Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Een pijnlijk afscheid en de belangrijkste bijzaak van het leven

16 oktober 2023 11:49
Foto: Pro Shots

COLUMN: Een pijnlijk afscheid en de belangrijkste bijzaak van het leven; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

Vorige week weidde ik vrij uitgebreid uit over de rol die onze voormalige Feyenoord-preses Jorien van den Herik de afgelopen tijd heeft gespeeld in de politieke partij welke ik in mijn woongemeente als raadslid mag vertegenwoordigen. Afgelopen donderdag zou ik zoals iedere maand ons burgercommissielid Riny Manders voor een commissievergadering per auto ophalen (vanwege een visuele beperking waardoor hij in het donker niet zonder begeleiding over straat kan) met wie ik die hele dag al intensief app-contact had gehad ter voorbereiding van die desbetreffende vergadering.

Om 17.23 uur had ik nog een feedback-bericht van hem ontvangen. Maar toen ik om half acht ’s avonds voor zijn woning parkeerde waarna hij normaliter meteen kwam aangestiefeld kwam hij deze keer niet uit de belendende garage opdagen en bleek het huis geheel verlaten. Ook de telefoon werd niet opgenomen. Hij was kort daarvoor tijdens een klusje bij kennissen in huis gevallen en zeer ongelukkig terecht gekomen.

Medische hulp mocht niet meer baten. Hij sliep een dag later in een Tilburgs ziekenhuis in aanwezigheid van zijn naaste familie vredig in. Een onwijs lieve en sociaal bewogen man en een tweede dierbare vriend waar ik in zeer korte tijd voorgoed afscheid van heb moeten nemen. Dat is sowieso het lot van de ouder wordende mens. Ik ben inmiddels 76 jaar en heb dus niets meer te zeggen.
Deurnese politicus Riny Manders (78) overleden na val | Deurne | AD.nl

Tja voetbal is dan wel de belangrijkste bijzaak van het leven, maar het is nu toch wel even schakelen na zo’n droevig en emotioneel verlopen weekend. En ons dierbare Feyenoord hoefde zelf niet eens aan de bak, want we hebben weer een interland-intermezzo waarbij nu wel duidelijk is dat we momenteel verre van een superieur elftal hebben helaas.

Twee keer in de poule van Frankrijk verliezen, dat is wel eens anders geweest. Op 13 juni 2008 wonnen we – nota bene onder de niet bepaald uit de verf gekomen bondscoach Marco van Basten – met maar liefst 4-1 van de Fransozen. Na vier dagen eerder al met 3-0 van de Italianen te hebben gewonnen. Je zou denken dat je destijds na zulke klinkende cijfers tegen toplanden wel even met vlag en wimpel ten tweede male Europees kampioen zou worden maar helaas vonden wij toen ons Waterloo tegen het Rusland onder leiding van Guus Hiddink en ging dat feest dus weer eens niet door.

Slechts één keer in de lange roemruchte geschiedenis van onze nationale trots wisten we een prijs te winnen na halverwege dat toernooi nog te zijn ontsnapt dankzij een lucky “kop-goal” van Wim Kieft tegen de Ieren. En nu staat Oranje weer eens onder leiding van Ronald Koeman. De voormalige absolute topspeler die echter zowel als voetballer (in zijn nadagen) dan als hoofdcoach bij Feyenoord gedurende in totaal vijf seizoenen tijd nooit een prijs pakte.

Daarmee staat hij in schril contrast met bijvoorbeeld Giovanni van Bronckhorst die na een aarzelend begin waarbij Dick Advocaat de rol van “coach de coach” jegens hem vervulde toch in drie seizoenen tijd maar liefst vijf prijzen pakte, te weten één landstitel, twee (K)NVB-bekers en twee JC-schalen.

Vanavond zal de blonde Zaankanter dan – sportief gezien – wat moeten rechtzetten want als we in Griekenland ook klop krijgen kunnen we het waarschijnlijk wel schudden. Temeer daar de Hellenen ook gewoon in Ierland hebben gewonnen.
Komend weekend gaat de competitie weer verder en helaas (ongetwijfeld in verband met de CL-verplichtingen) spelen we weer eens op zaterdagavond vanaf 21.00 uur. En dat in combinatie met busvervoer op het treintraject Venlo-Eindhoven.

Hoezo klantvriendelijkheid en klantgerichtheid jegens verder weg wonende supporters die wellicht ook uit oogpunt van milieu en klimaat het openbaar vervoer prevaleren boven de auto. Die kunnen het dus schudden waaronder uw columnist, want vanwege oppasverplichtingen jegens onze kleindochter van 5 jaar (en vanaf haar geboorte als Brabants meisje gewoon lid gemaakt van Kameraadjes) kan ik dat weekend niet samen met mijn vrouw een hotel boeken.

Het is niet anders. Hopelijk winnen we nu wel van Vitesse, want in de laatste wedstrijd vorig seizoen liepen alle spelers in de roze kampioenswolken en verloren we met 0-1 waar we in de openingswedstrijd van het seizoen in Arnhem op 7 augustus vorig jaar nog triomfantelijk hadden gewonnen met 2-5. We zijn dus in ieder geval gewaarschuwd dat karwei niet te lichtvaardig op te vatten. Phillip Cocu zal ons maar wat graag pootje willen tackelen.

ForLife en ForEver
Rod-wit-zwart
Feyenoord-hart
Tags

column manders riny schudden aangestiefeld aanwezigheid aarzelend advocaat arnhem basten begeleiding belendende beperking bewogen blonde brabants bronckhorst burgercommissielid busvervoer cocu columnist commissievergadering contrast deurne deurnese droevig emotioneel feedback frankrijk fransozen garage geboorte gewaarschuwd griekenland hellenen herik hiddink hoezo ierland intermezzo italianen jorien kameraadjes kampioenswolken karwei kennissen kieft klantgerichtheid klantvriendelijkheid kleindochter klinkende klop klusje koeman landstitel lichtvaardig lot lucky meisje milieu nadagen nota nvb ontsnapt onwijs oogpunt opdagen openbaar openingswedstrijd oppasverplichtingen oranje parkeerde politicus pootje preses prevaleren raadslid rod roemruchte roze rusland schalen schril sliep superieur tackelen temeer tilburgs toplanden topspeler treintraject triomfantelijk val vatten vervoer visuele vitesse vlag voorgoed waterloo weidde wimpel wonende woning woongemeente wordende zaankanter

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Feyenoord E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 30.158 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

aantrekt acardipane atletico babalola bijbehorend carranza danall enz figuren geertruida gimenez hamberg hancko ivanusec julian kloese kraaij middenveldert mil mls oranje philadelphia priske romano santi socrates timber wehave wieffer willykment