Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Feyenoord doet als gelukkige winnaar goede zaken

5 februari 2024 14:35
Foto: Pro Shots

COLUMN: Feyenoord doet als gelukkige winnaar goede zaken; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

Alvorens nader in te gaan op de gelukkige maar niettemin zeer nuttige zege op de Alkmaarse kaasdragers kom ik nog even terug op de wedstrijd van vorige week thuis tegen FC Twente. Ik wil absoluut niet de moralist uithangen en ben ook niet onbevlekt ontvangen (dus niet van zonden vrij zoals onze RK-medeburgers dat uitdrukken), maar ik betreur het wel ten zeerste dat er tegen de Tukkers weer vuurwerkgeluiden werden gemaakt, memorerend aan de vuurwerkramp van inmiddels al weer bijna een kwart eeuw geleden (13 mei 2000).

Bij deze echt catastrofale gebeurtenis vielen destijds 23 doden en werden in totaal 200 woningen volledig verwoest en 1.500 andere zwaar beschadigd. Ik heb eerder wanneer daartoe aanleiding was ook al langs deze weg een oproep gedaan om met dat voor onze mooie club onwaardige gedrag op te houden en doe het nu dan toch nog maar een keer. Uit respect en empathie voor de vele slachtoffers van dat destijds plaatsgevonden rampzalige onheil.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Vuurwerkramp_in_Enschede

Dan de uitwedstrijd van gistermiddag in de stad waar in 1573 met haar ontzet de ommekeer in de tachtigjarige bevrijdingsoorlog tegen het Spaanse juk plaats vond: Alcmaria Victrix! Gisteren werd ons dierbare Feyenoord na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Makkelie ontzet van een belegering door de Alkmaarders, die er naar vermogen alles aan deden om er nog minstens een gelijkspel uit te persen na de vroeg opgelopen 0-1 achterstand.

Dat het niet lukte zegt naast de vele mazzelmomenten wel iets over wat momenteel de sterkste linie van Feyenoord is: de verdediging. Want in een drieluik tegen nota bene PSV, FC Twente en AZ hielden we alle keren de nul vast.

Zelfs nadat Justin Bijlow zich al na een half uur onder tranen moest laten vervangen door zijn uitstekende vervanger Timon Wellenreuther. Die keepte opnieuw de pannen van het dak en was naast matchwinnaar Mats Wieffer de absolute uitblinker van een verder weer teleurstellend en zeer matig voetballend Feyenoord. De beide uitblinkers én de gelukkige 0-1 zege zijn de enige positieve punten van gistermiddag.

Met name Santiago Gimenez is hopeloos uit vorm. Zijn crisis doet me denken aan de jaren van onze beste centrumspits aller tijden, de legendarische Ove Kindvall. Die was ondanks zijn noordelijke, want Zweedse roots, ook elke winter een tijd uit vorm om dan in het prille voorjaar weer op te bloeien en opnieuw als nationale topscorer te eindigen. Wie weet gaan we hetzelfde met Santi beleven, ik wens het hemzelf, onze dierbare club èn onszelf als supporters van harte toe.

Toch, los van het dramatische vormverlies van de Mexicaan met Argentijnse roots is het spelpeil van Feyenoord - ook collectief gezien - in deze fase van de competitie naar een zeer bedenkelijk niveau afgezakt. Er zal overmorgen in De Kuip echt uit een heel ander vaatje getapt moeten worden willen we de kwartfinale halen en daarmee zicht houden op in ieder geval één prijs, ook al is dat dan - nationaal gezien - de second best.

AZ startte uitgerekend tegen Feyenoord uitzonderlijk fel en vol vertrouwen, waar het wedstrijden lang “slappe hap” was geweest. Ongetwijfeld ook vanuit het besef dat Feyenoord in een behoorlijke vormcrisis verkeert. Het thuisvoordeel met het eigen publiek erachter deed de rest.

Feyenoord was over de hele wedstrijd bezien de mindere partij en mocht dus de handjes dichtknijpen met de zeer welkome zege op wat toch nog een concurrent voor de tweede plaats en dus voor deelname aan de CL had kunnen worden. We hebben impliciet meteen de voorsprong op het aanstormende Ajax weer met twee punten vergroot en dat komt zeer van pas met nog wedstijden tegen de concurrenten uit de residentieloze hoofdstad en uit de voormalige Lichtstad in het verschiet.

En zondag wacht de derby tegen Sparta, dat thuis roemloos van PEC Zwolle verloor. Maar ook dat zegt niets, want Feyenoord werkt als een schier onuitputtelijke energie- én inspiratiebron voor de Kasteelheren en vele andere tegenstanders in de Eredivisie om juist tegen de nationale wereldprimeurhouder hun beste beentje voor te zetten.

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Discussieer mee op de forums


Tags

column gistermiddag ontzet twente vuurwerkramp aanstormende alcmaria beentje belegering betreur bevrijdingsoorlog bijlow bloeien catastrofale centrumspits dak derby dichtknijpen drieluik eeuw empathie enschede eredivisie fluitsignaal gebeurtenis getapt gimenez handjes hap impliciet inspiratiebron juk kaasdragers kasteelheren kindvall kuip lichtstad makkelie matchwinnaar mats mazzelmomenten medeburgers memorerend moralist niettemin noordelijke nota nuttige onbevlekt onheil onuitputtelijke onwaardige ove pannen pec persen prille rampzalige santi santiago schier sparta spelpeil tachtigjarige timon topscorer uitblinkers uitdrukken uithangen uitzonderlijk vaatje verschiet verwoest victrix voorjaar vormcrisis vormverlies vuurwerkgeluiden wedstijden welkome wellenreuther wereldprimeurhouder wieffer wiki wikipedia woningen zeerste zonden

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meer dan 30.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

acardipane ake atletico beelen bijbehorend bijschakelt depay dumfries dutch figuren frankrijk frimpong gakpo geertruida hancko ivanusec koeman kraaij kuip madrid middenveldert nederland oranje priske romano santi simons socrates stengs wehave