Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Feyenoord verplettert Heerenveen ondanks Oranjedoelman

18 september 2023 11:22
Foto: Pro Shots

COLUMN: Feyenoord verplettert Heerenveen ondanks Oranjedoelman; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

Feyenoord boekte eergisteren in de late zaterdagmiddag een verpletterende zege op de Abe Lenstra-boys, waar het vorig seizoen niet verder kwam dan een bloedeloze brilstand. En waar één van de Oranjekeepers vorig seizoen in de Heilige Kuip nog een onpasseerbare sta-in-de-weg was moest de reuzenboomlange Noppert deze keer maar liefst zes maal de voor hem trieste en ietwat vernederende gang naar het net maken.

De doelpunten vlogen, keurig verdeeld over de beide speelhelften, als warme broodjes over de toonbank. De ene goal was nog mooier dan de andere. En ook enkele debutanten wisten meteen het net te vinden, te weten Ivanusec en Lingr. De 24-jarige Tsjech zelfs bij zijn eerste balcontact. Voor beiden dus met recht een droomdebuut, voor Lingr zelfs in optima forma!

Feyenoord speelde bij vlagen gewoonweg geniaal, zowel met individuele acties als met combinatievoetbal. Ik zal niet nog een extra duit in het zakje doen waar anderen mij al met hun lofzang zijn voor gegaan. Het was onwijs genieten voor het weer massaal samengedromde Legioen, dat – behoudens vaak relatief korte periodes van opbloei – vele jaren menigmaal in zijn hondstrouwe incasseringsvermogen op de proef werd gesteld. Maar nu is het - na een ultrazwakke competitiestart - weer volop euforie wat de klok slaat met een derde achtereenvolgende grote uitslag in de knip.

Of het de zwakte van de tegenstander is of toch de kracht van ons dierbare Feyenoord dan wel de beide factoren, daar komen we nu snel genoeg volledig achter met een paar zware klussen voor de boeg. Maar voor het zo ver is nu nog even na genieten. Een in Heerenveen geboren en getogen maar niettemin onvervalste Feyenoord-fan stuurde mij het volgende bericht van (in het Nederlands vertaald) Omroep Friesland:
Sportclub Heerenveen volledig weggespeeld door regerend landskampioen Feyenoord: 6-1 - Omrop Fryslân (omropfryslan.nl)

Die regionale zender windt er dus ook geen doekjes om.

Wat ik persoonlijk wel betreur is dat eergisteren bij alle geestdrift over wat ons aan fraais werd voorgeschoteld sommigen het niet konden laten om te zingen dat de joden eraan zullen gaan. Nog afgezien van de morele kant van deze niet van antisemitisme gespeende yell is het ook tactisch gezien niet handig om de tegenstander in de residentieloze hoofdstad extra te motiveren teneinde de bekende “Wet van Cox” weer in werking te laten treden.

In casu betekent die wet dan dat Ajax zich na een zwakke periode juist tegen ons weer hervindt en er dus bij de helmpjes onvermoede en latente extra krachten vrij komen die ons dan weer in verlegenheid brengen. En waarbij het publiek er massaal achter gaat staan. En waarbij ik de arbitrage en de VAR – met alle respect – ook voor geen cent vertrouw!

Bovendien weet Maurice Steijn dat het bij een volgende nederlaag en alsdan uitgerekend tegen de traditionele aartsrivaal vrijwel zeker met hem gedaan zal zijn. Dus die zal ook alles in het werk stellen om zo goed mogelijk voor de dag te komen.

Maar goed. Eerst de wedstrijd tegen de Katholieke Kelten uit het Schotse Glasgow. Waaraan wij zulke fantastische historische herinneringen bewaren. Ik was op 6 mei 1970 – in een relatief armlastige periode van acht luttele maanden tussen einde militaire dienstplicht en in het huwelijk treden – financieel niet in staat de legendarische wedstrijd in San Siro bij te wonen.

Echter, ik herinner mij elke stressige seconde nog van die live via de toen nog zwart-wit tv gevolgde wedstrijd waarbij niemand minder dan mijn grootste Feyenoord-held aller tijden, de Zweedse hoge snelheidstrein Ove Kindvall, uiteindelijk in de verlenging met een even fraaie als beheerste lob over de doelman heen de definitieve beslissing bracht. Maar waarbij zeker ook de daaraan voorafgaande bliksemsnelle gelijkmaker van Rinus Israel nooit mag worden vergeten. Zonder deze beste verdediger van de wereld anno 1970 had Feyenoord ook die wedstrijd never nooit niet gewonnen. Feyenoord had toen met recht een wereldploeg en zou de hoogste prijs voor clubteams dan ook enkele maanden eveneens winnen.

Zo’n wereldploeg hebben we natuurlijk niet meer, maar binnen de huidige mogelijkheden wel degelijk een heel goede selectie met naar ook mij nu wel duidelijk is geworden de beste trainer van Nederland. Veel gevierde Nederlandse (top)trainers zouden naar mijn inschatting met dit materiaal niet de successen boeken welke Arne nu ten derde male aan het oogsten is. Jammer van de zwakke eerste twee competitiewedstrijden die ons op vier punten achterstand hebben gezet op zowel PSV, AZ als FC Twente. Maar de competitie is nog lang en de directe concurrenten ontmoeten we allemaal nog uit en thuis. En die maken elkaar onderling ook punten afhandig dus er is nog helemaal niets beslist.

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Tags

heerenveen column eergisteren lingr oranjedoelman verplettert wereldploeg aartsrivaal afgezien afhandig anno antisemitisme arbitrage armlastige arne balcontact beheerste betreur bliksemsnelle bloedeloze boeg broodjes casu cent clubteams combinatievoetbal competitiestart cox debutanten dienstplicht doekjes droomdebuut duit euforie forma fraaie fraais friesland fryslan geestdrift geniaal gespeende gevierde gevolgde gewoonweg glasgow heilige helmpjes hervindt hondstrouwe huwelijk inschatting israel ivanusec katholieke kelten keurig kindvall klussen knip krachten kuip latente legioen lofzang luttele maurice menigmaal militaire motiveren nederland niettemin noppert omrop omropfryslan onpasseerbare onvermoede onvervalste onwijs opbloei oranjekeepers ove reuzenboomlange rinus samengedromde san siro snelheidstrein speelhelften sportclub steijn stressige teneinde toonbank tsjech twente ultrazwakke var verlegenheid verlenging vernederende vertaald vertrouw vlagen vlogen voorgeschoteld windt yell zakje zender zwakte

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Feyenoord E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 30.159 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

aantrekt acardipane atletico babalola bijbehorend carranza danall enz figuren geertruida gimenez hamberg hancko ivanusec julian kloese kraaij middenveldert mil mls oranje philadelphia priske romano santi socrates timber wehave wieffer willykment