Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Crimineel supportersgedrag mag never nooit niet niemals jamais worden beloond

25 september 2023 14:29
Foto: Pro Shots

COLUMN: Crimineel supportersgedrag mag never nooit niet niemals jamais worden beloond; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

Laat ik voorop stellen en daar zijn anderen mij al in voorgegaan: Feyenoord speelde gisteren in de JC Arena zeker niet groots. In die zin was de 0-3 tussenstand na ongeveer 55 minuten spelen ietwat geflatteerd. Want de van de Olympus getuimelde en gewaande Godenzonen waren met sommige redelijk scherpe voorzetten dicht bij een doelpunt. En vanaf minuut één namen de tot op het bot getergde gastheren het initiatief. Maar ja, met 70% balbezit alleen win je geen wedstrijden, met drie doelpunten wel.

Want wat Feyenoord op zijn beurt perfect uitvoerde waren de razendsnel uitgevoerde counters die mij deden denken aan lang vervlogen tijden met het keizerskoppel Kindvall en Moulijn. Die werden meer dan een halve eeuw geleden vaak standaard met een dodelijke pass vanuit het toenmalige beste middenveld ter wereld (Willem van Hanegem, Wimpie Jansen en Franz Hasil) gelanceerd. En dan eindigde de bal na een een-tweetje tussen Coentje en Ove of slechts alleen via de Zweedse hogesnelheidstrein in het vijandelijke doel.

Zoiets zagen we gistermiddag ook meerder malen gebeuren, al kon de verdediging van het zwikkie Mislintat-beunhazen kwalitatief geen enkele vergelijking doorstaan met de Ajax-verdediging van de jaren rond 1970 met spelers als Barry Hulshoff, Velibor Vasovic en Ruud Krol. Die waren van wereldklasse net als de vijf Feyenoorders welke ik hierboven heb opgesomd.

Wat gisteren in criminele zin is gebeurd, zowel tijdens als na de gestaakte wedstrijd, ging werkelijk alle perken te buiten en mag op geen enkele manier worden gehonoreerd. Vanuit de harde kern werd meerdere malen willens en wetens en dus met voorbedachte rade vuurwerk op het veld gegooid teneinde de wedstrijd te doen staken. Het is al heel kwalijk dat die hooligans daarin hun zin kregen.

De driehoek (OM, burgemeester en hoofd politie) waarvan Halsema deel uitmaakt had gewoon het stadion moeten laten ontruimen waarna de wedstrijd ongestoord had kunnen worden voortgezet en afgerond. Diezelfde Halsema die vorig jaar zo’n grote waffel had over een volgens haar “terechte overwinning” van haar favorieten in die destijds ook danig uit de klauw gelopen maar wel uitgespeelde bekerwedstrijd met dat zeer betreurenswaardige aansteker-incident. In het ergste geval was die wedstrijd van gisteren al in de eerste helft gestaakt en had wellicht de hele wedstrijd over gespeeld dienen te worden. Met een 0-0 stand als uitgangspunt dus.

Dan was weliswaar de pleuris uitgebroken in Rotjeknor maar de (K)NVB vertrouw ik als het om het afwegen van de belangen tussen enerzijds Ajax en anderzijds Feyenoord betreft voor geen halve cent. En in de huidige situatie ook niet. Want wat gisteren in de residentieloze hoofdstad gebeurde was een collectief uitgevoerd culpoos delict. Een opzettelijke terreuractie vanaf de F-side om de wedstrijd voortijdig te doen beëindigen. En dat mag never nooit niet niemals jamais worden gehonoreerd.

Getoetst aan het rechtsbeginsel van de redelijkheid en billijkheid kan de nationale bond maar één juiste juridische dan wel tuchtrechtelijke beslissing nemen en dat is de wedstrijd volledig als gespeeld beschouwen en met een 0-3 einduitslag in de boeken laten vastleggen. Want anders is het hek van de dam en zullen nog vele volgende aanslagen op wedstrijden worden gepleegd met het oogmerk die te doen staken.

Elke andere beslissing dan een 0-3 eindstand is in het voordeel van Ajax dat gisteren ernstig in gebreke is gebleven. Want waarom heeft ook Ajax niet met De Kuip als voorbeeld hoge netten rondom het veld gespannen? Omdat het Ajax-publiek beter in elkaar zou steken dan ons Legioen en daar dus geen malloten zouden rond lopen die voorwerpen op het veld gooien?

De wedstrijd toch uitspelen zal in alle opzichten in het voordeel zijn van Ajax. En dat zou een ware schande zijn en een brute schending van het rechtsgevoel. Het is al erg genoeg dat Feyenoord van de glans van de zege is beroofd door die terreur, maar daar moet het toch echt bij blijven.

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Tags

jamais column crimineel gehonoreerd halsema malen staken supportersgedrag aanslagen aansteker arena barry beroofd betreurenswaardige beunhazen billijkheid bot brute cent coentje counters criminele culpoos dam danig delict dodelijke driehoek eeuw einduitslag enerzijds favorieten gastheren gebreke geflatteerd gelanceerd gestaakte getergde getoetst getuimelde gewaande gistermiddag glans godenzonen hanegem hasil hek hogesnelheidstrein hooligans hulshoff jansen keizerskoppel kern kindvall klauw krol kuip kwalitatief legioen malloten meerder mislintat moulijn nvb olympus ongestoord ontruimen oogmerk opgesomd opzettelijke ove pleuris rechtsbeginsel rechtsgevoel redelijkheid rotjeknor schande schending side teneinde terreur terreuractie tuchtrechtelijke tweetje uitgevoerd uitgevoerde uitmaakt uitvoerde vasovic velibor vertrouw vijandelijke voorgegaan voortgezet vuurwerk waffel wereldklasse wetens willens wimpie zwikkie

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Feyenoord E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 30.302 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

acardipane atletico brighton context dordrecht exitclausule geertruida girona hancko hendriks ivanusec jasurek koeman kuip liverpool madrid marktwaarde milan minteh montevideo nederland newcastle priske psg rodriguez slot trauner wieffer willykment yoda