Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Toeval bestaat niet…..of toch?

4 september 2023 14:16
Foto: Pro Shots

COLUMN: Toeval bestaat niet…..of toch?; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

Het zal voor velen altijd een vraag blijven: bestaat toeval of niet? In mijn vorige column ging ik naar aanleiding van de wedstrijdonderbreking tegen Almere van bijna een uur nader in op het tragische lot van de zoon van Jan Jongbloed. Die werd op 23 september 1984 tijdens een wedstrijd met zijn amateurclub DWS dodelijk door de bliksem getroffen. Drie dagen na het verschijnen van die column op de website overlijdt vader Jan, 82 jaar oud.

Johan Derksen ging bij Veronica Inside nader in op dat vreselijke ongeluk van bijna 39 jaar geleden, dat in het leven van de oud-Oranjedoelman in de jaren daarna heeft geleid tot verbittering en verzuring. Ik kan mij daar alles bij voorstellen. Een kind verliezen en ook nog eens op zo’n vreselijke manier, het is één van de ergste gebeurtenissen die in het leven van een mens kunnen plaatsvinden.

Dan de realiteit van heden. Want Gerard Cox schreef in diens columns in de voormalige papieren Feyenoord-krant geregeld op buitengewoon cynische wijze dat Feyenoord “graag” zijn medewerking verleende aan het doorbreken van negatieve records bij zijn tegenstanders. Als Ajax bijvoorbeeld niet helemaal goed draaide en dan tegen Feyenoord moest spelen was onze club een dankbare sparringpartner om het zelfvertrouwen of de juiste vorm weer terug te krijgen.

Wie de statistieken erop naslaat kan slechts tot de conclusie komen dat we sinds het gouden elftal dat voor Nederland zowel de eerste Europacup I als de eerste Wereldbeker won (behoudens positieve uitschieters) vaak bar slecht tegen de residentieloze Mokumers hebben gepresteerd.

Zo hielp ons dierbare Feyenoord ook gistermiddag zijn gastheren van een hatelijke leegte af. Want Utrecht stond tot het Feyenoord ontving nog op nul punten én nul doelpunten uit drie wedstrijden. En ja hoor, reeds na 21 minuten wisten de Domstedelingen dankzij ruis op de communicatielijn tussen Wellenreuther en Trauner de snel verkregen 0-1 voorsprong teniet te doen. Het was toch werkelijk niet te geloven maar historisch gezien helaas typisch Feyenoord.

Gelukkig werd de schade door Calvin Stengs, die in de Galgenwaard prima uit de verf kwam, relatief snel hersteld. Doch met een 1-2 voorsprong gingen onze spelers, wat de drie punten betreft, nog niet met een gerust gevoel naar de kleedkamer annex thee toe! Er hoeft bij zo’n stand maar één bal verkeerd te vallen en dan ga je weer!

Wie anders dan Santiago Gimenez leek echter reeds in de eerste minuut na rust elke twijfel weg te nemen met al weer zijn vijfde competitiedoelpunt van het nieuwe seizoen. Helaas moest uitgerekend hij zich negen minuten later wegens een liesblessure laten vervangen door Ueda, die de rol als goalgetter van de Argentijnse Mexicaan perfect overnam door in de 72ste minuut de voorsprong verder uit te bouwen tot 1-4. En dat was waarlijk een juweel van een doelpunt.

Tot mijn verbazing viel in die tweede helft op de zo vertrouwde website plotsklaps het tekstuele live verslag door Don Paul zonder enige toelichting weg en werd ons kennelijk als alternatief het radioverslag van Radio Rijnmond aangeboden. Maar met alle respect voor die mooie zender ben ik al vele jaren bij uitwedstrijden zeer gehecht aan het voor mij stressvrij volgen van het uitstekende woordelijk verslag dus baalde ik ondanks de zich steeds ruimer aftekenende voorsprong als een stekker in de contactdoos.

Maar goed, er zijn ergere dingen en het zal best wel weer goed komen de volgende keer. We zijn na een ultrazwakke start van dit seizoen nu weer in de winning mood al hebben we in competitieverband vooralsnog geen echt sterke tegenstanders gehad. Alleen Sparta sprong er even uit, maar dat kwam eergisteren op het Kasteel toch ook niet verder dan een remise tegen NEC en staat inmiddels al weer onder ons gerankt op basis van doelsaldo.

En de Kasteelheren mochten met dat gelijke spel zeker niet ontevreden zijn gezien de buitengewoon ongelukkige strafschop waar de Nijmegenaren in de slotfase tegenaan liepen. Het beste lijkt er dus alweer van af voor onze vrienden uit Spangen, al wens ik hen dat zeker niet toe!

Maar goed, Feyenoord lijkt ondanks de voorshands relatief povere tegenstanders, de een nog wat zwakker dan de ander, zijn draai toch weer gevonden te hebben. Er werd gisteren ronduit uitstekend gevoetbald in de Domstad. Wellicht is het daarom jammer dat er nu een interlandstop komt van veertien dagen waarna je maar moet hopen dat de draad weer op hetzelfde niveau en met dezelfde drive wordt opgepakt. Maar daar ligt uiteraard een primaire taak voor onze heldencoach Arne Slot.

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Discussieer mee op de forums


Tags

column verslag aftekenende annex arne baalde bar bliksem communicatielijn competitiedoelpunt contactdoos cox cynische dankbare derksen doch dodelijk dws eergisteren europacup galgenwaard gastheren gerankt gerard gimenez gistermiddag goalgetter hatelijke heldencoach historisch interlandstop jongbloed juweel kasteelheren kind leegte liesblessure lot mokumers mood naslaat nederland nijmegenaren ongeluk oranjedoelman overnam plotsklaps povere primaire radioverslag records remise rijnmond ruimer ruis santiago slot spangen sparringpartner sparta stekker stengs stressvrij tekstuele teniet thee tragische trauner ueda ultrazwakke utrecht verbittering verkregen verleende veronica verzuring voorshands waarlijk wedstrijdonderbreking wellenreuther wereldbeker winning woordelijk zender

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meer dan 29.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

aangifte acardipane afrika afrikaan arneslot derksen discriminatie fries friesland geertruida gimenez hancko iran ivanusec kaap kampioensjaar middenveldert minteh rechtzaak snor timber ueda verdiaanse vertekent volkslied wehave wieffer willykment yoda zerrouki