Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Verloren van de nummer 16 van de Bundesliga…hopelijk geen slecht voorteken

8 januari 2024 22:04
Foto: Pro Shots

COLUMN: Verloren van de nummer 16 van de Bundesliga…hopelijk geen slecht voorteken; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

Ik zou bijna weer beginnen met het oude en inmiddels klassieke citaat van oer-Feyenoorder Gerard Cox. Iets van Feyenoorder zijn en dat niet voor je lol. Zoiets. Het blijft een hinderlijke actualiteit, de realiteit van die gevleugelde uitdrukking van de man die ooit met Joke Bruijs (ooit een heuse vriendin van een nichtje van mijn vrouw, dat helaas niet meer onder ons is) getrouwd was en vele jaren een heerlijke column in de allang ter ziele gegane Feyenoord-krant voor zijn rekening nam.

Natuurlijk heeft elke club zijn ups en downs, maar bij Feyenoord hebben de pieken en dalen in extremis de statistieken en historiografie van onze dierbare club bepaald. Het meest klassieke en vaak ook door mij gememoreerde voorbeeld is het winnen van de Wereldbeker op 9 september 1970 en het exact drie weken later in de eerste ronde van het EC I-toernooi uitgeschakeld worden door het volstrekt onbekende Ut Arad uit Roemenië.

Na het winnen van de wereldbeker zei tv-verslaggever Herman Kuiphof dat Feyenoord alles kon en dat klopte als een zwerende vinger. Want het kon dus ook amper drie weken na het binnen halen van de hoogste prijs ter wereld voor clubteams door het volslagen onbekende en dus anonieme Ut Arad uit Roemenië op beschamende wijze worden uitgeschakeld.

Een ander markant voorbeeld van hoogte- en dieptepunten binnen relatief korte tijd, te weten gedurende het seizoen 1963-1964, was de 10-0 thuiszege op NAC op 8 december 1963 en de smadelijke 3-1 uit-nederlaag in Breda later dat seizoen, te weten op 7 mei 1964. En om nog een ander dieptepunt dat seizoen te vermelden: Feyenoord werd dat seizoen in de kwartfinale van de KNVB-beker thuis met 2-3 uitgeschakeld door Fortuna Vlaardingen. Die club bestaat al lang niet meer en speelde nooit in de Eredivisie, maar kwam dat seizoen uit in de Eerste Divisie waaruit het datzelfde seizoen degradeerde naar de Tweede Divisie. Maar via die paranormale zege in De Kuip bereikte het nietige clubje dat jaar dus wel de halve finale van het bekertoernooi.

Over hoogte- en dieptepunten gesproken. Overigens is wat die 10-0 zege en 3-1 nederlaag tegen NAC betreft decennia later in de clubhistorie ook het omgekeerde gebeurd en wel tegen een heel andere Brabantse club van ook een heel ander kaliber en statuur. En dan heb ik het natuurlijk over dat bizarre seizoen 2010-2011 toen wij in de slotfase van het seizoen Ajax aan de landstitel hielpen en in de Arena ook enthousiast werd meegeleefd met de prestaties van de Feyenoord die zondagmiddag van 24 april 2011. Want toen nam Feyenoord met 3-1 honingzoete sportieve wraak voor de eerdere en surrealistische nederlaag met 10-0 in het Philips-stadion, welke op 24 oktober 2010 werd geleden.

Het blijft heel vaak maar weer een kanskaart trekken van wat Feyenoord op wedstrijddagen gaat doen, ondanks de bravourerijke songtekst van Cock van der Palm, die ik hem op 31 mei 1993 nog life heb mogen horen en zien zingen op de Goalsingel, nadat Feyenoord in de laatste competitieronde landskampioen was geworden dankzij een 0-5 uitzege op FC Groningen.
https://www.youtube.com/watch?v=Q5rDBCuP4Ps

Pieken en dalen. We begonnen dit seizoen dramatisch tegen achtereenvolgens PSV thuis voor de JC-schaal en Fortuna Sittard thuis alsmede Sparta uit voor de competitie en hopelijk blijft ons dat in de tweede seizoenshelft bespaard. Maar de 2-1 nederlaag tegen de nummer zestien van de Bundesliga is daarbij natuurlijk niet echt een bemoedigend teken. Ook al was het een duelletje om des keizers baard.

Misschien moet er maar niet meer tegen Duitse clubs worden geoefend, want die nemen het kennelijk veel serieuzer dan wij Nederlanders. Op 7 november 1978 nam Johan Cruijff afscheid van zijn actieve voetbalcarrière tegen Bayern München. Althans dat was toen nog de bedoeling, maar hij stopte pas echt zijn actieve voetballoopbaan als Feyenoorder in 1984. Hoe dan ook: die wedstrijd tegen de Zuid-Duitsers in 1978 in het Olympisch Stadion werd een groot drama. Want Bayern met der Bomber nog in de ploeg nam die wedstrijd heel erg serieus en vernederde de Ajacieden met maar liefst 0-8.

https://sportgeschiedenis.nl/sporten/voetbal/waarom-ajax-zelf-verantwoordelijk-was-voor-de-vernedering-van-johan-cruijff-in-zijn-afscheidswedstrijd/

Dat vonden we in Rotterdam natuurlijk stiekem wel een beetje leuk. Geen schoner vermaak dan leedvermaak! Maar het gaf nog maar eens aan dat je wel dient te weten wat je doet als je met Duitsers afspreekt een vriendschappelijk partijtje te ballen. En dat laatste heeft ons dierbare Feyenoord in Spanje nu ook weer moeten ondervinden. Daar kwam dus nog eens bij dat we heel povertjes presteerden, een schrijnend contrast met de inzet van de Duitsers.

En nu dus maar hopen dat Arne Slot kan aantonen ook zonder Pusic een toptrainer te zijn. Hij zal dat ongetwijfeld graag willen bewijzen. En hij kan zich uitleven, we doen per slot van rekening nog op drie fronten mee. Want naast de beker en de Europa League is ook de tweede plaats in de competitie met het oog op deelname aan CL-voetbal volgend seizoen van cruciaal belang.

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Tags

bundesliga column arad bayern dalen dieptepunten fortuna nac onbekende pieken roemenie slot voorteken wereldbeker actualiteit afscheidswedstrijd afspreekt arena arne baard bemoedigend bespaard bomber bravourerijke bruijs citaat clubteams cock competitieronde contrast cox dieptepunt drama duelletje eredivisie extremis fronten gegane gememoreerde gerard getrouwd gevleugelde goalsingel groningen hinderlijke historiografie honingzoete joke kaliber kanskaart keizers knvb kuip kuiphof landstitel leedvermaak life markant meegeleefd nederlanders nichtje nietige oer palm paranormale partijtje povertjes presteerden pusic rdbcup schoner schrijnend songtekst sparta sportgeschiedenis statuur surrealistische thuiszege toptrainer uitdrukking uitleven vermaak vernederde vernedering vlaardingen voetbalcarriere voetballoopbaan wedstrijddagen wraak ziele zwerende

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meer dan 30.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

acardipane ake atletico beelen bijbehorend bijschakelt carranza depay dumfries dutch figuren frimpong gakpo geertruida hancko ivanusec koeman kraaij kuip madrid middenveldert nederland oranje priske romano santi simons socrates stengs wehave