verliep kan ik nu ik deze tekst inklop niet bevroeden, want het is nu zondagmorgen half tien. Mijn vrouw en ik hebben vanwege het late tijdstip maar weer eens een hotelkamer geboekt en combineren de belangrijkste Rotterdamse derby dus met een dagje uit in onze geboortestad.

Arne Slot vindt dat hij wat heeft goed te maken na de teleurstellende remise in de heenwedstrijd en waarbij we onze handen mochten dicht knijpen dat het in ieder geval nog gelijk werd na een 2-0 achterstand een kwartier voor tijd.

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Discussieer mee op de forums


Tags

groningen kuip column heerenveen loten pavlidis arne bekerduels bekeren bekerontmoetingen bekerronde bekerzege bevroeden bijgedragen bont borrel cambuur dagje danig derby doorgestoken dordrecht driessen eer excelsior friesland geboortestad geelimineerd gehavend gelote gimenez goalgetter gooide grabbel grolsch haters heenwedstrijd hersenspinsels hollandse hotelkamer inklop kaasstad knijpen knvb kwestie nac nvb obiku ontzenuwen onzerzijds onzin optimisme prognose remise respectabele rkc santiago scheelde schever scorend slokken slot sparta statuur surplus tekst telegraaf twente vangelis verbeide veste vleugellam vormcrisis wedstrijdbeeld wereldbeker

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meer dan 30.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

acardipane ake atletico beelen bijbehorend bijschakelt depay dumfries dutch figuren frankrijk frimpong gakpo geertruida hancko ivanusec koeman kraaij kuip madrid middenveldert nederland oranje priske romano santi simons socrates stengs wehave