Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Titelstrijd lijkt nu al beslist

30 oktober 2023 11:53
Foto: Pro Shots

COLUMN: Titelstrijd lijkt nu al beslist; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

Het is wellicht nog prematuur, maar de titelstrijd lijkt nu al beslist. En dan heb ik het uitsluitend over die tussen PSV en Feyenoord, want FC Twente en AZ staan nog pontificaal tussen de beide traditionele topclubs in. Maar ondanks dat de Tukkers gistermiddag het zeer teleurstellende Feyenoord aftroefden, schat ik de kansen voor de runners-up uit Alkmaar en Twente vooralsnog niet al te hoog in.

PSV heeft nog steeds de maximale score in de knip en dat zal ongetwijfeld ook ietwat vertekenend zijn vanwege het nog steeds relatief gemakkelijke programma, maar om kampioen te worden moet je ook tegen de zwakkere broeders de driepunters in de wacht slepen. En dat laatste hebben wij als Feyenoord bij de start van deze competitie meteen al lelijk laten liggen.

Thuis tegen Fortuna en uit tegen Sparta. Dat leek beide keren helemaal nergens naar. Sterker, bij Sparta ontsnapten we te nauwer nood aan een nederlaag na met 2-0 te hebben achter gestaan. En wij hebben in wezen tot gisteren óók een makkelijk programma gehad, want het zieltogende Ajax kunnen we dit seizoen niet serieus nemen. Ook in Mokum niet.

Gistermiddag vanaf lunch-time kon ons dierbare Feyenoord pas echt laten zien dat het ook dit seizoen de beste van de achttien Eredivisieclubs is en daarin heeft het ostentatief gefaald. De ongebreideld opgehemelde ploeg met Onze Lieve Heer als trainer (hij is op social media warempel “God” genoemd) is op onthutsend zwakke wijze door het Twentse ijs gezakt.

Ik denk niet dat we ons nog veel illusies hoeven te maken wat de competitie betreft. Daarvoor presteert de selectie veel te wisselvallig. Van de tien gespeelde wedstrijden zijn er al drie niet gewonnen. Dan word je alleen maar kampioen als de concurrentie ook punten laat liggen. Zoals dat vorig seizoen wel gebeurde bij de Zwartrokken. Gisteren hadden die trouwens wel het geluk van een kampioen in spé, want Ajax had de wedstrijd vóór de rust kunnen beslissen via de onvolprezen Brobbey, Bergwijn en Berghuis, maar de drie B’s faalden eendrachtig op bijna gênante wijze.

Feyenoord verloor dus op roemloze wijze, waar het op CL-niveau juist de handen op elkaar had gekregen. Ook bij de internationale sportpers. Als de trainers van Celtic, Atletico Madrid en Lazio Roma gistermiddag (of op een ander tijdstip) FC Twente-Feyenoord (terug) hebben gekeken dan zullen ze wellicht heel wat wijzer zijn geworden over hoe je Feyenoord kennelijk doeltreffend kunt bestrijden. Want wat ene Joseph Oosting kan, dat moeten Brendan Rodgers, Diego Simeone en Maurizio Sarri toch ook kunnen. Feyenoord is wat dat betreft gewaarschuwd!

En dan kijk ik toch weer met een scheef oog naar onze al zo rijkelijk bewierookte trainer. Want na zo’n domper als die van gisteren leg ik Arne toch weer even langs de lat van één van zijn voorgangers die als “kind van de club” lang niet met zoveel egards en lofzang is overladen in zijn tijd, maar die tussen 2016 en 2018 wel even vijf prijzen won met Feyenoord. Dat lukt Arne nu al niet meer in dat tijdsbestek en natuurlijk, hij heeft wel de finale van de Conference League gehaald, hetgeen op zich een uitzonderlijke prestatie was. Maar trainers worden in de sporthistoriografie in de regel alleen positief beoordeeld op het aantal gewonnen prijzen en niet op verloren finales.

Het meest reële alternatief na het steeds verder uit zicht raken van de landstitel 2024 is het winnen van de Toto KNVB-beker, ervan uitgaande dat de CL winnen veel te hoog gegrepen is, zelfs indien we minimaal als tweede eindigen in de huidige poule. Maar ook in het nationale bekertoernooi zal je gunstig moeten loten om dat te winnen, want eerverleden jaar vlogen we er uit tegen….jawel, FC Twente in de Grolsch Veste. Ook toen met 2-1.

Komende zaterdag uit tegen de Rooms-Katholieke Combinatie uit Waalwijk. Ook die wedstrijd heb je niet op voorhand gewonnen. Maar wil je minimaal als tweede eindigen vanwege het te verdienen grote geld in de CL, dan zal er toch gebuffeld moeten worden. Want op pure klasse alléén winnen bleek in Twente bij lange na niet voldoende, ik hoop dat de spelers zich daarvan terdege bewust zijn (geworden).

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Tags

twente gistermiddag titelstrijd arne column sparta aftroefden alkmaar atletico berghuis bergwijn bewierookte brendan brobbey broeders celtic conference diego driepunters eendrachtig eerverleden egards faalden fortuna gebuffeld gefaald genante gewaarschuwd grolsch heer illusies jawel joseph katholieke kind knip knvb landstitel lazio lofzang loten lunch madrid maurizio mokum ongebreideld onthutsend ontsnapten onvolprezen oosting opgehemelde overladen prematuur rodgers roemloze roma rooms runners sarri schat simeone spe sporthistoriografie sportpers terdege time twentse uitsluitend uitzonderlijke vertekenend veste vlogen voorhand warempel wijzer wisselvallig zieltogende zwakkere

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meer dan 30.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

aantrekt acardipane atletico babalola bijbehorend bijschakelt carranza danall enz figuren geertruida gekte gimenez hamberg julian kansjes kieperen kloese kraaij middenveldert mil mls philadelphia priske romano santi socrates timber wehave wieffer