Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Feyenoord rekent deze keer wel af met Vitesse

23 oktober 2023 15:13
Foto: Pro Shots

COLUMN: Feyenoord rekent deze keer wel af met Vitesse; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

In tegenstelling tot de laatste wedstrijd van het vorig seizoen, toen onze trots op het veld innig tevreden in een roze kampioenwolk aan het rondhuppelen was met als resultaat dat op de valreep van dat verder zo glorieuze seizoen toch nog een thuisnederlaag werd geleden (Feyenoord-Vitesse 0-1) pakte ons dierbare Feyenoord de Arnhemse opponent dit keer wel meteen bij de strot. En dus had de equipe van Phillip Cocu eergisteravond laat niets in te brengen en dus geen schijn van kans.

Dat is wel eens anders geweest. In mijn jongere jaren was Vitesse een bescheiden clubje dat een vrij anonieme rol vervulde op het toenmalige onderkomen “Monnikenhuizen” genaamd. Vanaf 1984 veranderde dat geleidelijk onder leiding van de megalomane Karel Aalbers. Vitesse verhuisde in 1998 naar het Gelredome en Aalbers sloeg in zijn overmoed zo door dat hij de snel groeiende supportersschare (succes trekt aan als een magneet) gek maakte met de voorspelling dat Vitesse een even grote club zou worden als Manchester United, dat destijds een nog aanzienlijk hogere status genoot dan tegenwoordig het geval is.

Natuurlijk kwam van dat opzwepende sprookje niets terecht, integendeel. In het jaar van zowel de eeuw- als millenniumwisseling moest Aalbers schielijk zijn biezen pakken onder verdenking van fraude, terwijl hij de club ook een snel groeiende schuldenlast naliet. Met behulp van een club van vermogende vrienden, de gemeente Arnhem en de provincie Gelderland moest de kortelings daarvóór nog zo ambitieuze en pretentieuze club van een faillissement worden gered. De eerste jaren dat Vitesse in het Gelredome speelde slaagde Feyenoord er maar niet in om met de winst weer uit het overdekte stadion in Arnhem-Zuid te vertrekken.

Vitesse had in die tijd wel spelers rondlopen als Dejan Curovic, Nikos Machlas, John van de Brom, Mark van Hintum en (doelman) Sander Westerveld. Ik herinner mij nog hoe Feyenoord in zijn kampioensseizoen 1998-1999 met 1-0 achter raakte in Arnhem, waarna niemand anders dan Jean-Paul van Gastel met een enorme kanonskogel de o zo belangrijke gelijkmaker liet aantekenen en waarbij doelman Westerveld volstrekt kansloos was.
https://fb.watch/nRYHFVZdd8/

Dat waren mooie en onvergetelijke tijden welke ik met ons dierbare Feyenoord mocht beleven. Ook onze grote held Pierre van Hooijdonk speelde in het seizoen 1999-2000 voor Vitesse, vertrok daarna voor een jaar naar Benfica om dan in 2001 zijn opwachting bij Feyenoord te maken. In zijn eerste seizoen ontpopte hij zich als de enige waardige opvolger van Ove Kindvall wat zijn internationale allure namens Feyenoord betreft. Zijn rol was zelfs nog dominanter dan die van zijn illustere Zweedse equivalent uit een ver verleden, want hij was van nog doorslaggevender betekenis vanwege zijn alles beslissende dodelijke vrije trappen.

Terug naar de wedstrijd van afgelopen zaterdag, welke ik dus zeer tot mijn spijt (en tot mijn ergernis) moest missen vanwege het belachelijk late tijdstip gezien de grote aanhang afkomstig uit het hele land. Ter vergelijking, PSV met zijn voornamelijk lokale en regionale aanhang trapte al om 18.45 uur af. Aan klantenbinding heeft onze club kennelijk ook geen boodschap, want anders zou het bestuur zich al lang veel sterker hebben gemaakt bij de (K)NVB om op een klantvriendelijker tijdstip te beginnen voor hen die met het openbaar vervoer reizen.

Kennelijk spelen milieu en klimaat voor de nationale voetbalbond geen enkele rol, anders zou zij niet seizoen na seizoen volharden om zo’n extreem laat aanvangstijdstip vast te stellen. Want nu dwing je supporters om alsnog met de auto van verre te komen, hetgeen ik principieel weiger te doen. Een persoonlijke keuze, dat natuurlijk wel.

Via de tv achteraf (dus nooit live) de wedstrijd beschouwend speelde Feyenoord natuurlijk fantastisch. Als je ziet hoe het voorheen zo ambitieuze Vitesse dat ooit pretendeerde de traditionele Grote Drie naar de kroon te steken, werd opgerold dan kun je slechts concluderen dat de uitslag verre van geflatteerd was maar dus veel hoger had kunnen of wellicht moeten uitvallen. Want het doelsaldo zou best nog eens een rol kunnen spelen bij het binnen slepen van de titel.

Het blijft toch doodzonde dat we dit seizoen zo zwak zijn gestart tegen Fortuna Sittard en Sparta, want de Zwartrokken maken tot nu toe geen fout al hebben die nog steeds wel een relatief makkelijk programma afgewerkt. Zondag krijgen zij het naar adem happende Ajax op bezoek en dat zou best wel eens een historische uitslag kunnen worden. Al hoop ik deze keer, vanuit ons belang bezien, natuurlijk van niet.

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Tags

vitesse aalbers arnhem aanhang column gelredome westerveld aantekenen allure arnhemse benfica bestuur betekenis biezen brom cocu curovic dejan dodelijke dominanter doorslaggevender dwing eergisteravond eeuw equipe equivalent ergernis faillissement fortuna fraude gastel geflatteerd gelderland gemeente genaamd glorieuze happende hintum hooijdonk illustere innig integendeel jongere kampioensseizoen kampioenwolk kanonskogel karel kindvall klantenbinding klantvriendelijker kortelings kroon machlas magneet milieu millenniumwisseling monnikenhuizen naliet nikos nryhfvzdd nvb onderkomen onvergetelijke openbaar opgerold opponent opwachting opzwepende ove overdekte overmoed pretendeerde pretentieuze principieel provincie rondhuppelen rondlopen roze schielijk slaagde sparta sprookje strot supportersschare thuisnederlaag titel trapte valreep vermogende vervoer volharden weiger

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Feyenoord E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 30.160 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

acardipane atletico babalola carranza dutch enz figuren gakpo geertruida gimenez hamberg hancko ivanusec julian kloese kraaij kuip middenveldert mil mls oranje philadelphia priske romano santi socrates stengs wehave wieffer willykment