Transparent
Inloggen
Sluiten

Oud-Feyenoorder Ruud Geels overlijdt op 75-jarige leeftijd

19 november 2023 10:08
Foto: Pro Shots

Oud-Feyenoorder Ruud Geels overlijdt op 75-jarige leeftijd; image source: Pro Shots

Zaterdag overleed oud-Feyenoorder Ruud Geels. De legendarische spits leed al langere tijd aan de ziekte van Alzheimer. Geels speelde in Nederland voor onder andere Feyenoord, Ajax en PSV. In België kwam hij uit voor zowel Club Brugge als Anderlecht. Vijf maal werd Geels topscorer van de Eredivisie, een record dat nog altijd staat. In totaal scoorde hij in Nederland 265 goals op het hoogste niveau, waarmee hij tweede staat allertijden.

Geels kwam twintig keer uit voor het Nederlands elftal en maakte daarin elf doelpunten. Bij het beruchte WK van 1974 kwam de Haarlemmer niet aan spelen toe. Door dagelijkse pesterijen van de Ajacieden Suurbier en Krol beschreef hij het WK later als "de ergste weken uit mijn leven".

In het seizoen 1966/67 kwam Geels naar Feyenoord voor het voor die tijd hoge transferbedrag van 165.000 gulden. Dit was vroeg in zijn carrière, nadat hij was doorgebroken bij Telstar. Bij Feyenoord verloor hij echter de concurrentiestrijd om de spitspositie van Ove Kindvall. In vier seizoenen Feijenoord kwam Geels tot 89 competitiewedstrijden en 46 doelpunten. In de Europa Cup speelde hij vijf wedstrijden en scoorde zes maal. In Rotterdam veroverde Geels de KNVB Beker en het landskampioenschap. En uiteraard in 1969/70 de Europa Cup I.

In 2007 kwam een biografie over Geels uit: Altijd Raak! Het AD brengt een mooi artikel achter een betaalmuur: "Ruud Geels (1948 - 2023): kopspecialist die gelukkiger was als schilder".




Tags

geels nederland alzheimer anderlecht belgie biografie brugge eredivisie gulden haarlemmer kindvall knvb kopspecialist krol landskampioenschap ove pesterijen schilder suurbier topscorer transferbedrag

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.



Win met Feyenoord



Feyenoord E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Feyenoord E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 29.453 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

aantrekkelijke acardipane arne arneslot bijbehorend bijlow dtk geeneen geluisterd gelul kasperk kloese kraaij kwestie liverpool meewerkt meijer ondertekend oosting opgewaardeerd opvoeren podcast pusic slot streuer trauner twente voortzetten wereldsalaris yoda